
Kuuluuko? Huono kuulo väsyttää ja stressaa. Senkin vuoksi, että vaivaa yritetään piilotella. Käytä oikeuttasi ja hakeudu maksuttomaan kuulokuntoukseen.
Ei kuulosta hyvältä! Joka kymmenes työikäinen kärsii huonosta kuulosta. Yli 75-vuotiaiden joukossa heitä on satoja tuhansia. Ihmisiä, jotka eivät käytä kuulokojetta, vaikka se mullistaisi heidän elämänsä hyvällä tavalla.
Turhan moni ei tiedä sitä, miten älykkäitä, keveitä ja tyylikkäitä uudet kuulokojeet ovat. Ihan muuta kuin vanhat ”kovaääniset”.
Ennakkoluulojen ohella vallalla on myös harha, että alentunut kuulo jotenkin olennaisesti liittyy ikääntymiseen ja sen kanssa on vain elettävä. Harva tietää sitäkään, että kaikilla suomalaisilla on oikeus maksuttomaan kuulonkuntoutukseen.
– Heikentynyt kuulo johtuu sisäkorvan hiussolujen vähenemisestä ja kulumisesta. Kuulo heikkenee vaurioalueesta riippuen eri taajuuksilla. Uusilla laitteilla vahvistus kohdistetaan heikentyneille äänialueille ja hyödynnetään omaa jäljellä olevaa kuuloa. Näin päästään varsin lähelle normaalia kuuloaistia, kertoo audionomi Vappu Levander Oticonista.
Puhelin ja telkkari suoraan korvaan
Vanhat kuulolaitteet olivat eräänlaisia kovaäänisiä, jotka vahvistivat kaikkia ääniä. Moni säikähti ihan syystäkin näin muodostunutta hämmentävää kakofoniaa, ja unohti tarkoituksella laitteensa pöytälaatikkoon. Toisin on nyt!
Uudet laitteet ovat digitaalisia ja ne osaavat lajitella ääniä älykkäästi.
Kuulolaitteen voi jopa yhdistää langattomasti lisälaiteeseen, joka tuo puhelimen äänen suoraan korvaan niin kotona kuin autossa. Sama koskee television katselua tai luentotilaisuutta, jossa kuulokoje karsii kaiken ylimääräisen hälyn. Paras tulos saavutetaan, kun kuulolaite asennetaan molempiin korviin.
Pyydä lääkäriltäsi lähete
Kuulonkuntoutus on yksilöllinen ja monivaiheinen prosessi.
Julkisella puolella tutkimukseen pääsee oman terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Julkisen puolen kuulokojevalikoima on tosin rajoitetumpi kuin yksityisten erikoisliikkeiden valikoima.
Kuulokojeeseen tottuminen on myös yksilöllinen prosessi. Aivojenkin pitää tottua palanneeseen linnunlauluun ja muuhun sykähdyttävän rikkaaseen äänimaailmaan.
Suojaa ennalta
Melusta on tullut ympäristöongelma, joten hoidon ohella olennaista on ennaltaehkäisy. Korvatulppien ja järeämpien suojaimien pitäisi kuulua vakiovarusteisiin sekä maalla että kaupungissa. Ilotulitteiden paukkeesta tietyömaille, konepajoista konserttisaleihin.
Monet tutkimukset ovat tosin ristiriitaisia. Vieläkään ei tiedetä täysin varmasti, mikä on musiikin osuus ammattimuusikkojen kuulonalenemisen synnyssä.
Esimerkiksi rockmuusikoilla on todettu olevan parempi kuulo kuin heillä altistuksen perustella ”pitäisi” olla, paljastaa juuri ilmestynyt kirja. Ääniympäristöämme laajasti tarkasteleva teos on nimeltään Huutoja hiljaisuuteen (Gaudeamus). Siinä ovat äänessä eri alojen asiantuntijat lääkäreistä kulttuurintutkijoihin. Kirjan ovat toimittaneet Outi Ampuja ja Miikka Peltomaa.
Kärsitkö huonosta kuulosta? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.
Artikkelissa on hyvää tietoa huonosta kuulosta kärsivälle. Todella ei kannata jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. Itselläni on diagnosoituna otosclerosis ja Menieren tauti. Olen ollut huonokuuloinen lapsesta asti. Menieren taudin oireet ovat vaihdelleet ja nyt selvästi pahentuneet. Oireisiin on tullut lisää jatkuva kohina tai tinnitus. Tuntuu ettei yksi kuulolaite enää riitä. Siskollani on molemmissa korvissa laite että pärjäisi työelämässä ja asiakaspalvelussa.
Kuuloasemalla asioidessani olen saanut todella hyvää ja ystävällistä palvelua, tosin muutama poikkeuskin joukkoon on mahtunut.
Itselläni on suunnitelmissa lähiaikoina käydä kuulontutkimuksessa. Tämä hyvä korvantauskoje on jo monta vuotta vanha ja menee joskus itsekseen pois päältä.
Rohkaisen tosiaan menemään tutkimuksiin. Huomattavaa apua laitteista on. Totuttelua se vähän vaatii. Itseäni kiusaa eniten se että jos on taustamelua tai paljon puhuvia ihmisiä niin ei silloin oikein kuule.