Ikäihmisen täytyy olla tarkkana alkoholirajojen kanssa. Syyllistämään ei kuitenkaan kannata alkaa.

Moni ei tule ajatelleeksi, että ikävuosien kertyessä alkoholin sietokyky heikkenee. Yli viisikymppisenä myös sairaudet lisääntyvät, mikä tietää monille pysyvää lääkitystä.

Lääkitys puolestaan saattaa vahvistaa alkoholin haittoja. On myös mahdollista, että lääkkeiden teho heikkenee, jos ottaa ryypyn kyytipojaksi.

Sosiaaliterapeutti Liisa Putkonen Salon A-klinikalta neuvoo rohkeasti kysymään lääkäriltä oman lääkityksen ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Juomistaan ei kannata siinä tilanteessa kaunistella.

– Lääkäri jos kuka voi auttaa. Hän ei syyllistä – tai hänen ei ainakaan pitäisi syyllistää.

Putkonen ei ylipäätään usko syyllistämiseen, vaan toivoo, että alkoholista voitaisiin keskustella rakentavasti.

– Monille omaiselle ikäihmisen alkoholinkäyttö on kuin punainen vaate. Jos näkee vanhempansa luona pulloja, asiasta ei tarvitse heti riehaantua.

Tee testi: Onko alkoholin käyttösi jo vaarallista?

Naisetkin tottuneet juomaan

Liisa Putkonen on tehnyt kotikäyntejä alkoholin kanssa kipuilevian luokse kohta 20 vuotta. Vuosien varrella hän on huomannut, että yhä useammat ovat alkaneet käyttää reilusti alkoholia. Kun hänen asiakkaitaan olivat ennen enimmäkseen vanhat miehet, nyt hän tapaa kaikenlaisia ihmisiä. Heidän joukossaan on vammaisia, mielenterveysongelmaisia ja muistisairaita.

– Naisetkin ovat tottuneet nykyään juomaan. On voitu työelämässä ollessa käydä vaikka töiden jälkeen naisporukalla ravintolassa. Eläkkeellä saattaa viinin ja siiderin kulutus kasvaa, kun aamulla ei tarvitse herätä töihin.

Jos on huolestunut omasta juomisestaan, kannattaa pitää juomapäiväkirjaa. A-klinikalle voi myös mennä juttelemaan. Siellä saa yhdellä kerralla selville, onko oma alkoholin kulutus riskirajoilla.

A-klinikalla on tarjolla sairaanhoitajan ja sosiaaliterapeutin hoitopalveluja sekä mahdollisuus lääkärin konsultaatioon. Useilla klinikoilla voi myös osallista vertaisryhmiin.

Mielenkiintoinen artikkeli:
Pastori-terapeutti Seppo Jokinen: "Minulla on vieläkin taipumus riippuvuuksiin"

Vain seitsemän annosta viikossa

Yli 65-vuotiaan alkoholisuositukset ovat huomattavasti pienempiä kuin nuorempien ihmisten. He eivät saisi juoda enempää kuin seitsemän annosta viikossa ja korkeintaan kaksi annosta kerralla.

Putkonen toivoo myös, että Suomessa alettaisiin pitää normaalina rutiinina sitä, että lääkäri kysyy alkoholinkäytöstä. Jos asiasta ei kysytä, moni tuudittautuu siihen uskoon, ettei ainakaan hänellä ole ongelmaa.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: