Seitan näyttää kinkulta, mutta ei sitä ole. Vegaanivaihtoehto joulupöytään maistuu sellaiseksi kuin haluat. Katso tästä jutusta myös herkullinen resepti.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran uunissa ei jouluna paistu kinkku. Salla on nimittäin vegaani ja niin myös hänen joulupöytänsä. Joulukinkun sijaan hän suosittelee myös muita joskus kokeilemaan kasvisvaihtoehtoja. Ne voivat yllättää positiivisesti.

– Jos kaipaa jotain kinkkumaista pöytään, on vehnägluteiinista valmistettava seitan-kinkku hyvä vaihtoehto, aika lihan makuinenkin. Itse pidän niin paljon savun mausta, että yleensä maustan joulupöytään kevyesti savutofua, leivitän sen ja pistän uuniin. Ei vaativaa valmistettavaa mutta hyvää, Salla Tuomivaara kertoo.

Seitan -ja tofuruuissa on Tuomivaaran mielestä mainiointa niiden muunneltavuus. Koska ruuan perusmaku on neutraali, saa niistä mausteilla hyvin eri makuisia.

Lihansyönti kasvaa edelleen

Kun Salla Tuomivaara noin 15 vuotta sitten seurasi ensimmäisen suomalaisen vegaanisen keittokirjan tekemistä, ilmiö oli Suomessa yllättävän tuntematon ja monet kasvisperäiset tuotteet olivat kiven takana.

Nyt, uudistetun Vegaanin keittokirjan tullessa painosta, tilanne alkaa olla jo aika lailla eri. Siksi on ehkä vähän hämmästyttävää, että lihan syönti näyttää Suomessa vain lisääntyvän.

– Suomalaiset söivät viime vuonna 77,1  kiloa lihaa. Vaikka punaisen lihan syönti on laskussa, broilerinliha nostaa kokonaismäärää, Tuomivaara kertoo.

Tänä jouluna olisi siis hyvä mahdollisuus vähentää omaa lihankulutusmääräänsä, edes hetkellisesti.

– Ja jos seitanin kohdalla arvelluttaa valmistaminen, niin niitä löytää myös valmiina muun muassa Ruohonjuuren liikkeistä, Tuomivaara muistuttaa.

Seitankinkun ohje

(noin kuudelle)

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
  • Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
  • Muotoile taikinasta halutunlaisia kappaleita, esimerkiksi pötkylöitä, jotka voi kypsentää 175 asteessa folioon käärittynä.
  • Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.

Ohje on Inna Somersalon toimittamasta keittokirjasta Vegaanin keittokirja. Like ja Animalia 2015.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.