Arginiini-nimistä aminohappoa mainostetaan verenpaineen ja kolesterolin suitsijana. Maalaistohtori Tapani Kiminkinen tyrmää arginiinivillityksen.

– On kyllä merkillistä, mistä näitä muotivillityksiä tulee! Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että elämä on kokonaisuus, josta pitää nauttia, Tapani Kiminkinen kertoo.

Hänen mukaansa aika ajoin nousee jokin yksittäinen aine, jolla ratkaistaan ihmisten terveysongelmat. Milloin se on seleeni, milloin D-vitamiini, milloin joku aminohappo.

– Kun terve ihminen syö monipuolisesti, tällaisilla aminohapoilla ei ole mitään merkitystä. Sairaat ovat asia erikseen!

Arginiinin puolesta puhuu muun muassa lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä epidemiologian dosentti Jyrki Penttinen. Hän on yhdessä Hannele Penttisen kanssa juuri julkaissut kirjan Terveyttä arginiinista ja liikunnasta. Kirjassa todetaan, että sadattuhannet suomalaiset käyttävät turhaan verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä. Nämä lääkkeet voitaisiin kirjoittajien mukaan korvata tehokkaasti arginiinilisällä ja asianmukaisella liikunnalla.

– Höpö, höpö! Tuo on ihan huuhaata ja humpuukia! Kiminkinen puuskahtaa.

Mielenkiintoinen artikkeli: Onko sinulla statiinilääkitys? Tässä maailman helpoin konsti lisätä terveyttäsi

Salaliittoteoriat vs. tutkimustieto

Kiminkinen sanoo, että yksittäisen ihmisen kokemuksia ei voi vähätellä, mutta niistä ei pidä vetää kaikkia koskevia johtopäätöksiä.

– Yksittäinen ihminen voi hyötyä esimerkiksi arginiinistä, mutta ei sillä ole tieteen kanssa mitään tekemistä. Oman kokemuksen tueksi etsitään ja löydetään usein tutkimusnäyttöä, mutta tavallinen ihminen ei pysty arvioimaan sen luotettavuutta. Siksi THL käy tutkimuksia läpi ja antaa suosituksia.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila viittaa HerbalBaseen, joka on Suomalaisen Lääkäriseuran kustannusyhtiö Duodecimin tietokanta. Sen ylläpitäjät seuraavat aktiivisesti luontaistuotteiden tutkimusrintamaa, myös arginiinitutkimuksia.

"Hyöty on joko vaatimatonta tai sitä ei ole."

– Referoidun tutkimustiedon valossa arginiiniravintolisän hyöty sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen tai masennuksen hoidossa on joko vaatimatonta tai hyötyä ei ole. Liikunta sitä vastoin on ilman muuta lääkkeistä paras, kuten lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonenkin meitä opettaa, Laitila sanoo.

Lue myös: Tätä mieltä Risto Laitila on kalaöljykapseleista

Lääketeollisuutta kritisoidaan usein tutkimustulosten vääristelystä ja vilpillisten tutkijoiden käyttämisestä rikastumistarkoituksessa. Laitila ei usko, että Duodecimin HerbalBase olisi salaliittojen talutusnuorassa.

Salaliittoteorioille ei lämpene myöskään Kiminkinen.

– Lääketeollisuutta kritisoivat lisäainekauppiaat pyörittävät usein itse valtavaa pilleribisnestä.

Suosittelemme: Nämä merkit paljastavat: Saatko liian vähän vitamiineja?

Kysely

Oletko huomannut vaikutuksia käyttämästäsi arginiinistä?

En ole koskaan käyttänytkään!
En ole koskaan käyttänytkään!
67.1%
Kyllä
Kyllä
23.8%
En
En
8.9%
Ääniä yhteensä: 67
Kaapo

Julkkislääkäri kimpaantui ravintolisästä: "Huuhaata ja humpuukia!"

Kiminkinen saarnaa terveille ihmisille. Hän painottaa, että erikseen ovat sairaat ja he tarvitsevat asianmukaista hoitoa. Maalaislääkärillä on helpot ja huokeat ohjeet taviksille. Ulkoilua, tavallista kotiruokaa, marjoja, kokojyvätuotteita ym. suomalaista ruokaa siis. Sitä on vain vaikea toteuttaa, koska elämästä on tehty liian monimutkaista. Eipä osata nauttia hetkestä. Mieluummin nössötetään ja sometetaan, kuin harrastettaisi liikuntaa tai valmistettaisi helppoa ja terveellistä kotiruokaa...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.