Kun pukeminen on tuskaa ja kosketuskin ahdistaa, ei vaivan kanssa kannata jäädä yksin. Mitä omalääkärimme sanoo ihon kosketusarkuudesta?

Mistä ihmeestä on kyse, kun ihoni on tullut niin kosketusaraksi?

Reilut pari kuukautta sitten iho vasemman nilkan seudussa alkoi tuntua kuin palovamman kärsineeltä.

Pienikin kosketus, vaikkapa housunlahkeen hipaisu, alkoi tuntua kivuliaalta. Sukkien pukeminen oli yhtä tuskaa. Kivulias ihoalue laajeni ylemmäs säärtä, mutta aivan viime aikoina tilanne alkoi helpottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt sama meno näyttää alkavan oikealla puolen säärtä. Minulla on vielä vaikeahoitoinen diabeteskin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimimerkki Mummi -48

Ilmiön nimi on allodynia. Kevyt kosketus tuntuu kivuliaalta. Kuvaat kyllä väkevästi, kuinka ikävältä moinen tuntuu. Syyttävä sormi kääntyy osoittamaan tuota diabetesta.

Noin joka toiselle pitkään diabetesta sairastaneelle ilmaantuu ääreishermon sairaus, neuropatia. Tämä tarkoittaa eriasteisia tuntopuutoksia ja poikkeavia ihotuntemuksia. Ja mikä ristiriitaista, tunnon aleneman kaverina voi olla näitä ylenpalttisia kipuja kuten sinullakin.

Jotta diabeteksen voi varmasti sanoa olevan tässä taustapiruna, on tarpeen sulkea pois muut syyt, kuten B12-vitamiinin ja foolihapon puutokset sekä munuaisten tai kilpirauhasen vajaatoiminta.

Melkein aina löytyy onneksi jokin hermosärkylääke, joka tuo helpotusta vaivaan ja jota potilas tarpeeksi sietää. Ehkä olisi lääkärin vastaanoton paikka?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Nuorena aikuisena kärsin samasta pelottavasta kivusta alavatsan iholla. Tunne oli kuin palovammassa, mutta iho näytti aivan terveeltä. Opiskelijoiden terveysaseman lääkäri vain ihmetteli eikä mitään lääkitystä annettu. Piinaava vaiva kesti viikkoja, mutta hävisi lopulta yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Diabeteksesta en kärsi, joten vaiva jäi mysteeriksi - mutta pelottavaksi sellaiseksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla