Nyt se on todistettu: mieleltään nuori elää pidempään kuin henkilö, joka kokee itsensä ikäistään vanhemmaksi.

Jos koet itsesi ainakin kolme vuotta ikäistäsi nuoremmaksi, saatat elää pidempään kuin henkilö, joka tuntee itsensä ikäistään vanhemmaksi. Tämä selvitettiin brittiläisessä tutkimuksessa.

Mukana tutkimuksessa oli 6 400 henkilöä, keskimäärin 66-vuotiaita miehiä ja naisia, ja heitä seurattiin kahdeksan vuoden ajan.

Peräti 70 prosenttia tutkittavista tunsi itsensä vähintään kolme vuotta omaa ikäänsä nuoremmiksi. Noin neljäsosa porukasta koki itsensä oman ikäisekseen ja viitisen prosenttia vanhemmaksi kuin heidän biologinen ikänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuolleisuus oli pienintä nuoriksi itsensä tuntevien ryhmässä. Sen ryhmän jäsenistä 14 prosenttia kuoli kahdeksan seurantavuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Oman ikäisenä itseään pitävien ryhmästä menehtyi seuranta-aikana 19 prosenttia."

Eniten seurattavia kuoli ryhmästä, jonka jäsenet tunsivat itsensä ikäistään vanhemmiksi. Heitä kuoli kahdeksan vuoden aikana 25 prosenttia.

Osittain tulokset johtuivat sairauksista, jotka olivat tiedossa jo tutkimuksen alussa, mutta ne eivät selittäneet tutkimustulosta kokonaan. Tutkijat arvelevat, että positiivisella elämänasenteella saattaa olla vaikutusta elinikään.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta ja seksistä. ET-lehden asiantuntija vastaa.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Minun naapurinani asui leskirouva, monen lapsen äiti, joka vanhuudenpäivinäänkin näytti hyvin hehkeältä. Hänellä oli aina tosi kauniit vaatteet ja meikki, ja oli kasvoiltaan myös syntymäkaunis.

Kun parikymppisenä olin ystävien kanssa tanssiravintolassa, satuin samaan pöytään tämän rouvan kanssa. En ollut uskoa silmiäni, kun huomasin hänet. Nuorena kuvittelin, etteivät vanhat ihmiset käy ravintoloissa istumassa. Rouvalla oli seuranaan fiksu herrasmies, ja loivat tosiinsa rakastuneita silmäyksiä.  - Kerran kaupungilla näin, miten tämä mies ystävättärestään erotessaan antoi tälle käsisuudelman.

Tämä rouva - nyt jo varmaan autuaammilla asuinsijoilla - oli hyvä esimerkki nuorekkaasta "vanhuksesta" (hui, mikä sanahirviö!)

Olen terve +60 enkä tunne olevani vanhus,tosin nuoret kohtelee kuin olisin ilmaa.Jatkan työtä jos sitä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla