Valtaosa nivelreumaa sairastavista elää nykyisin oireettomana. Siihen päästään, kun tehokas lääkitys aloitetaan nopeasti, mielellään kahden viikon sisällä nivelturvotuksen alkamisesta.

Sormet tuntuvat jäykän koppuraisilta, aamukahvista ei tahdo saada otetta. Nivelissä on outoa turvotusta, ne ovat kuin pehmeitä vesi-ilmapalloja. Pitäisikö lähteä lääkäriin?

Kyllä pitäisi, ja viivyttelemättä, sillä nivelten turvotus ja jäykkyys voivat kertoa nivelreuman puhkeamisesta. Oireiden kanssa ei kannata jäädä ihmettelemään, sillä hoitamaton reuma voi aiheuttaa pysyvää tuhoa nivelissä.

Hyvä uutinen on se, että reuma saadaan nykyään usein täysin oireettomaksi, jos tauti huomataan ajoissa ja lääkitys aloitetaan nopeasti. Suositusten mukaan lääkitys pitäisi aloittaa kahden viikon sisällä ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen reumasairaus. Sitä sairastaa noin 35 000 suomalaista. Uusia tapauksia tulee vuosittain vajaa pari tuhatta. Tyypillisin uusi reumapotilas on yli 60-vuotias nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkitys sammuttaa tulehduksen

Vielä 80-luvulla reuma invalidisoi ihmisiä hoidosta huolimatta.

Uraauurtava suomalainen REKO-tutkimus mullisti kaiken vuonna 1993. Tulokset olivat huikeita: Tutkimuksessa kehitetyn yhdistelmälääkityksen eli REKO-hoidon ansiosta reumapotilaat saatiin pysyvästi oireettomiksi. Nivelsyöpymät saatiin estettyä ja potilaiden toimintakyky säilyi entisellään.

– Nykyään kukaan ei enää joudu reuman takia pyörätuoliin, sanoo HUS:n reumatologi, dosentti Riitta Luosujärvi.

Yhdistelmälääkitykseen kuuluvat yleensä metotreksaatti-, sulfasalatsiini- ja hydroksiklorokiini-nimiset lääkeaineet sekä pieniannoksinen kortisoni. Nivelturvotusta hoidetaan tarvittaessa paikallisilla kortisonipistoksilla.

Yli 80 prosenttia sairastuneista saadaan nykyään hoidettua täysin oireettomiksi.

REKO-hoidolla oireet häviävät jopa 60 prosentilla uusista nivelreumapotilaista.

Jos perinteiset reumalääkkeet eivät auta, aloitetaan biologinen reumalääkitys. Se tarkoittaa geeniteknologian avulla valmistettua lääkettä, joka sisältää elävien solujen tuottamia aineita. Yli 80 prosenttia kaikista nivelreumaan sairastuneista saadaan nykyään hoidettua täysin oireettomiksi REKO-hoidon ja biologisen lääkkeen yhdistelmällä.

Reumalääkitys ei paranna nivelreumaa. Sen tarkoitus on sammuttaa elimistössä jylläävä tulehdus. Kun tulehdus on saatu taltutettua, elimistön puolustusjärjestelmä pääsee pitämään reuman oireet kurissa. Lääkehoitoa täytyy silti jatkaa, jotta tulehdus pysyy poissa.

Kela myöntää korvauksen REKO-lääkkeistä ilman määräaikaa. Kalliimmat biologiset lääkkeet korvataan enintään kahden vuoden ajalta, jonka jälkeen korvausta voi hakea uudelleen.

Reumaa vai jotakin muuta?

Reumaoireiden ilmaannuttua hakeudutaan omalle lääkärille, jolta potilas saa lähetteen alueensa hoitotiimiin.

Kun reumalääkäri tekee diagnoosia, ensin suljetaan pois muut mahdolliset oireiden aiheuttajat. Samantapaiset oireet voivat olla merkkejä esimerkiksi jostakin infektiosta, syövästä, ripulitaudista tai sukupuolitaudista.

Tupakoinnin tiedetään varmuudella lisäävän nivelreuman riskiä.

Myös kihti ja nivelrikko saattavat oirehtia reuman tavoin.

– Nivelreuman tärkein oire on nivelturvotus, joka voi ilmaantua mihin tahansa niveleen. Ellei sitä esiinny, reumakoetta ei kannata ottaa, Riitta Luosujärvi sanoo.

Reumakokeessa verestä tutkittava reumatekijä voi nimittäin olla positiivinen myös ilman reumaa. Se on Luosujärven mukaan positiivinen lähes kaikilla tupakoitsijoilla ja suurella osalla yli 80-vuotiaista.

Diagnoosi voi olla sokki

Nivelreuman synty on tutkijoille arvoitus. Ainoastaan tupakoinnin tiedetään varmuudella lisäävän nivelreuman riskiä.

Joillakin on perinnöllinen alttius sairastua reumaan. Se ei vielä tarkoita sairauden puhkeamista, sillä elimistön immuunipuolustus tekee kaikkensa taistellakseen tautia vastaan. Jos päälle pukkaa flunssaa tai stressiä, voi puolustus joutua liian koville ja reuma pääsee puhkeamaan.

"Lääkkeiden sivuvaikutuksia suurempi haitta on hoitamaton reuma."

Reumadiagnoosin saaminen on usein melkoinen sokki. Yleensä ensimmäiselle kontrollikäynnille reumahoitajan luo tuleva reumapotilas on yhtä kysymysmerkkiä. Mieli ei ole vielä ehtinyt sulattaa tuoretta reumadiagnoosia. Lääkkeitä ei ole vielä ehkä uskallettu hakea eikä aloittaa.

– On hyvin tavallista ja ymmärrettävää, että reumalääkkeet pelottavat, kun potilaalle sanotaan, että ei tiedetä mistä reuma johtuu, mutta silti sitä on hoidettava. Lääkkeistä saattaa tulla ohimeneviä sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia ja allergisia reaktioita. Niitä suurempi haitta on aina aktiivinen, hoitamaton reuma, Riitta Luosujärvi sanoo.

Reumatalo.fi-palvelusta sekä Reumaliiton kautta löytyy hyvää vertaistukea ja tietoa taudista.

Hoidon tueksi

 1. Muista levätä ja pitää huolta hyvästä unesta. Liikunta auttaa, eikä raskastakaan liikuntaa tarvitse välttää.
 2. Kylmähoitoa kotikonstein: pakasta isoja kaalinlehtiä, kääräise muovipussii ja pyyheliinaan ja paina särkeviä niveliä.
 3. Vaivaa lämmintä, lempeää pullataikinaa. Saat voimaa sormiin ja huolet unohtuvat hetkeksi.

 

Hoidon tueksi

 1. Muista levätä
 2. ja pitää huolta hyvästä unesta. Liikunta auttaa, eikä raskastakaan liikuntaa tarvitse välttää.
 3. Kylmähoitoa
 4. kotikonstein:
 5. Pakasta isoja
 6. kaalinlehtiä,
 7. kääräise muovipussiin ja pyyheliinaan ja paina särkeviä
 8. niveliä.
 9. Vaivaa lämmintä, lempeää pullataikinaa. Saat voimaa sormiin ja huolet unohtuvat hetkeksi.
JännäJuttu

Kotikissa kommentoijan kanssa täsmälleen samaa mieltä. Vaivoja ja sairauksia on, mutta mitään hoitoa ei saa. Vaikka olisi reumaa, nivelrikkoa, nikaman siirtymää, nikamien kasvuhäiriötä, hermovaurio, veriarvot miten sattuu, selkäydinkanavan ahtauma, kuulovamma enkä edes enempää haluaisi tietää, niin hoitoa ei kyllä perus terveydenhuollosta saa. Taidan olla sitten varmaan tästä nykypäivän hyvästä hoidosta ja aikaisesta diagnosoinnista huolimatta ensimmäinen reuma potilas joka siihen pyörätuoliin joutuu. Ja ikää ei ole edes lähellekkään 40vuotta. Jännittävää nähdä, kumpi tulee ensin, sairas eläke vai pyörätuoli.

Pettynyt

Olisipa reuman hoito nuin helppoa. Olen nuori ihminen ja sairastanut reumaa jo 5 vuotta. Lääkitystä ei olla edelleekäänkään saatu kuntoon, sairaus on syönyt useamman nivelen ja nyt jäljellä on luu vasten luuta. Ammattiani vastaavaan työhön en ole kyennyt sairastumisen jälkeen kuin muutamia viikkoja muutoin olen ollut sairauslomalla ja määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, joudun opiskelemaan uuden fyysisesti kevyen ammatin joka ei sekään ole niin yksinkertaista jos pelkkä kirjoittaminen tuottaa tuskaa. Artikkeli antaa kyllä aivan vääränlaisen kuvan ja ruokkii juuri sitä uskoa joka jyllää jo joka puolella "et voi olla kipeä, jos se ei näy ulospäin"!

Sisältö jatkuu mainoksen alla