Kuluma tulee polveen vaivihkaa, mutta vaivasta ei tarvitse kärsiä turhaan. Saako olla hyaluronaattia, kortisonia vai sopisiko akupunktion tehohoito eli tulineula?

1. Onkohan polvessani kuluma?

Rustovaurioinen polvi turpoaa ja kipeytyy rasituksesta. Nivelrikolla on perinteisesti tarkoitettu ruston ohentumaa, mutta nykyään se katsotaan koko nivelen sairaudeksi. Diagnoosi voi yllättää itsensä täysin tervepolvisena pitäneen, vasta poikkeava rasitus tai esimerkiksi polven vääntövamma tuo sen esiin.

Perusröntgenkuva ei ole riittävä nivelrikon arviointiin muutoin kuin jo pitkälle menneissä tilanteissa. Varhaiset muutokset rustossa nähdään parhaiten kartiokeilaqkuvauksella. MRI-kuvauksen osuvuus ruston diagnostiikassa on rajallinen.
Lue myös: 10 kysymystä polven nivelrikosta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mitä polviin laitettavat injektiot ovat?

Viskosuplementtihoidot ovat pääosin hyaluronaattia, joka on ruston rakenneosa. Se sitoo kosteutta, jota rusto tarvitsee toimiakseen. Tämän lisäksi sillä on tulehdusta ja kipua lievittävää vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kenelle polvipiikki sopii?

Hyaluronaatti-injektiot voivat auttaa, jos nivelrikko ei ole mennyt liian pitkälle. Jos hyaluronaattia-injektioista on apua, niitä kannattaa toistaa 2–3 vuoden välein.
Mielenkiintoista: "40 000 euron nainen”: Näin valmistauduin polvileikkaukseen

4. Entä auttaisiko kortisoni?

Hyaluronaatti on lievempi vaihtoehto kuin kortisoni. Polven nivelrikossa tulee yleensä useita pahenemisvaiheita peräkkäin. Silloin kortisonipistos usein toimii, se poistaa tulehdusta nivelestä. 

5. Mikä tulineula on?

Tulineula on volframineula, jonka pää lämmitetään liekillä hehkuvaksi eli noin 400 asteeseen. Se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitoja kuten akupunktiokin, mutta harvinaisempi: jos akupunktio on lääke, tulineula on erikoislääke.

6. Miten tulineulaa käytetään ja mikä siinä vaikuttaa?

Tulineulalla pistetään nopeasti polven nivelrakoon patellan viereen molemmille puolille. Neulaa ei jätetä polveen, se menee vain muutaman millin syvyyteen. Pistos tuntuu lämpöaaltona.

Minä uskon, että neula vaikuttaa energiakiertoon, ja aineenvaihdunta kiihtyy. Voimakas efekti on viesti elimistölle tulla korjaamaan tilannetta eli parantamaan tulehdusta. Tulineulan toiminnasta ei ole tutkittua tietoa, mutta monilta potilailta se poistaa kivun. Toiset saavat siitä helpotuksen lähes välittömästä, toisille se ei vaikuta yhtä hyvin. Jos kuumaneula toimii, 2–3 hoitokertaa peräkkäin voi pitää polvivaivan oireettomana 2–12 kuukautta.

7. Kenelle tulineulahoito sopii?

Kuumaneula sopii perusterveille henkilöille, joilla on kipuileva polvi. Diabeetikoille ja verenvuotosairauksista kärsiville se ei sovi. Myöskään jos neulat ja pistäminen stressaavat, se ei sovi. Toimenpide näyttää hurjemmalta kuin se oikeasti on.

Asiantuntijoina akupunktiohoitaja Jukka Åström ja ylilääkäri, professori Jari Salo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla