Seitan näyttää kinkulta, mutta ei sitä ole. Vegaanivaihtoehto joulupöytään maistuu sellaiseksi kuin haluat. Katso tästä jutusta myös herkullinen resepti.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran uunissa ei jouluna paistu kinkku. Salla on nimittäin vegaani ja niin myös hänen joulupöytänsä. Joulukinkun sijaan hän suosittelee myös muita joskus kokeilemaan kasvisvaihtoehtoja. Ne voivat yllättää positiivisesti.

– Jos kaipaa jotain kinkkumaista pöytään, on vehnägluteiinista valmistettava seitan-kinkku hyvä vaihtoehto, aika lihan makuinenkin. Itse pidän niin paljon savun mausta, että yleensä maustan joulupöytään kevyesti savutofua, leivitän sen ja pistän uuniin. Ei vaativaa valmistettavaa mutta hyvää, Salla Tuomivaara kertoo.

Seitan -ja tofuruuissa on Tuomivaaran mielestä mainiointa niiden muunneltavuus. Koska ruuan perusmaku on neutraali, saa niistä mausteilla hyvin eri makuisia.

Lihansyönti kasvaa edelleen

Kun Salla Tuomivaara noin 15 vuotta sitten seurasi ensimmäisen suomalaisen vegaanisen keittokirjan tekemistä, ilmiö oli Suomessa yllättävän tuntematon ja monet kasvisperäiset tuotteet olivat kiven takana.

Nyt, uudistetun Vegaanin keittokirjan tullessa painosta, tilanne alkaa olla jo aika lailla eri. Siksi on ehkä vähän hämmästyttävää, että lihan syönti näyttää Suomessa vain lisääntyvän.

– Suomalaiset söivät viime vuonna 77,1  kiloa lihaa. Vaikka punaisen lihan syönti on laskussa, broilerinliha nostaa kokonaismäärää, Tuomivaara kertoo.

Tänä jouluna olisi siis hyvä mahdollisuus vähentää omaa lihankulutusmääräänsä, edes hetkellisesti.

– Ja jos seitanin kohdalla arvelluttaa valmistaminen, niin niitä löytää myös valmiina muun muassa Ruohonjuuren liikkeistä, Tuomivaara muistuttaa.

Seitankinkun ohje

(noin kuudelle)

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
  • Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
  • Muotoile taikinasta halutunlaisia kappaleita, esimerkiksi pötkylöitä, jotka voi kypsentää 175 asteessa folioon käärittynä.
  • Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.

Ohje on Inna Somersalon toimittamasta keittokirjasta Vegaanin keittokirja. Like ja Animalia 2015.

Sosekeitto lämmittää talvisäällä. Keitto on myös hyvä eväs, sillä se kulkee mukana kätevästi termarissa.

Kukkakaalikeitto

4 annosta

800 g kukkakaalia
2 rosamundaperunaa
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
8 dl vettä
½ sitruunan mehu sitruunan raastettu kuori
3 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 prk (250 g) soijakerma
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

Päälle :
kukkakaalia
oliiviöljyä
kurpitsansiemeniä

Tee näin:

  • Irrota kukkakaalista kanta. Lohko kaali kukinnoiksi ja ota kolmannes sivuun. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli kuullottumaan. Kaada kattilaan vesi ja kasvikset. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes kukkakaalit ja perunat ovat kypsiä.
  • Paahda sillä välin kolmannes kukkakaalinupuista. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja laita palat uunipellille 275-asteisen uunin ylälämpöön noin 5 minuutiksi eli kunnes ne saavat hieman väriä.
  • Huom! Jos et halua paahtaa kukkakaaleja, käytä koko kukkakaali sosekeiton joukossa.
  • Soseuta keitto.
  • Lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuori sekä tuoretta hienonnettua inkivääriä. Hauduta 10 minuuttia.
  • Viimeistele soijakermalla, hunajalla ja suolalla.
  • Tarjoa keitto paahdettujen kukkakaalien ja kurpitsansiemenien höystämänä.

Papupata on tuhtia syötävää. Mausteet ja ja yrtit tuovat siihen mukavasti potkua.

Papupadan resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012). Näin helsinkiläinen Tuuli Tukiainen kertoo reseptistään:

– Kasvissyöjänä käytän runsaasti papuja. Keitän niitä kerralla isomman määrän ja pakastan annospusseihin tulevaa käyttöä varten. Tämä chilillä ja mintulla ryyditetty pataruoka maistuu kaikille.

Tuulin papupata

4 annosta

1 prk ( 380 g) kidneypapuja tai 2 dl papuja keitettynä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl rypsiöljyä
½ chilipalko
1 paprika
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
vettä (tai ruokajogurttia, kookosmaitoa, smetanaa)
1 tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta
½ tl mustapippuria
(sokeria, suolaa)

  1. Silppua sipulit ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä.
  2. Halkaise chilipalko, poista siemenet, pilko ja lisää kuutioidun paprikan kanssa pannulle.
  3. Sekoita joukkoon silputut aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, soija­kastike, vesi ja pavut. Anna muhia puolisen tuntia.
  4. Tasaa maku lusikallisella smetanaa, ruokajogurttia tai kookosmaitoa.
  5. Mausta lopuksi mintulla ja rouhitulla mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria ja suolaa.
  6. Tarjoa pata riisin tai tattarin kanssa.

Vinkki: Kokeile kidneypapujen tilalla härkäpapuja.