Ikäihmisen täytyy olla tarkkana alkoholirajojen kanssa. Syyllistämään ei kuitenkaan kannata alkaa.

Moni ei tule ajatelleeksi, että ikävuosien kertyessä alkoholin sietokyky heikkenee. Yli viisikymppisenä myös sairaudet lisääntyvät, mikä tietää monille pysyvää lääkitystä.

Lääkitys puolestaan saattaa vahvistaa alkoholin haittoja. On myös mahdollista, että lääkkeiden teho heikkenee, jos ottaa ryypyn kyytipojaksi.

Sosiaaliterapeutti Liisa Putkonen Salon A-klinikalta neuvoo rohkeasti kysymään lääkäriltä oman lääkityksen ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Juomistaan ei kannata siinä tilanteessa kaunistella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lääkäri jos kuka voi auttaa. Hän ei syyllistä – tai hänen ei ainakaan pitäisi syyllistää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Putkonen ei ylipäätään usko syyllistämiseen, vaan toivoo, että alkoholista voitaisiin keskustella rakentavasti.

– Monille omaiselle ikäihmisen alkoholinkäyttö on kuin punainen vaate. Jos näkee vanhempansa luona pulloja, asiasta ei tarvitse heti riehaantua.

Tee testi: Onko alkoholin käyttösi jo vaarallista?

Naisetkin tottuneet juomaan

Liisa Putkonen on tehnyt kotikäyntejä alkoholin kanssa kipuilevian luokse kohta 20 vuotta. Vuosien varrella hän on huomannut, että yhä useammat ovat alkaneet käyttää reilusti alkoholia. Kun hänen asiakkaitaan olivat ennen enimmäkseen vanhat miehet, nyt hän tapaa kaikenlaisia ihmisiä. Heidän joukossaan on vammaisia, mielenterveysongelmaisia ja muistisairaita.

– Naisetkin ovat tottuneet nykyään juomaan. On voitu työelämässä ollessa käydä vaikka töiden jälkeen naisporukalla ravintolassa. Eläkkeellä saattaa viinin ja siiderin kulutus kasvaa, kun aamulla ei tarvitse herätä töihin.

Jos on huolestunut omasta juomisestaan, kannattaa pitää juomapäiväkirjaa. A-klinikalle voi myös mennä juttelemaan. Siellä saa yhdellä kerralla selville, onko oma alkoholin kulutus riskirajoilla.

A-klinikalla on tarjolla sairaanhoitajan ja sosiaaliterapeutin hoitopalveluja sekä mahdollisuus lääkärin konsultaatioon. Useilla klinikoilla voi myös osallista vertaisryhmiin.

Mielenkiintoinen artikkeli:
Pastori-terapeutti Seppo Jokinen: "Minulla on vieläkin taipumus riippuvuuksiin"

Vain seitsemän annosta viikossa

Yli 65-vuotiaan alkoholisuositukset ovat huomattavasti pienempiä kuin nuorempien ihmisten. He eivät saisi juoda enempää kuin seitsemän annosta viikossa ja korkeintaan kaksi annosta kerralla.

Putkonen toivoo myös, että Suomessa alettaisiin pitää normaalina rutiinina sitä, että lääkäri kysyy alkoholinkäytöstä. Jos asiasta ei kysytä, moni tuudittautuu siihen uskoon, ettei ainakaan hänellä ole ongelmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla