Ruusufinni saa aikuisen kasvot punoittamaan ja näppylöimään pahimmillaan kuin nuoruusiän aknessa. Taudin puhkeamista ei voi estää, mutta sen oireita voi onneksi lieventää. 

1 Mikä ruusufinni on?

Se on aikuisiän ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, hiussuonten laajentumista ja pieniä märkäpäitä tavallisimmin kasvojen keskiosaan. Iho-oireita voi olla poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa. Lievimmillään kyse on vain kasvojen punoituksesta, mutta tauti saattaa alkaa myös hyvin äkäisenä, jolloin kasvoihin kehittyy nopeasti suuria aknen tyyppisiä märkäonteloita.

2 Mistä ruusufinni johtuu?

Siihen vaikuttaa ennen kaikkea perimä: ruusufinnitaipumus kulkee suvussa. Muu onkin sitten enemmän tai vähemmän arvailujen varassa. Taudin tarkkaa syytä ei tunneta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 Kuinka yleinen ruusu­finni on?

Oireita on arviolta 10–15 prosentilla väestöstä. Se vaivaa tavallisimmin 30–50-vuotiaita, etenkin naisia. Potilaista kaksi kolmesta on naisia.

4 Näkyykö ruusufinni kasvoilla koko ajan, kun se on kerran puhjennut?

Oireiden vaikeus vaihtelee eri henkilöillä. Myös vuodenajoilla on merkitystä. Lempeä kesäsää yleensä lievittää oireita, pakkanen pahentaa. Periaatteessa ruusufinnioireet kestävät yhtämittaisesti vuosia, joskus vuosikymmeniä.

5 Onko ruusufinni ”vain” ulkonäöllinen haitta?

Suuria märkäonteloita muodostava ruusufinni aiheuttaa myös särkyä ja kipua.

Pienissäkin märkäpäissä on kutinaa ja ne ovat kipeitä kosketellessa.

6 Voiko ruusufinni olla vaarallinen?

Noin reilulla puolella potilaista on oireita myös silmäluomissa – joillakin niitä on vain silmissä. Muutamille harvoille heistä kehittyy sarveiskalvoon pieniä haavoja, ja hoitamattomana tällainen tauti voi sokeuttaa.

Oireita ovat kuivat silmät, silmien ärtyminen, pienet märkäpäät silmäluomien reunoissa, roskan tunne silmässä, valonarkuus ja toistuvat silmäinfektiot.

7 Miten ruusufinniä hoidetaan?

Ruusufinnin voi saada pysymään kurissa välttämällä pahentavia tekijöitä. Sellaisia ovat esimerkiksi paukkupakkanen, kylmä viima, kevätahava, kesäauringon suora paiste,  kuuma löyly ja takkatulen loimu. Myös alkoholia, runsasta kahvinjuontia ja kuumia ruokia kannattaa nauttia säästeliäästi, koska ne laajentavat ihoverisuonia.

Ilman reseptiä saatavaa sienilääkevoidetta, esimerkiksi klotrimatsoli- tai mikonatsoli­voidetta voi kokeilla omin päin 1–2 kuukauden ajan.

Hydrokortisonia ja muita kortisonivoiteita ei pidä käyttää, sillä ne pahentavat tautia.

8 Kannattaako välttää maustettuja ruokia, punaisia kasviksia, kuten tomaatteja, tai muita ruokia, jotka joidenkin mukaan pahentavat oireita?

Ilmeisesti on niin, että lumevaikutus joko helpottaa tai vaikeuttaa ruusufinnin oireita noin joka kolmannella. Jos siis tuntuu siltä, että jokin ruoka pahentaa tai helpottaa oireita, potilas on oikeassa. Sen sijaan lääkäri ei voi ”syyllistää” potilasta dieettilistoilla.

9 Voiko stressi pahentaa oireita?

Monet ovat kokeneet stressin laukaisevan ruusufinnin tai ainakin pahentavan sitä.

Syynä on se, että stressi heikentää elimistön puolustuskykyä.

10 Voiko ihoa puhdistaa, kosteuttaa ja meikata normaalisti, jos sairastaa ruusufinniä?

Kaikki on sallittua, kuten tavallisessakin aknessa. Vesipesu tai saippua eivät pahenna oireita. Myöskään meikeillä tilaa ei huononneta. Oma iho tietää, mitkä voiteet ja muut tuotteet sopivat parhaiten.

11 Milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen?

Silloin, kun kokee ruusufinnin ongelmaksi eikä itsehoito ole auttanut riittävästi. Lääkäri antaa usein sisäisen antibioottikuurin, joka voi jatkua viikkoja tai kuukausia. Lisäksi hoitoon kuuluu tavallisesti paikallisantibiootteja voiteena tai geelinä.

Myös atooppisen ihottuman hoitoon tarkoitettuja, tulehdusta hillitseviä pimekrolimuusi- tai takrolimuusivoiteita voidaan käyttää. Kaikki edellä mainitut ovat reseptilääkkeitä.

Osalla potilaista oireet pysyvät sopivan antibioottikuurin jälkeen poissa kuukausia, joskus vuosiakin. Voiteilla näin käy harvoin. Ihotautilääkäri voi joskus määrätä ruusufinnin hoitoon isotretinoiinilääkettä, jota käytetään keskivaikean ja vaikean aknen hoidossa. Myös laserilla voidaan hoitaa vaivaa.

12 Kenelle laserhoidosta on hyötyä?

Laserhoidot ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti. Niillä hoidetaan ennen kaikkea laajentuneita hiussuonia, niin sanottua couperosa-ihoa, joka on lääkärin silmin lieväasteinen ruusufinni.

Osalla lasereista voidaan hoitaa ruusufinnin aiheuttamia arpia. Yksilöllisen arvion laserhoitojen tehosta saa hoitoja antavilta lääkäreiltä.

13 Kestääkö ruusufinni lopun elämää?

Ruusufinnin kanssa samaan tautiperheeseen kuuluva suunympärysihottuma häviää tavallisesti vaihdevuosissa, ja myös muut ruusufinnimuodot voivat hävitä iän mukana. Ainakin ne lievittyvät.

Asiantuntijana ihotautien erikois­lääkäri Matti Hannuksela.

Parempi varjossa

Aurinko vaikuttaa suotuisasti ihoon monissa ihosairauksissa, kuten atooppisessa ihottumassa ja psoriasiksessa, mutta ruusufinnin oireita aurinko voi pahen­taa entisestään. Ruusufinniä sairastavan on tärkeää suojata iho auringonsuojavoiteella ja välttää suoranaista auringon­ottoa. Myöskään solariumiin ei pidä mennä.

Ruusufinnistä voi kehittyä perunanenä

Ruusufinnin vaikea muoto on rinofyyma, muhkuranenä, jota on kansankielellä kutsuttu myös ”tiilikaispekan nenäksi” takavuosien radioselostaja Pekka Tiilikaisen mukaan.

Rinofyymassa nenän talirauhaset suurentuvat voimakkaasti ja nenä kasvaa kuhmu­raiseksi. Miksi näin käy, ei tiedetä, mutta ilmeisesti perinnölliset tekijät vaikuttavat. Rinofyymaa on pääasiassa miehillä.

Runsas alkoholinkäyttö pahentaa rinofyyman oireita. Alkoholi ei kuiten­kaan aiheuta ruusufinnitautia, ja moni raitis tai kohtuullisesti alkoholia käyttävä ruusufinnipotilas voi aiheetta saada juopon leiman nenänsä vuoksi.

Rinofyyman hoitokeinot ovat samat kuin muiden ruusufinnioireiden. Hankalissa tapauksissa potilas voi hyötyä lääkehoitojen lisäksi laserhoidoista tai plastiikkakirurgisista hoidoista.

Lainaus:

Jos iho on kuiva, tarvitaan kosteutusta ravitsevalla

Ihon pintakerros on kuollutta ihosolukkoa.

Sen kosteutukseen riittää ihan esim. LV tai Erisan kosteusvoide marketista tai Aqualan L apteekista.

3-6€ / purtilo.

Lainaus:

Lainaus:

Jos iho on kuiva, tarvitaan kosteutusta ravitsevalla

Ihon pintakerros on kuollutta ihosolukkoa.

Sen kosteutukseen riittää ihan esim. LV tai Erisan kosteusvoide marketista tai Aqualan L apteekista.

3-6€ / purtilo.

Jaa, noillako pärjäät, jos noin on, ei tarvitse ihmitellä suomalaisen ikänaisen velttoa ihoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla