THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo suosittelee pähkinöiden syömistä kaikenikäisille. Niillä on monia terveysvaikutuksia – erityisesti yhdellä lajilla, joka on "koostumukseltaan ainutlaatuinen".

1. Pähkinät ja mantelit ovat hyviä proteiinin lähteitä ja pitävät hyvin kylläisenä. Proteiinia tarvitaan muun muassa lihaskadon ehkäisyyn.

Lue myös: Aamupalan proteiini vaikuttaa pitkälle iltaan

2. Manteli ja pähkinät sisältävät paljon rasvaa ja erityisesti pehmeää rasvaa, joka on hyväksi aivoterveydelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Saksanpähkinä on rasvahappokoostumukseltaan ainutlaatuinen. Se on ainoa pähkinä, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Pähkinät ja manteli sisältävät paljon eri vitamiineja, mutta erityisen runsaasti E-vitamiinia, joka saattaa ehkäistä muistisairauksia.

5. Pähkinät ja mantelit ovat hyviä kuidun lähteitä. Kuitua tarvitaan noin 25 grammaa päivässä muun muassa suolen toiminnan edistämiseksi.

6. Syömällä päivittäin pari pientä kourallista pähkinöitä voi ehkäistä myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta. Uusi tutkimus kertoo, että päivittäin pähkinöit syövillä on muita vähemmän sepelvaltimotautia ja verenpainetautia. 

7. Pähkinät ovat helppoa ja nopeaa ruokaa; niitä voi nauttia sellaisenaan maustamattomana. Halutessaan pähkinät ja mantelit voi kevyesti paahtaa paistinpannulla tai uunipellillä ilman lisättyä rasvaa. Paahdetut pähkinät sopivat esimerkiksi salaatteihin, kotitekoiseen mysliin tai lämpimän ruoan lisukkeeksi. Pähkinä- ja mantelirouhetta on kätevä ripotella puuron, myslin, jogurtin tai viilin sekaan.

Tiesitkö? Pistaasipähkinät auttavat sinua nukkumaan

Pähkinävinkit antoi THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

Huomio: "Syö pähkinöitä lajeja vaihdellen"

  • Pähkinät ja manteli sisältävät runsaasti energiaa  eli noin 600 kcal/100 g, joten kannattaa pitää pähkinöiden syöminen kohtuullisena.
  • Suositeltava annos on 1–2 pientä kourallista pähkinöitä päivittäin eli noin 15–30 g/vrk.
  • Eri pähkinälajeja, kuten saksan-, hassel-, pekaani-, pistaasi-, cashew- ja maapähkinää sekä manteleita, on syytä suosia vaihdellen.
  • Jos pähkinöiden avaaminen ja pureskelu on tuottaa vaikeuksia, kokeile valmiita pähkinärouheita tai pähkinälevitteitä.

Lähde: Heli Reinivuo, THL

Vierailija

Ei ole pähkinät halpoja tai halvempia kuin supermarketissa tai prismassa tai edes salessa. Sale alkaa olla kaikella lailla halvimman elintarvikkeen myyjä.

Sitten on oikein alan kauppa tämä ..punnitse ja säästä, jossa joitakin pähkinöitä tai ns. super-ruokaa saa halvimmillaan. Ruohonjuuri on riivatun kallis.

Vierailija

Jos syö kourallisen pähkinöitä, korvaa se aterian kalorimäärän ja rasvaa on paljon. 

On hyväksi syödä pähkinöitä!  2-3 parapähkinästä saa terveyttä kilpirauhasen epätasapainoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla