Seitan näyttää kinkulta, mutta ei sitä ole. Vegaanivaihtoehto joulupöytään maistuu sellaiseksi kuin haluat. Katso tästä jutusta myös herkullinen resepti.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran uunissa ei jouluna paistu kinkku. Salla on nimittäin vegaani ja niin myös hänen joulupöytänsä. Joulukinkun sijaan hän suosittelee myös muita joskus kokeilemaan kasvisvaihtoehtoja. Ne voivat yllättää positiivisesti.

– Jos kaipaa jotain kinkkumaista pöytään, on vehnägluteiinista valmistettava seitan-kinkku hyvä vaihtoehto, aika lihan makuinenkin. Itse pidän niin paljon savun mausta, että yleensä maustan joulupöytään kevyesti savutofua, leivitän sen ja pistän uuniin. Ei vaativaa valmistettavaa mutta hyvää, Salla Tuomivaara kertoo.

Seitan -ja tofuruuissa on Tuomivaaran mielestä mainiointa niiden muunneltavuus. Koska ruuan perusmaku on neutraali, saa niistä mausteilla hyvin eri makuisia.

Lihansyönti kasvaa edelleen

Kun Salla Tuomivaara noin 15 vuotta sitten seurasi ensimmäisen suomalaisen vegaanisen keittokirjan tekemistä, ilmiö oli Suomessa yllättävän tuntematon ja monet kasvisperäiset tuotteet olivat kiven takana.

Nyt, uudistetun Vegaanin keittokirjan tullessa painosta, tilanne alkaa olla jo aika lailla eri. Siksi on ehkä vähän hämmästyttävää, että lihan syönti näyttää Suomessa vain lisääntyvän.

– Suomalaiset söivät viime vuonna 77,1  kiloa lihaa. Vaikka punaisen lihan syönti on laskussa, broilerinliha nostaa kokonaismäärää, Tuomivaara kertoo.

Tänä jouluna olisi siis hyvä mahdollisuus vähentää omaa lihankulutusmääräänsä, edes hetkellisesti.

– Ja jos seitanin kohdalla arvelluttaa valmistaminen, niin niitä löytää myös valmiina muun muassa Ruohonjuuren liikkeistä, Tuomivaara muistuttaa.

Seitankinkun ohje

(noin kuudelle)

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
  • Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
  • Muotoile taikinasta halutunlaisia kappaleita, esimerkiksi pötkylöitä, jotka voi kypsentää 175 asteessa folioon käärittynä.
  • Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.

Ohje on Inna Somersalon toimittamasta keittokirjasta Vegaanin keittokirja. Like ja Animalia 2015.

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.