Näihin nopeatekoisiin pipareihin ei tarvita muottia, eikä taikinaa jää yli. 

Olga Temosen joulukirja Olgan joulu sopii etenkin perinteisestä maalaisjoulusta haaveileville. Kirja on kuin tehty rätisevän takkatulen tai puilla lämmitettävän hellan ääressä selailtavaksi.

Reseptit on jaettu neljään osaan: pikkujoulut, leivonta, aaton joulupöytä ja jouluaamu. Reseptien yhteydessä Olga kertoo omista ja perheensä jouluperinteistä, joista osa liittyy ruokaan, osa ei.

Mitä kokeilit ja miten onnistui?

Kokeilin kirjasta gluteenittomia tattaripiparkakkuja, joiden tekeminen oli niin helppoa ja lopputulos niin herkullinen, että taidan lopettaa gluteenittomien piparkakkujen ostamisen kaupasta kokonaan.

Reseptin esipuheessa Olga toteaa, että tattarin voimakas maku tulee helposti ruuissa liikaa läpi, ja että näissä piparkakuissa sitä ongelmaa ei ole. Olen samaa mieltä!

Pipariohje on ihanan yksinkertainen: taikinan ainekset sekoitetaan annetussa järjestyksessä, muotoillaan kahdeksi pötköksi ja pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Kovettuneesta pötköstä leikataan veitsellä halutun paksuisia pipareita ja paistetaan.

Piparit kohoavat ja leviävät uunissa vähän, mutta eivät mitenkään holtittomasti. Mitä paksumpia pipareita tekee, sitä pehmeämpiä niistä tulee.

Taikinan tekee kymmenessä minuutissa, minkä jälkeen se pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Itse pipareiden leipominen ei tämän helpommaksi käy: leikkaat veitsellä pötköstä siivuja, levittelet leivinpaperille ja työnnät uuniin.

Itse paistoin annoksesta pipareita kolmessa erässä: leikkasin puoli pötköä pipareiksi ja panin loput jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. (Tämä on muuten helppo tapa saada tuoreita lämpimäisiä pöytään, jos joulunpyhinä tulee vieraita. Kaupan päälle saa ihanan joulun tuoksun.)

 

Tattaripiparkakut, noin 50 kpl

200 g voita
1,5 dl siirappia
2,5 dl intiaanisokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl inkivääriä
1,5 rkl kanelia
2 tl ruokasoodaa
8 dl tattarijauhoja
100 g mantelilastuja
1 kananmuna

Tee näin:

  • Kuumenna kattilassa liedellä voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä heti kun seos alkaa kiehua.
  • Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin.
  • Lisää siirappiseokseen mantelilastut ja puolet jauhoista. Lisää sitten seokseen kevyesti vatkattu kananmuna.
  • Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot.
  • Muotoile taikinasta kaksi halkaisijaltaan 5 cm:n pötkylää. Kääri ne kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli tai vaikka useamman päivän, jos haluat.
  • Leikkaa kovettuneista pötköistä terävällä veitsellä ohuita siivuja. Laita siivut pellille leivinpaperin päälle ja paista niitä uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä.