Mummoilusta on tullut lähes muotia. Lestinjärveläinen Susanna Kuorikoski, 30, sisustaa, säilöö, neuloo ja elää mummosukupolvien tapaan. Pienestä pitäjästä on löytynyt muitakin samanhenkisiä, ja käsityöiltamia vietetään keskiviikkoisin. Kahvit juodaan oikeista kupeista ja pöydässä on mamman marjapiirasta. Reseptin löydät jutun lopusta!

Mummoiluksi kutsuttu elämätapa lähti aluksi nousuun mummosukupolven estetiikan, astioiden ja kankaiden, arvostuksesta sisustuksessa. Pääkaupunkilaiseen ilmiöön leivottiin vielä elämän hidastaminen, itse tekemisen arvostaminen ja ripaus luomuruokaa. Sitten ollaankin jo perinteisen mummoilun ytimessä: kotikeskeistä elämää, ruoanlaittoa, säilömistä, käsitöitä ja kukkien hoitoa.

–  Maalla tämä ei ole välttämättä koskaan mennyt pois ”muodista”, toteaa lestijärveläinen Susanna Kuorikoski.

Susanna kritisoi sitä, että usein sanotaan jonkun ”jämähtäneen” kotipaikkakunnalleen maaseudulle.

– Voiko helsinkiläisen todeta jämähtäneen Helsinkiin? Törmään ilmaisuun usein ja aina se suututtaa.  On ihan oma valintani asettua tänne. Kuka vain voi muuttaa kaupunkiin vuokralle, enemmän vaatii rohkeutta jäädä paikkaan, jonka tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Mutta minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Viihdyn hyvin itsekseni, eikä minulla ole koskaan tylsää. Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona turisemassa ja kutomassa sukkia. 

"Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona."

Susannan mielestä mummoilu yksinkertaista elämää, jossa yritetään elää luontoa ja toisia kunnioittaen, pitää vanhoja perinteitä, tapoja ja taitoja elossa. Nämä tavalliset asiat ovat joiltain unohtuneet parissa sukupolvessa! Hyvänolontunne tulee tekemisestä ja onnistumisesta, ei kuluttamisesta.

Susanna kertoo, että hänen Hilkka-mummullaan oli aina mustikoista tehtyä mammanmarjapiirakkaa. Kun viimeinen pala loppui, meni uusi piirakka jo uuniin.

– Minäkin leivon sitä usein. On paljon palkitsevampaa tehdä omenahillo itse kuin ostaa purkki kaupasta. Meillä syödään itse tehtyä ruokaa. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka syömisestä on tullut niin vaikeaa nykyihmiselle. Olen perinyt mummun marjastushimon voimakkaampana, sillä rauhoitun vasta, kun pakastin on ääriään myöten täynnä. Mummu arvosti luontoa, ja minäkin lähden aina metsään, kun tympii. Siellä olo parenee.

Mamman marjapiiras

Pohja:

  • 150g margariinia
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • reilu 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1/2 dl sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1 muna 
  • mustikoita
  1. Vatkataan rasva ja sokeri, sekaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet.
  2. Levitetään voideltuun piirakkavuokaan. Mustikat ripotellaan päälle.
  3. Sekoitetaan muut päällisen aineet ja lusikoidaan mustikoiden päälle.
  4. Paistetaan noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
     

Lue lisää mummoilusta ET-lehdestä 20/2015. Voit tilata lehden täältä.

Eveliina Linkoheimo
Seuraa 
Liittynyt16.8.2016

Mamman marjapiirakassa on mummolan maku

Hei molemmille! ET:n numerossa 14/2017 oleva mustikkapiirakka-perinnereseptissä ei tosiaan ole kohotusainetta, ohje toimii ilman sitä. Kyseessä on ranskalaistyyppinen pohjaresepti. Taikina pitää painella pohjan lisäksi myös reunoille, eli se ei nouse reunoille itsestään. Ohjeen pohja on erilainen kuin esimerkiksi muropohja. Sokerimääräkin on oikein, eli tuolla määrällä perintöreseptin antaja itse leipoo piirakkansa. Pohjassa ei ole sokeria, joten makeus tulee mustikoihin lisätystä sokerista...
Lue kommentti

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.