Aiemmat hengityssairaudet saattavat lisätä keuhkosyövän riskiä, osoittaa amerikkalaistutkimus.

Keuhkosyöpä voi kehittyä helpommin potilaille, jotka ovat aiemmin sairastaneet yhtä tai useampaa hengityssairautta. Tieto perustuu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä julkaistuihin tutkimustuloksiin, ja ne on uutisoinut terve.fi-sivusto.

Yhteys saattaa selittyä sairauksiin liittyvillä tulehduksellisilla tekijöillä

Uusien arvioiden pohjana ovat useiden tutkimusten tiedot tuhansista potilaista ja vertailuryhmiin kuuluneista henkilöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksissa oli otettu huomioon muun muassa tupakointi, ikä, koulutustaso sekä mahdollinen työperäinen altistus keuhkosyöpää aiheuttaville aineille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun aineistot yhdistettiin ja tulokset analysoitiin uudelleen, keuhkosyövän riski havaittiin suuremmaksi osallistujilla, jotka olivat sairastaneet tiettyjä hengitysteiden sairauksia.

Erityisesti krooniset keuhkoputkentulehdukset ja keuhkolaajentuma näyttivät yhdistyvän kohonneeseen riskiin sairastua myöhemmin keuhkosyöpään.

Myös keuhkokuumeet suurensivat sairastumisriskiä, varsinkin silloin, kun keuhkokuume oli sairastettu korkeintaan kaksi vuotta ennen keuhkosyövän toteamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla