Lanttulaatikko, porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja maksalaatikko! Itsetehdyt laatikot tuovat joulun tuoksun keittiöön – valmiiden juuressoseiden avulla selviät helposti ja nopeasti.
Lanttulaatikko
- noin kilo lanttusosetta
- 2–3 dl maitoa, maitojuomaa, kermaa tai kasvislientä
- 2 munaa (+ muskottipähkinää)
- 50 g voi- tai margariinisulaa tai 2 rkl öljyä
- 4 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- Kuori, paloittele, keitä ja soseuta 2–3 keskikokoista lanttua tai osta sose valmiina.
- Sekoita laatikon aineet. Kaada voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
- Paista 200 asteessa tunnin verran.
Porkkanalaatikko
- 1 kg kuorittuja porkkanoita, 6 dl vettä, suolaa
- tai 1 kg kypsää porkkanasosetta
- 2 dl ohrasuurimoita tai puuroriisiä
- 8 dl maitoa tai maitojuomaa
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 100 g sulatettua voita
- 2 dl kuohukermaa
- 0,5 dl siirappia
- ripaus valkopippuria, muskottipähkinää ja inkivääriä
- Keitä, kuori ja soseuta noin 1,5 kiloa porkkanoita. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ja anna jäähtyä tai käytä valmista sosetta.
- Keitä suurimoita tai riisejä vedessä, kunnes vesi haihtuu. Lisää maito, hauduta kypsäksi.
- Sekoita laatikon aineet. Tarkista maku, sen pitää olla kermaisen pehmeä. Tarkista suolan määrä. Kaada seos voideltuun, noin 2 litran vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
- Paista 200 asteessa reilu tunti.
Imelletty perunalaatikko
- 1 kg perunoita
- vettä
- 5–6 rkl vehnäjauhoja
- 4–6 dl maitoa tai maitojuomaa
- 2 tl suolaa
- 2 rkl rasvaa
- Keitä kuoriperunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Sekoita jauhot joukkoon. Anna imeltyä lämpimässä (30-60 astetta) yön yli.
- Lisää survokseen suolaa, voita tai margariinia ja maitoa niin paljon, että saat löysähkön seoksen. Kaada se kookkaaseen vuokaan.
- Paista 150–175 asteessa 1–2 tuntia.
Maksalaatikko
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
- 5 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1–2 sipulia (öljyä)
- 7 dl maitoa
- 1 muna
- 1 dl rusinoita
- 2–3 rkl siirappia
- 2 tl suolaa
- ripaus pippuria
- 2–3 tl kuivattua meiramia, oreganoa, rakuunaa tai yrttisekoitusta
- 400–500 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa
- Keitä ohrasuurimoita tai riisejä maustetussa vedessä, kunnes imeytyy niihin.
- Kuullota silputut sipulit tilkassa öljyä. Lisää ne ja kaikki muut aineet riisikattilaan. Sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
- Kypsennä asteessa tunnin verran. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Lue myös:
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa