Hanna Ollila, 58, Kerava

”Otin viime talvena influenssarokotteen, kuten joka vuosi. Rokote on minulle välttämätön, koska kuulun sekä astman että rintasyövän takia riskiryhmään. Rokotteesta huolimatta sain ärhäkän A-viruksen ja aloin syödä viruksen aiheuttaman influessan hoitoon tarkoitettua Tamiflu-lääkettä. Mutta tulehdusarvot tuplaantuivat yön aikana, ja kuume pysyi korkeana. Aiemmat syöpähoidot ovat heikentäneet yleiskuntoani, joten lääkäri määräsi minulle antibioottikuurin.

Onneksi päivittelin tilannettani Facebookissa.

Kuume laski, mutta kolmen päivän kuluttua aloin tuntea outoja kipuja. Ensin kipeytyi vasen polvi, sitten oikea akillesjänne ja kohta myös olkapäät. Nivelet turposivat, ja kävely oli tuskallista.

Onneksi päivittelin tilannettani Facebookissa. Viesti osui tutun lääkärin silmiin, joka kehotti lopettamaan lääkityksen. Kävi ilmi, että niveloireeni johtuivat fluorokinolonia sisältävästä antibiootista, joka voi aiheuttaa akillesjänteen vaurioita ja katkeamisia. Riskiryhmässä ovat yli kuusikymppiset ja kortikosteroideja käyttävät ihmiset. Monet astmalääkkeet ovat tällaisia.

Polvi- ja olkapääkivut loppuivat, mutta akillesjänne on vielä neljän kuukauden jälkeenkin arka.

Polvi- ja olkapääkivut loppuivat, mutta akillesjänne on vielä neljän kuukauden jälkeenkin arka. Olen venytellyt ja jumpannut nilkkaa, mutta jalka turpoaa helposti. Huomaan olevani koko ajan varuillani, koska pelkään äkillistä liikettä ja akillesjänteen katkeamista. Voi olla, ettei jänne enää palaudu ennalleen.

Olen vähän soimannut itseäni siitä, etten tutkinut lääkkeiden sivuvaikutuksia tarkemmin.

Olen kuullut, että monet muutkin ovat saaneet akillesjännevaurioita antibiootista. Olen vähän soimannut itseäni siitä, etten tutkinut lääkkeiden sivuvaikutuksia tarkemmin. Niiden lista on kuitenkin loputon ja tuntuu, että pelkästä lukemisesta saa paniikkihäiriön. On hyvä, että apteekeissa nykyään kysytään, onko lääke tuttu, ja aina voi itsekin kysyä sivuvaikutuksista.”

Hannan vinkit

  1. KYSY LÄÄKÄRILTÄ, millaisia sivuvaikutuksia hänen ehdottamallaan lääkkeellä on. Muista varmistaa, sopivatko jo käyttämäsi lääkkeet yhteen uuden lääkkeen kanssa. Pidä ajantasaista lääkelistaa tai terveyskorttia mukana lompakossa. 
  2. KANNATTAA MIETTIÄ tarkasti, ovatko antibiootit tarpeen. Olen syönyt elämäni aikana useita turhia antibioottikuureja esimerkiksi flunssaan tai virtsatietulehdukseen. Mutta luotan toki
  3. KÄYTTÄMÄNI fluorokinolonia sisältävä antibiootti oli nimeltään Tavanic. Muita kauppanimiä ovat muun muassa Cipro-floxacin, Ciproxin, Siprion, Avelox, Tarivid, Norfloxacin ja Levofloxacin.