Kesä tarkoittaa monille rannalla oleskelua, auringon ottamista ja uimista. Psoriaatikoille se saattaa kuitenkin olla ristiriitaista aikaa.

Auringon ultraviolettisäteilyllä on psoriasiksen oireita parantava vaikutus. Toisaalta osa potilaista kuitenkin häpeää näkyvää sairauttaan niin paljon, että välttelevätvaatteiden vähentämistä kesäisellä uimarannalla. Hoitojen viimeaikaisen kehittymisen myötä myös heille voidaan tarjota mahdollisuutta nauttia normaalista kesästä.

Vaikka auringonvalon hyödyt tunnetaan hyvin psoriaatikoiden keskuudessa, saattavat häpeän tunteet estää sen hyödyntämisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiantuntijan mukaan iho-oireiden häpeäminen on psoriaatikoille melko yleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Osa potilaista haluaa tehostaa hoitoaan juuri keväällä, jotta ihon näyttäisi paremmalta. On kuitenkin myös niitä, jotka eivät ota lainkaan aurinkoa siitä syystä, että iho näyttää niin pahalta”, sanoo Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun Kaupungin sairaalasta.

Aurinko helpottaa useimpien oireita

”Kesäinen aurinko tuo psoriasispotilaille monenlaista hyötyä. Se helpottaa useimpien oireita, mikä tarkoittaa lähinnä ihon punoituksen ja hilseilyn vähentymistä. Toisaalta se saattaa myös vähentää muiden hoitojen tarvetta”, Oksman sanoo.

Kaikille psoriaatikoille aurinko ei tehoa, sillä osalla potilaista UVB-säteily voi jopa pahentaa oireita. Oksmanin mukaan tähän ryhmään kuuluu arviolta viisi prosenttia psoriasispotilaista. Hyöty saattaa myös heikentyä ajan myötä, jolloin auringonvalo ei enää tehoa oireisiin. 

Hoidoissa edistysaskelia

Uusien, biologisten lääkkeiden ansiosta monen psoriaatikon hoito on muuttunut merkittävästi. Lääkkeet tehoavat hyvin psoriasiksen oireisiin ja niiden annosteluväli on perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna sangen pitkä.

Lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoitamisesta osoitteessa www.ihonalla.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla