Seitan näyttää kinkulta, mutta ei sitä ole. Vegaanivaihtoehto joulupöytään maistuu sellaiseksi kuin haluat. Katso tästä jutusta myös herkullinen resepti.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran uunissa ei jouluna paistu kinkku. Salla on nimittäin vegaani ja niin myös hänen joulupöytänsä. Joulukinkun sijaan hän suosittelee myös muita joskus kokeilemaan kasvisvaihtoehtoja. Ne voivat yllättää positiivisesti.

– Jos kaipaa jotain kinkkumaista pöytään, on vehnägluteiinista valmistettava seitan-kinkku hyvä vaihtoehto, aika lihan makuinenkin. Itse pidän niin paljon savun mausta, että yleensä maustan joulupöytään kevyesti savutofua, leivitän sen ja pistän uuniin. Ei vaativaa valmistettavaa mutta hyvää, Salla Tuomivaara kertoo.

Seitan -ja tofuruuissa on Tuomivaaran mielestä mainiointa niiden muunneltavuus. Koska ruuan perusmaku on neutraali, saa niistä mausteilla hyvin eri makuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihansyönti kasvaa edelleen

Kun Salla Tuomivaara noin 15 vuotta sitten seurasi ensimmäisen suomalaisen vegaanisen keittokirjan tekemistä, ilmiö oli Suomessa yllättävän tuntematon ja monet kasvisperäiset tuotteet olivat kiven takana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt, uudistetun Vegaanin keittokirjan tullessa painosta, tilanne alkaa olla jo aika lailla eri. Siksi on ehkä vähän hämmästyttävää, että lihan syönti näyttää Suomessa vain lisääntyvän.

– Suomalaiset söivät viime vuonna 77,1  kiloa lihaa. Vaikka punaisen lihan syönti on laskussa, broilerinliha nostaa kokonaismäärää, Tuomivaara kertoo.

Tänä jouluna olisi siis hyvä mahdollisuus vähentää omaa lihankulutusmääräänsä, edes hetkellisesti.

– Ja jos seitanin kohdalla arvelluttaa valmistaminen, niin niitä löytää myös valmiina muun muassa Ruohonjuuren liikkeistä, Tuomivaara muistuttaa.

Seitankinkun ohje

(noin kuudelle)

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
  • Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
  • Muotoile taikinasta halutunlaisia kappaleita, esimerkiksi pötkylöitä, jotka voi kypsentää 175 asteessa folioon käärittynä.
  • Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.

Ohje on Inna Somersalon toimittamasta keittokirjasta Vegaanin keittokirja. Like ja Animalia 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla