Tämä herkullinen leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun. Ehkä kohta koko Suomen? Katso helppo ohje.

15 kpl

Pohja
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl vettä
1–2 tl rommiaromia,
esim. Dr. Oetker

Täyte
2 dl mansikkahilloa
3 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria

Koristelu
¾ dl mansikkahilloa
1–2 l mansikoita
2 dl vettä tai mansikkamehua
1 dl hyytelösokeria

  • Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi joukkoon. Kumoa taiki­na leivitettyyn kakkuvuokaan, mie­­­lellään neliön muotoiseen tai pyö­reään vuokaan, halkaisija noin 24 cm. Paista 175-asteisen uunin ala­tasolla noin 35 minuuttia.
  • Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen kerrokseen. Sekoita kostutusaineet ja kostuta pohjat. Vatkaa kermavaahto ja lisää sokeri. Levitä pohjalle mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Nosta kansi­levy päälle.
  • Koristele kakku. Levitä kannelle ohut kerros hilloa. Asettele halkaistut mansikat kakun pinnalle. Kiinnitä kakun ympärille irtopohjavuoan reunat.
  • Kuumenna vesi tai mehu kattilassa. Lisää joukkoon hyytelösokeri samalla sekoittaen. Kiehauta ja jäähdytä muutaman minuutin ajan. Lusikoi kiillettä mansikoiden päälle. Anna hyytelön jähmettyä.
  • Irrota kakkuvuoan reunat. Leikkaa kakku terävällä veitsellä leivoksiksi. Pyyhi leikkauksen välissä veitsen pinta puhtaaksi, niin leikkauspinta pysyy siistinä.

Ohje: leipomoyrittäjä Mikko Heikkinen, Hyvärisen leipomo, Kuhmo

Muista myös nämä herkut:

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.