Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Lanttulaatikko, porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja maksalaatikko! Itsetehdyt laatikot tuovat joulun tuoksun keittiöön – valmiiden juuressoseiden avulla selviät helposti ja nopeasti.

Lanttulaatikko

  • noin kilo lanttusosetta
  • 2–3 dl maitoa, maitojuomaa, kermaa tai kasvislientä
  • 2 munaa (+ muskottipähkinää)
  • 50 g voi- tai margariinisulaa tai 2 rkl öljyä
  • 4 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  1. Kuori, paloittele, keitä ja soseuta 2–3 keskikokoista lanttua tai osta sose valmiina.
  2. Sekoita laatikon aineet. Kaada voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  3. Paista 200 asteessa tunnin verran.

Porkkanalaatikko

  • 1 kg kuorittuja porkkanoita, 6 dl vettä, suolaa
  • tai 1 kg kypsää porkkanasosetta
  • 2 dl ohrasuurimoita tai puuroriisiä
  • 8 dl maitoa tai maitojuomaa
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 100 g sulatettua voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl siirappia
  • ripaus valkopippuria, muskottipähkinää ja inkivääriä
  1. Keitä, kuori ja soseuta noin 1,5 kiloa porkkanoita. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ja anna jäähtyä tai käytä valmista sosetta.
  2. Keitä suurimoita tai riisejä vedessä, kunnes vesi haihtuu. Lisää maito, hauduta kypsäksi.
  3. Sekoita laatikon aineet. Tarkista maku, sen pitää olla kermaisen pehmeä. Tarkista suolan määrä.  Kaada seos voideltuun, noin 2 litran vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  4. Paista 200 asteessa reilu tunti.

Imelletty perunalaatikko

  • 1 kg perunoita
  • vettä
  • 5–6 rkl vehnäjauhoja
  • 4–6 dl maitoa tai maitojuomaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl rasvaa
  1. Keitä kuoriperunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Sekoita jauhot joukkoon. Anna imeltyä lämpimässä (30-60 astetta) yön yli.
  2. Lisää survokseen suolaa, voita tai margariinia ja maitoa niin paljon, että saat löysähkön seoksen. Kaada se kookkaaseen vuokaan.
  3. Paista 150–175 asteessa 1–2 tuntia.

Maksalaatikko

  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1–2 sipulia (öljyä)
  • 7 dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 dl rusinoita
  • 2–3 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • ripaus pippuria
  • 2–3 tl kuivattua meiramia, oreganoa, rakuunaa tai yrttisekoitusta
  • 400–500 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa
  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisejä maustetussa vedessä, kunnes imeytyy niihin.
  2. Kuullota silputut sipulit tilkassa öljyä. Lisää ne ja kaikki muut aineet riisikattilaan. Sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
  3. Kypsennä asteessa tunnin verran. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla