Ruusufinni saa aikuisen kasvot punoittamaan ja näppylöimään pahimmillaan kuin nuoruusiän aknessa. Taudin puhkeamista ei voi estää, mutta sen oireita voi onneksi lieventää. 

1 Mikä ruusufinni on?

Se on aikuisiän ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, hiussuonten laajentumista ja pieniä märkäpäitä tavallisimmin kasvojen keskiosaan. Iho-oireita voi olla poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa. Lievimmillään kyse on vain kasvojen punoituksesta, mutta tauti saattaa alkaa myös hyvin äkäisenä, jolloin kasvoihin kehittyy nopeasti suuria aknen tyyppisiä märkäonteloita.

2 Mistä ruusufinni johtuu?

Siihen vaikuttaa ennen kaikkea perimä: ruusufinnitaipumus kulkee suvussa. Muu onkin sitten enemmän tai vähemmän arvailujen varassa. Taudin tarkkaa syytä ei tunneta.

3 Kuinka yleinen ruusu­finni on?

Oireita on arviolta 10–15 prosentilla väestöstä. Se vaivaa tavallisimmin 30–50-vuotiaita, etenkin naisia. Potilaista kaksi kolmesta on naisia.

4 Näkyykö ruusufinni kasvoilla koko ajan, kun se on kerran puhjennut?

Oireiden vaikeus vaihtelee eri henkilöillä. Myös vuodenajoilla on merkitystä. Lempeä kesäsää yleensä lievittää oireita, pakkanen pahentaa. Periaatteessa ruusufinnioireet kestävät yhtämittaisesti vuosia, joskus vuosikymmeniä.

5 Onko ruusufinni ”vain” ulkonäöllinen haitta?

Suuria märkäonteloita muodostava ruusufinni aiheuttaa myös särkyä ja kipua.

Pienissäkin märkäpäissä on kutinaa ja ne ovat kipeitä kosketellessa.

6 Voiko ruusufinni olla vaarallinen?

Noin reilulla puolella potilaista on oireita myös silmäluomissa – joillakin niitä on vain silmissä. Muutamille harvoille heistä kehittyy sarveiskalvoon pieniä haavoja, ja hoitamattomana tällainen tauti voi sokeuttaa.

Oireita ovat kuivat silmät, silmien ärtyminen, pienet märkäpäät silmäluomien reunoissa, roskan tunne silmässä, valonarkuus ja toistuvat silmäinfektiot.

7 Miten ruusufinniä hoidetaan?

Ruusufinnin voi saada pysymään kurissa välttämällä pahentavia tekijöitä. Sellaisia ovat esimerkiksi paukkupakkanen, kylmä viima, kevätahava, kesäauringon suora paiste,  kuuma löyly ja takkatulen loimu. Myös alkoholia, runsasta kahvinjuontia ja kuumia ruokia kannattaa nauttia säästeliäästi, koska ne laajentavat ihoverisuonia.

Ilman reseptiä saatavaa sienilääkevoidetta, esimerkiksi klotrimatsoli- tai mikonatsoli­voidetta voi kokeilla omin päin 1–2 kuukauden ajan.

Hydrokortisonia ja muita kortisonivoiteita ei pidä käyttää, sillä ne pahentavat tautia.

8 Kannattaako välttää maustettuja ruokia, punaisia kasviksia, kuten tomaatteja, tai muita ruokia, jotka joidenkin mukaan pahentavat oireita?

Ilmeisesti on niin, että lumevaikutus joko helpottaa tai vaikeuttaa ruusufinnin oireita noin joka kolmannella. Jos siis tuntuu siltä, että jokin ruoka pahentaa tai helpottaa oireita, potilas on oikeassa. Sen sijaan lääkäri ei voi ”syyllistää” potilasta dieettilistoilla.

9 Voiko stressi pahentaa oireita?

Monet ovat kokeneet stressin laukaisevan ruusufinnin tai ainakin pahentavan sitä.

Syynä on se, että stressi heikentää elimistön puolustuskykyä.

10 Voiko ihoa puhdistaa, kosteuttaa ja meikata normaalisti, jos sairastaa ruusufinniä?

Kaikki on sallittua, kuten tavallisessakin aknessa. Vesipesu tai saippua eivät pahenna oireita. Myöskään meikeillä tilaa ei huononneta. Oma iho tietää, mitkä voiteet ja muut tuotteet sopivat parhaiten.

11 Milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen?

Silloin, kun kokee ruusufinnin ongelmaksi eikä itsehoito ole auttanut riittävästi. Lääkäri antaa usein sisäisen antibioottikuurin, joka voi jatkua viikkoja tai kuukausia. Lisäksi hoitoon kuuluu tavallisesti paikallisantibiootteja voiteena tai geelinä.

Myös atooppisen ihottuman hoitoon tarkoitettuja, tulehdusta hillitseviä pimekrolimuusi- tai takrolimuusivoiteita voidaan käyttää. Kaikki edellä mainitut ovat reseptilääkkeitä.

Osalla potilaista oireet pysyvät sopivan antibioottikuurin jälkeen poissa kuukausia, joskus vuosiakin. Voiteilla näin käy harvoin. Ihotautilääkäri voi joskus määrätä ruusufinnin hoitoon isotretinoiinilääkettä, jota käytetään keskivaikean ja vaikean aknen hoidossa. Myös laserilla voidaan hoitaa vaivaa.

12 Kenelle laserhoidosta on hyötyä?

Laserhoidot ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti. Niillä hoidetaan ennen kaikkea laajentuneita hiussuonia, niin sanottua couperosa-ihoa, joka on lääkärin silmin lieväasteinen ruusufinni.

Osalla lasereista voidaan hoitaa ruusufinnin aiheuttamia arpia. Yksilöllisen arvion laserhoitojen tehosta saa hoitoja antavilta lääkäreiltä.

13 Kestääkö ruusufinni lopun elämää?

Ruusufinnin kanssa samaan tautiperheeseen kuuluva suunympärysihottuma häviää tavallisesti vaihdevuosissa, ja myös muut ruusufinnimuodot voivat hävitä iän mukana. Ainakin ne lievittyvät.

Asiantuntijana ihotautien erikois­lääkäri Matti Hannuksela.

Parempi varjossa

Aurinko vaikuttaa suotuisasti ihoon monissa ihosairauksissa, kuten atooppisessa ihottumassa ja psoriasiksessa, mutta ruusufinnin oireita aurinko voi pahen­taa entisestään. Ruusufinniä sairastavan on tärkeää suojata iho auringonsuojavoiteella ja välttää suoranaista auringon­ottoa. Myöskään solariumiin ei pidä mennä.

Ruusufinnistä voi kehittyä perunanenä

Ruusufinnin vaikea muoto on rinofyyma, muhkuranenä, jota on kansankielellä kutsuttu myös ”tiilikaispekan nenäksi” takavuosien radioselostaja Pekka Tiilikaisen mukaan.

Rinofyymassa nenän talirauhaset suurentuvat voimakkaasti ja nenä kasvaa kuhmu­raiseksi. Miksi näin käy, ei tiedetä, mutta ilmeisesti perinnölliset tekijät vaikuttavat. Rinofyymaa on pääasiassa miehillä.

Runsas alkoholinkäyttö pahentaa rinofyyman oireita. Alkoholi ei kuiten­kaan aiheuta ruusufinnitautia, ja moni raitis tai kohtuullisesti alkoholia käyttävä ruusufinnipotilas voi aiheetta saada juopon leiman nenänsä vuoksi.

Rinofyyman hoitokeinot ovat samat kuin muiden ruusufinnioireiden. Hankalissa tapauksissa potilas voi hyötyä lääkehoitojen lisäksi laserhoidoista tai plastiikkakirurgisista hoidoista.

Vierailija

Apua, kasvoni kukkivat!

Lainaus: Lainaus: Jos iho on kuiva, tarvitaan kosteutusta ravitsevalla Ihon pintakerros on kuollutta ihosolukkoa. Sen kosteutukseen riittää ihan esim. LV tai Erisan kosteusvoide marketista tai Aqualan L apteekista. 3-6€ / purtilo. Jaa, noillako pärjäät, jos noin on, ei tarvitse ihmitellä suomalaisen ikänaisen velttoa ihoa.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.