Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.
Lohilasagne
6 annosta
6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa
Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa
Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta
- Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
- Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
- Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
- Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
- Valuta puolet valkokastikkeesta lasagnevuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kalaviipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valkokastikkeesta. Ripottele pintaan juustoraastetta.
- Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
" Pinaatti taas on täyttä rautaa. "
100 grammaa pinaattia sisältää kasvikunnan rautaa 1,8 mg, joka imeytyy huonosti.
Raudan päivittäinen saantisuositus on 15 - 18 mg.
Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja.