Mummoilusta on tullut lähes muotia. Lestinjärveläinen naisporukka sisustaa, säilöö, neuloo ja elää mummosukupolvien tapaan. Kahvit juodaan oikeista kupeista ja pöydässä on mamman marjapiirasta. Reseptin löydät jutun lopusta!

Mummoiluksi kutsuttu elämätapa lähti aluksi nousuun mummosukupolven estetiikan, astioiden ja kankaiden, arvostuksesta sisustuksessa. Pääkaupunkilaiseen ilmiöön leivottiin vielä elämän hidastaminen, itse tekemisen arvostaminen ja ripaus luomuruokaa. Sitten ollaankin jo perinteisen mummoilun ytimessä: kotikeskeistä elämää, ruoanlaittoa, säilömistä, käsitöitä ja kukkien hoitoa.

–  Maalla tämä ei ole välttämättä koskaan mennyt pois ”muodista”, toteaa lestijärveläinen Susanna Kuorikoski.

Susanna kritisoi sitä, että usein sanotaan jonkun ”jämähtäneen” kotipaikkakunnalleen maaseudulle.

– Voiko helsinkiläisen todeta jämähtäneen Helsinkiin? Törmään ilmaisuun usein ja aina se suututtaa.  On ihan oma valintani asettua tänne. Kuka vain voi muuttaa kaupunkiin vuokralle, enemmän vaatii rohkeutta jäädä paikkaan, jonka tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Mutta minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Viihdyn hyvin itsekseni, eikä minulla ole koskaan tylsää. Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona turisemassa ja kutomassa sukkia. 

"Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona."

Susannan mielestä mummoilu yksinkertaista elämää, jossa yritetään elää luontoa ja toisia kunnioittaen, pitää vanhoja perinteitä, tapoja ja taitoja elossa. Nämä tavalliset asiat ovat joiltain unohtuneet parissa sukupolvessa! Hyvänolontunne tulee tekemisestä ja onnistumisesta, ei kuluttamisesta.

Susanna kertoo, että hänen Hilkka-mummullaan oli aina mustikoista tehtyä mammanmarjapiirakkaa. Kun viimeinen pala loppui, meni uusi piirakka jo uuniin.

– Minäkin leivon sitä usein. On paljon palkitsevampaa tehdä omenahillo itse kuin ostaa purkki kaupasta. Meillä syödään itse tehtyä ruokaa. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka syömisestä on tullut niin vaikeaa nykyihmiselle. Olen perinyt mummun marjastushimon voimakkaampana, sillä rauhoitun vasta, kun pakastin on ääriään myöten täynnä. Mummu arvosti luontoa, ja minäkin lähden aina metsään, kun tympii. Siellä olo parenee.

Mamman marjapiiras

Pohja:

  • 150g margariinia
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • reilu 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1/2 dl sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1 muna 
  • mustikoita
  1. Vatkataan rasva ja sokeri, sekaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet.
  2. Levitetään voideltuun piirakkavuokaan. Mustikat ripotellaan päälle.
  3. Sekoitetaan muut päällisen aineet ja lusikoidaan mustikoiden päälle.
  4. Paistetaan noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
     

Lue lisää mummoilusta ET-lehdestä 20/2015. Voit tilata lehden täältä.