Seitan näyttää kinkulta, mutta ei sitä ole. Vegaanivaihtoehto joulupöytään maistuu sellaiseksi kuin haluat. Katso tästä jutusta myös herkullinen resepti.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran uunissa ei jouluna paistu kinkku. Salla on nimittäin vegaani ja niin myös hänen joulupöytänsä. Joulukinkun sijaan hän suosittelee myös muita joskus kokeilemaan kasvisvaihtoehtoja. Ne voivat yllättää positiivisesti.

– Jos kaipaa jotain kinkkumaista pöytään, on vehnägluteiinista valmistettava seitan-kinkku hyvä vaihtoehto, aika lihan makuinenkin. Itse pidän niin paljon savun mausta, että yleensä maustan joulupöytään kevyesti savutofua, leivitän sen ja pistän uuniin. Ei vaativaa valmistettavaa mutta hyvää, Salla Tuomivaara kertoo.

Seitan -ja tofuruuissa on Tuomivaaran mielestä mainiointa niiden muunneltavuus. Koska ruuan perusmaku on neutraali, saa niistä mausteilla hyvin eri makuisia.

Lihansyönti kasvaa edelleen

Kun Salla Tuomivaara noin 15 vuotta sitten seurasi ensimmäisen suomalaisen vegaanisen keittokirjan tekemistä, ilmiö oli Suomessa yllättävän tuntematon ja monet kasvisperäiset tuotteet olivat kiven takana.

Nyt, uudistetun Vegaanin keittokirjan tullessa painosta, tilanne alkaa olla jo aika lailla eri. Siksi on ehkä vähän hämmästyttävää, että lihan syönti näyttää Suomessa vain lisääntyvän.

– Suomalaiset söivät viime vuonna 77,1  kiloa lihaa. Vaikka punaisen lihan syönti on laskussa, broilerinliha nostaa kokonaismäärää, Tuomivaara kertoo.

Tänä jouluna olisi siis hyvä mahdollisuus vähentää omaa lihankulutusmääräänsä, edes hetkellisesti.

– Ja jos seitanin kohdalla arvelluttaa valmistaminen, niin niitä löytää myös valmiina muun muassa Ruohonjuuren liikkeistä, Tuomivaara muistuttaa.

Seitankinkun ohje

(noin kuudelle)

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
  • Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
  • Muotoile taikinasta halutunlaisia kappaleita, esimerkiksi pötkylöitä, jotka voi kypsentää 175 asteessa folioon käärittynä.
  • Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.

Ohje on Inna Somersalon toimittamasta keittokirjasta Vegaanin keittokirja. Like ja Animalia 2015.

Pavlovan pohjan ja täytteen voi tehdä jo hyvissä ajoin. Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua.

Maailman paras pavlova

10 annosta

Pohja

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 ½ dl hienoa sokeria (Siro)
  • 2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 1 tl sitruunan mehua

Sitruunatahna (lemon curd)

  • 2 luomusitruunaa
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 50 g laktoositonta voita
  • 1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

  • marjoja, esim. vadelmia ja mustikoita
  • granaattiomenan siemeniä
  • mintunlehtiä
  • tomusokeria

Tee näin

  1. Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.
  2. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 sentin ympyrä. Voit öljytä sen kevyesti, jotta marenki irtoaa helpommin.
  3. Levitä ympyrään lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Laita loput vaahdosta reunoille ja nostele sitä hieman niin, että syntyy huippuja. Muotoile keskelle kuoppa täytettä varten.
  4. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, vähennä uunin lämpö sataan asteeseen. Jätä pohja jäähtymään.
  5. Pese sitruunat ja raasta kuorta pari ruokalusikallista. Puserra mehua noin desi.
  6. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon ja laita kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää varovasti sekoitellen kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.
  7. Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla. Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet sekä mintunlehdet. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

Kakun tiivis pinta kätkee sisäänsä valuvaa suklaata, viskiä ja toffeeta. Fondant saa jäädä keskeltä ihanan kosteaksi.

Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu yhdelle hengelle. Jos haluat tehdä useampia fondanteja, lisää ainesosien määrää.

Viskillä maustettu suklaafondant

1 annos

  • 1 patukka (45 g) suklaatoffeita (esim. Brunberg tai Riesen)
  • 1 rkl kuohukermaa
  • 1 rkl viskiä
  • 25 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Sulata toffee kermatilkan kanssa miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja lisää joukkoon viski.
  3. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
  4. Sekoita viskitoffee, voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen.
  5. Kaada seos paistonkestävään, voideltuun reilun kokoiseen yhden hengen annosvuokaan tai isoon muffinivuokaan.
  6. Nosta vuoka uunipellille ja paista keskitasossa noin 13 minuuttia. Fondant on valmis, kun reunat ovat jähmettyneet, mutta sisus on vielä selvästi löysää. Fondant kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Vinkki! Vatkaa yli jäävä kuohukerma vaahdoksi ja tarjoa fondantin kanssa.

Vadelmat antavat täyttävälle herkulle raikkaan säväyksen.