Kuuluuko? Huono kuulo väsyttää ja stressaa. Senkin vuoksi, että vaivaa yritetään piilotella. Käytä oikeuttasi ja hakeudu maksuttomaan kuulokuntoukseen.

Ei kuulosta hyvältä! Joka kymmenes työikäinen kärsii huonosta kuulosta. Yli 75-vuotiaiden joukossa heitä on satoja tuhansia. Ihmisiä, jotka eivät käytä kuulokojetta, vaikka se mullistaisi heidän elämänsä hyvällä tavalla.

Turhan moni ei tiedä sitä, miten älykkäitä, keveitä ja tyylikkäitä uudet kuulokojeet ovat. Ihan muuta kuin vanhat ”kovaääniset”.

Ennakkoluulojen ohella vallalla on myös harha, että alentunut kuulo jotenkin olennaisesti liittyy ikääntymiseen ja sen kanssa on vain elettävä. Harva tietää sitäkään, että kaikilla suomalaisilla on oikeus maksuttomaan kuulonkuntoutukseen.

– Heikentynyt kuulo johtuu sisäkorvan hiussolujen vähenemisestä ja kulumisesta. Kuulo heikkenee vaurioalueesta riippuen eri taajuuksilla. Uusilla laitteilla vahvistus kohdistetaan heikentyneille äänialueille ja hyödynnetään omaa  jäljellä olevaa kuuloa. Näin päästään varsin lähelle normaalia kuuloaistia, kertoo audionomi Vappu Levander Oticonista.

Puhelin ja telkkari suoraan korvaan

Vanhat kuulolaitteet olivat eräänlaisia kovaäänisiä, jotka vahvistivat kaikkia ääniä. Moni säikähti ihan syystäkin näin muodostunutta hämmentävää kakofoniaa, ja unohti tarkoituksella laitteensa pöytälaatikkoon. Toisin on nyt!

Uudet laitteet ovat digitaalisia ja ne osaavat lajitella ääniä älykkäästi.

Kuulolaitteen voi jopa yhdistää langattomasti lisälaiteeseen, joka tuo puhelimen äänen suoraan korvaan niin kotona kuin autossa. Sama koskee television katselua tai luentotilaisuutta, jossa kuulokoje karsii kaiken ylimääräisen hälyn. Paras tulos saavutetaan, kun kuulolaite asennetaan molempiin korviin.

Pyydä lääkäriltäsi lähete

Kuulonkuntoutus on yksilöllinen ja monivaiheinen prosessi.

Julkisella puolella tutkimukseen pääsee oman terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Julkisen puolen kuulokojevalikoima on tosin rajoitetumpi kuin yksityisten erikoisliikkeiden valikoima.

Kuulokojeeseen tottuminen on myös yksilöllinen prosessi. Aivojenkin pitää tottua palanneeseen linnunlauluun ja muuhun sykähdyttävän rikkaaseen äänimaailmaan.

Suojaa ennalta

Melusta on tullut ympäristöongelma, joten hoidon ohella olennaista on ennaltaehkäisy. Korvatulppien ja järeämpien suojaimien pitäisi kuulua vakiovarusteisiin sekä maalla että kaupungissa. Ilotulitteiden paukkeesta tietyömaille, konepajoista konserttisaleihin.

Monet tutkimukset ovat tosin ristiriitaisia. Vieläkään ei tiedetä täysin varmasti, mikä on musiikin osuus ammattimuusikkojen kuulonalenemisen synnyssä.

Esimerkiksi rockmuusikoilla on todettu olevan parempi kuulo kuin heillä altistuksen perustella ”pitäisi” olla, paljastaa juuri ilmestynyt kirja. Ääniympäristöämme laajasti tarkasteleva teos on nimeltään Huutoja hiljaisuuteen (Gaudeamus). Siinä ovat äänessä eri alojen asiantuntijat lääkäreistä kulttuurintutkijoihin. Kirjan ovat toimittaneet Outi Ampuja ja Miikka Peltomaa.

Kärsitkö huonosta kuulosta? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Huonolta kuulostaa – älä turhaan kärsi tästä vaivasta

Artikkelissa on hyvää tietoa huonosta kuulosta kärsivälle. Todella ei kannata jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. Itselläni on diagnosoituna otosclerosis ja Menieren tauti. Olen ollut huonokuuloinen lapsesta asti. Menieren taudin oireet ovat vaihdelleet ja nyt selvästi pahentuneet. Oireisiin on tullut lisää jatkuva kohina tai tinnitus. Tuntuu ettei yksi kuulolaite enää riitä. Siskollani on molemmissa korvissa laite että pärjäisi työelämässä ja asiakaspalvelussa. Kuuloasemalla asioidessani...
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti