Kesäaurinko tankkaa elimistön D-vitamiinivarastot täyteen helposti ja nopeasti. Yli 60-vuotiaan kannattaa silti tarttua myös vitamiinipurkkiin.

Kala on hyvä D-vitamiinin lähde, maito ja margariini ovat vitaminoituja ja purkista saa pillereitä. Silti parhaiten ja luonnollisimmin D-vitamiinia saa auringosta. Nyt sitä alkaa olla taas tarjolla.

– Tarpeellisen määrän D-vitamiinia saa, kun ottaa aurinkoa 15–20 minuuttia koko keholle pari kolme kertaa viikossa, kertoo emeritusprofessori Ilari Paakkari.

Parinkymmenen minuutin aurinkokylpy koko vartalolle vastaa suun kautta otettua 250 mikrogramman vitamiiniannosta. Vaikka määrä kuulostaa hurjalta, auringosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia.

Uusimmissa ravitsemussuosituksissa yli 75-vuotialle suositellaan 20 mikrogramman päivittäistä D-vitamiiniannosta ja muille 10 mikrogrammaa päivässä.

Monet syövät päivittäin 20 mikrogramman D-vitamiiniannosta ja enemmänkin. Dosentti Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että  20 mikrogrammaa päivässä on turvallinen ympäri vuoden.

Tankkausta etelästä

Aurinko paistaa Suomessa tarpeeksi korkealta vain kolmen neljän kesäkuukauden ajan. Talvella UVB-säteet eivät tänne ylety, ja suomalaisten D-vitamiinitasot romahtavat.

– Kesällä jopa yhdeksän kymmenesosaa elimistössämme kiertävästä D-vitamiinista on peräisin auringosta. Talvella emme saa D-vitamiinia auringosta oikeastaan lainkaan, eikä kesän varastoilla pärjätä sen pidemmälle kuin lokakuun alkuun, Ilari Paakkari kertoo.

D-vitamiinia purkista myös kesällä

Kun ihminen ikääntyy, ihon kyky tuottaa D-vitamiinia auringonvalosta heikkenee. 70-vuotiaan iho valmistaa sitä enää noin kolmasosan siitä, minkä nuoren iho saa aikaan.

Ongelma pahenee, jos ihminen oleskelee paljon sisätiloissa. Vanhemmat ihmiset pukeutuvat ulkona ollessaankin usein peittävästi. Silloin auringon UV-säteily ei pääse iholle.

Vanhusten veren D-vitamiinipitoisuudet ovatkin usein matalia. Tällöin  murtumien vaara kasvaa, sillä D-vitamiini on välttämätöntä luuston kunnolle ja terveydelle. 20–25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä vähentää tutkimusten mukaan luunmurtumien vaaraa.

D-vitamiinia sisältäviä tuotteita on kaupan kymmeniä. Ilari Paakkari suosittelee käyttämään puhtaita D-vitamiinivalmisteita, joissa ei ole muita vitamiineja tai hivenaineita.

D-vitamiini voi suojata

 • osteoporoosilta
 • vanhusten kaatumisilta ja luunmurtumilta
 • lkrooniselta ientulehdukselta
 • artuntataudeilta, kuten influenssalta ja flunssalta
 • verenpaineen nousulta
 • syövältä
 • diabetekselta
 • nivelreumalta
 • MS-taudilta

Lue aiheesta lisää: Näin otat aurinkoa turvallisesti, Mikä on turvallinen määrä D-vitamiinia, Osteopenia, kalkki ja D-vitamiini ja Puolet lohen D-vitamiinista häviää paistettaessa

Vierailija

Auringosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia

Vaikka olenkin terveydenhoidon ammattilainan en kaikissa asioissa kannata. n.s virallista koululääketiedettä vaan muodostan kantani asioista itsenäisesti. Koululääketiede on tosin tutkittua asiaa mutta se ei ole koko totuus, ja holistinen näkökanta ihmisestä ja terveydestä on puutteellinen. Asioista saa olla eri mieltä, "sopulikäyttäytyminen" ei aina välttämättä ole paras ratkaisu, turvallisimmalta tuntuva kylläkin. Antti Heikkiä lienee kaikille tuttu. Hän on lääkäri muttei voi sanoa että hän...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.