Näihin nopeatekoisiin pipareihin ei tarvita muottia, eikä taikinaa jää yli. 

Olga Temosen joulukirja Olgan joulu sopii etenkin perinteisestä maalaisjoulusta haaveileville. Kirja on kuin tehty rätisevän takkatulen tai puilla lämmitettävän hellan ääressä selailtavaksi.

Reseptit on jaettu neljään osaan: pikkujoulut, leivonta, aaton joulupöytä ja jouluaamu. Reseptien yhteydessä Olga kertoo omista ja perheensä jouluperinteistä, joista osa liittyy ruokaan, osa ei.

Mitä kokeilit ja miten onnistui?

Kokeilin kirjasta gluteenittomia tattaripiparkakkuja, joiden tekeminen oli niin helppoa ja lopputulos niin herkullinen, että taidan lopettaa gluteenittomien piparkakkujen ostamisen kaupasta kokonaan.

Reseptin esipuheessa Olga toteaa, että tattarin voimakas maku tulee helposti ruuissa liikaa läpi, ja että näissä piparkakuissa sitä ongelmaa ei ole. Olen samaa mieltä!

Pipariohje on ihanan yksinkertainen: taikinan ainekset sekoitetaan annetussa järjestyksessä, muotoillaan kahdeksi pötköksi ja pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Kovettuneesta pötköstä leikataan veitsellä halutun paksuisia pipareita ja paistetaan.

Piparit kohoavat ja leviävät uunissa vähän, mutta eivät mitenkään holtittomasti. Mitä paksumpia pipareita tekee, sitä pehmeämpiä niistä tulee.

Taikinan tekee kymmenessä minuutissa, minkä jälkeen se pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Itse pipareiden leipominen ei tämän helpommaksi käy: leikkaat veitsellä pötköstä siivuja, levittelet leivinpaperille ja työnnät uuniin.

Itse paistoin annoksesta pipareita kolmessa erässä: leikkasin puoli pötköä pipareiksi ja panin loput jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. (Tämä on muuten helppo tapa saada tuoreita lämpimäisiä pöytään, jos joulunpyhinä tulee vieraita. Kaupan päälle saa ihanan joulun tuoksun.)

 

Tattaripiparkakut, noin 50 kpl

200 g voita
1,5 dl siirappia
2,5 dl intiaanisokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl inkivääriä
1,5 rkl kanelia
2 tl ruokasoodaa
8 dl tattarijauhoja
100 g mantelilastuja
1 kananmuna

Tee näin:

  • Kuumenna kattilassa liedellä voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä heti kun seos alkaa kiehua.
  • Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin.
  • Lisää siirappiseokseen mantelilastut ja puolet jauhoista. Lisää sitten seokseen kevyesti vatkattu kananmuna.
  • Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot.
  • Muotoile taikinasta kaksi halkaisijaltaan 5 cm:n pötkylää. Kääri ne kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli tai vaikka useamman päivän, jos haluat.
  • Leikkaa kovettuneista pötköistä terävällä veitsellä ohuita siivuja. Laita siivut pellille leivinpaperin päälle ja paista niitä uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.