Anna auringon helliä itseäsi terveellisesti. Ihotautilääkäri kertoo, mitä valo tekee kehollesi ja mielellesi.

1 Milloin iho on vaarassa palaa?

Kun se punottaa. Jo pienikin punerrus on merkki siitä, että ihossa on alkanut tapahtua solutason vaurioita. Vaikka punoitus muuttuisi rusketukseksi, mikrotason ihovauriot pysyvät.

Suojaudu auringolta korkeakertoimisella suojavoiteella sekä vaattein.

Vaalea, ilmava puuvillakangas on kelpo kesäkude, sillä vaalea pinta heijastaa valoa runsaammin kuin tumma vaate. Vältä oleskelua auringossa kello 11–15.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Mitä hyötyä auringonsäteistä on?

UV-säteily saa ihossa aikaan D-vitamiinisynteesin, eli iho tuottaa itse kehon D-vitamiiniannokset. Suositusten mukaan D-vitamiinia kannattaa silti ottaa ympäri vuoden myös purkista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kuusikymppisilla lisätarve on 7,5 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiailla 20. Aurinko vähentää myös ihon tulehduksia. Useimmat atoopikot ja psoriaatikot ovat kesällä oireettomampia kuin talvella.

3 Mikä suojakerroin on paras?

Joka kolmas suomalainen kuuluu ihotyypiltään kahteen herkimmin palavaan luokkaan ja moni kolmannenkin ihotyypin omaava palaa herkästi. Siksi korkeakertoimiset, luokkaa 30 tai 50 olevat voiteet ovat suositeltavimpia.
Tarkista aina, että valmisteessa on merkintä UVA/UVB. Silloin voide suojaa kokonaisvaltaisesti auringonsäteiltä.

4 Tahtoisin ruskettua kesällä, mutta ihosyöpä pelottaa. Mitä teen?

Hanki rusketus purkista. Rusketusvärit ovat sokeriyhdisteitä, joiden käyttö on tutkitusti ihan turvallista.

5 Miten hoidan palanutta ihoani?

Kokeile viilentäviä kääreitä tai mentholia sisältäviä after sun -voiteita. Jos iho on kipuileva, ota suun kautta tulehduskipulääkettä.

6 Miksi silmiäni särkee auringossa?

Pitkä oleskelu kirkkaassa valossa voi aiheuttaa silmien sarveiskalvon tulehduksen, lumisokeuden. Oireita ovat silmien valonarkuus, kipu, vetistys ja roskantunne silmässä. Oireet häviävät itsestään parissa päivässä.
Voit estää lumisokeuden suojaamalla silmät aurinkolaseilla. Useimmat halvatkin lasit antavat hyvin suojaa silmille.

7 Onko totta, että jotkut lääkkeet altistavat herkästi palamiselle?

Kyllä: muun muassa tulehduskipugeelit, antibiooteista fluorokinolonit ja doksisykliini sekä jotkut psyyken- ja rytmihäiriölääkkeet. Lue huolella lääkepakkauksen tuoteseloste, jossa auringonvalon vaikutuksesta kyllä varoitetaan.

8 Oksetti ja huimasi – sainko auringonpistoksen?

Siltä vaikuttaa, oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja hui­maus. Auringonpistoksessa on kyse elimistön liiallisesta lämpenemisestä ja kuivumisesta. Muista juoda helteellä riittävästi, janotti tai ei. Pään suojaaminen on myös tärkeää.

9 Miten auringonvalo vaikuttaa mielialaani ja uneeni?

Kesällä useimmat ovat virkeämpiä kuin talvisaikaan. Aivotutkimus sanoo sen näin: mitä enemmän valoa, sitä aktiivisemmaksi käy myös mielialan kannalta tärkeiden solujemme toiminta.

Valo kulkee aivoihin silmien kautta. Silmänpohjasta viesti siirtyy aivojen hermosoluihin, jotka muodostavat elimistön sisäisen kellon. Se rytmittää myös untamme.

Aivot erittävät yöllä pimeähormonia, melatoniinia. Valo estää melatonii­nin tuotannon, jos illalla on valoissa, ja lopettaa sen aamulla aiemmin. Jos et saa unta, hanki pimennysverhot tai opettele nukkumaan silmäsuojuksen kanssa.

Asiantuntijana ihotautien erikois­lääkäri Tapio Rantanen Tampereen Ihopisteestä.

Lähteet: Rantanen & Suhonen: Ihon aurinkosuojaus. Recallmed.
Partonen: Valosta aikaa. Duodecim.
www.terveys­kirjasto.fi

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla