
Kermaisen kirpeä piirakka on lainannut makunsa lemon posset -jälkkäristä. Herkku valmistuu kokonaan ilman uunia.
Sitruunapiirakka
12 palaa, 30 min + 6 tuntia
300 g digestivekeksejä
2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
75 g voita
150 g tummaa suklaata
Täyte
2 liivatelehteä
1½ dl sitruunamehua (3–4 sitruunaa)
6 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
Murskaa keksit monitoimikoneessa. Raasta sitruunan kuori. Sulata voi. Sekoita sula voi sekä sitruunankuoriraaste keksimurskan joukkoon.
Pingota suorakaiteen muotoisen (22 cm x 30 cm) tai pyöreän (Ø 28 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
Painele keksi-voiseos tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille.
Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Levitä suklaa ohueksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista sitruunoista tarvittava määrä mehua.
Laita kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keitä ilman kantta koko ajan sekoittaen 5–7 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.
Puristele liivatelehdistä pois ylimääräinen vesi. Liuota liivatteet kermaan. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 6 tuntia.
Vinkki! Piiras ei kaipaa koristeita, mutta voit kokeilla kuivattuja sitruunaviipaleita. Ohuet siivut kuivuvat uunipellillä rapeiksi 50 asteessa 12–14 tunnissa.
Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2023. Tilaajana voit lukea lehden täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.