Kuva Ullamaija Hänninen
Kuva Ullamaija Hänninen

Hemmottele päivääsi tällä ihanalla kakulla tai leivo se juhlapöytään.

8–10 palaa

Täyte
600 g raparperia
½ dl vettä
1 dl hillo-marmeladisokeria
4 kpl liivatelehtiä
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl raparperimehua

Pohja
200 g suklaakeksejä
50 g voita tai leivontamargariinia

Pinnalle
mansikoita
raparperia
tomusokeria

  • Tee raparperihillo vaikkapa jo edellisenä päivänä. Kuori ja paloittele raparperit. Lisää kattilaan vesi ja raparperipalat. Hauduta 10 minuuttia. Ota puoli desiä raparperimehua talteen. Lisää raparperien päälle marmeladisokeri ja jatka hauduttamista 5 minuuttia. Jäähdytä hillo, jolloin se kiinteytyy.
  • Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi.
  • Sulata suklaa mikroaaltouunissa. Vatkaa kuohukerma ja lisää joukkoon rahka, sokerit ja suklaa.
  • Kuumenna raparperimehu kattilassa. Purista liivatteet mahdollisimman kuiviksi ja lisää raparperimehuun liukenemaan. Sekoita liivateseos kermarahkan joukkoon.
  • Murenna suklaakeksit jauhelmaksi. Sulata rasva ja lisää joukkoon. Painele seos rtopohjaisen kakkuvuuan pohjalle leivinpaperin päälle.
  • Levitä suklaisen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi raparperihilloa. Jos hillo on kovin vetistä, valuta siitä pois nestettä. Levitä raparperin päälle kermarahka. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia.
  • Koristele kakku tuoreilla mansikoilla, raparperipaloilla ja tomusokerilla.

Katso myös: Parhaat kakut juhliin x 10

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.