Saat kahvinautinnosta kaiken irti, kun huomioit muutaman niksin sen valmistamisessa. 

Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on kahvinharrastajien uusin puheenaihe. Tässä suomalaisten suosikkijuomassa kahvin lempeät aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Vaikka kahvinkeitto on perustaito, kannattaa huomioida muutama niksi sen valmistamisessa. Silloin kahvinautinnosta saa kaiken irti!

1. Tuore kahvijauhe

Se on hyvän kahvijuoman salaisuus. Pidä kahvi omassa pakkauksessaan, sulje avattu paketti tiiviisti ja säilytä se kuivassa paikassa huoneenlämmössä, valolta suojattuna. Jos paketti ei tyhjene parin viikon aikana, siirrä kahvi ilmatiiviissä pakkauksessa jääkaappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Raikas vesi

Valuta vettä hetki hanasta, jos se tuntuu liian lämpimältä. Kaada vesi säiliöön aina erillisellä kannulla. Kahvikannusta kaatamalla vesisäiliöön tulee rasvaa, joka vähitellen eltaantuu ja vaikuttaa kahvin makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tekniikka

Annostele oikein: tasainen kahvimitallinen eli 7 g kupilliseen kahvia on oikea mitta.

Valitse sopivan kokoinen suodatinpaperi, jotta vesi pääsee valumaan keittimessä tasaisesti jauhetun kahvin läpi. Taita suodatinpaperin reuna, asettele paperi tukevasti suodattimen pohjalle ja kostuta paperin pohja tilkalla vettä, niin se asettuu tiiviisti suodattimeen. Mittaa kahvijauhe suodatinpussiin keoksi. Älä kaada kahvia kuppiin kesken suodatuksen.

Ennen kuin nautit kupillisen, sekoita kahvijuomaa ruokalusikalla pari kertaa kannussa, jotta kahvista tulee tasalaatuista.

4. Puhtaus

Pese kahvipannu ja suodatin aina kahvinkeiton jälkeen miedolla pesuaineella, jotta saat kahvin rasvan pois.

Kalkinpoisto on tarpeen veden mukana keittimeen jäävän kalkin takia. Poista kalkki muutaman kerran vuodessa. Keitä koneiston läpi etikkavettä, puolet väkiviinaetikkaa ja puolet vettä. Kaada etikkavesi säiliöön ja keitä kahvin tapaan koneiston läpi. Kun puolet säiliöstä on keitetty, katkaise virta 10 minuutiksi ja anna vaikuttaa. Kytke virta uudelleen päälle. Heitä etikkavesi pois ja keitä tämän jälkeen keittimessä pari kannullista puhdasta vettä.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 17/2016.

Vierailija

Ettäkö  mikä kahvi on oikean vahvuista, laitetaanko kuppia kohden mitallinen vai grammoina! 

Suomalainen kahvijuoja on niin rutinoitunut, että kun sen kerran maistaa sen tietää onko se sopivaa vai onko korjaamisen varaa. Tummaa kahvia kupilliseen vettä kahvimitallinen kahvia tai 5-7 gammaan suodatinjauhettuja puruja. Mutta on joskus juonut kahvia johon oli emäntä nuukuuksissaan laittanut vanhojen porojen päälle uutta kahvia mitallisen ja viisi kupillista vettä, eli jäi juomatta. Makuasioitahan nämä on eikä niistä voi kiistellä, joku tykkää tavallisesta juhlasta joku toinen pressasta tai moccakahvista. Sitten on vielä nämä preccoilijat ja he jotka jopa jauhavat kahvinsa itse omassa myllyssä, tulee aromaattista ja sopivan vahvaa tai sitten ei, riippuen pavuista.

Kaikenlaisia kahveja, että keittäjiäkin on sitä elämänsä aikana kohdannut ja juonut,  kuin  alzheimerikin pysyy poissa.

Vierailija

Eri keittimet tekevät vähän erilaista kahvia, lämpötiloissa voi olla eroja ja toiset keittimet tekee väkevämpää kahvia. Meidän keittimessä tulee parhain kahvi kun laittaa kahvijauhetta puoli mitallista vähemmän kuin vettä. Ei tule liian laihaa kahvia, vaan hieno makunautinto. Siis jos on 6 kupillista vettä, niin kahvijauhetta 5,5 mitallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla