Arginiini-nimistä aminohappoa mainostetaan verenpaineen ja kolesterolin suitsijana. Maalaistohtori Tapani Kiminkinen tyrmää arginiinivillityksen.

– On kyllä merkillistä, mistä näitä muotivillityksiä tulee! Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että elämä on kokonaisuus, josta pitää nauttia, Tapani Kiminkinen kertoo.

Hänen mukaansa aika ajoin nousee jokin yksittäinen aine, jolla ratkaistaan ihmisten terveysongelmat. Milloin se on seleeni, milloin D-vitamiini, milloin joku aminohappo.

– Kun terve ihminen syö monipuolisesti, tällaisilla aminohapoilla ei ole mitään merkitystä. Sairaat ovat asia erikseen!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arginiinin puolesta puhuu muun muassa lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä epidemiologian dosentti Jyrki Penttinen. Hän on yhdessä Hannele Penttisen kanssa juuri julkaissut kirjan Terveyttä arginiinista ja liikunnasta. Kirjassa todetaan, että sadattuhannet suomalaiset käyttävät turhaan verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä. Nämä lääkkeet voitaisiin kirjoittajien mukaan korvata tehokkaasti arginiinilisällä ja asianmukaisella liikunnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Höpö, höpö! Tuo on ihan huuhaata ja humpuukia! Kiminkinen puuskahtaa.

Mielenkiintoinen artikkeli: Onko sinulla statiinilääkitys? Tässä maailman helpoin konsti lisätä terveyttäsi

Salaliittoteoriat vs. tutkimustieto

Kiminkinen sanoo, että yksittäisen ihmisen kokemuksia ei voi vähätellä, mutta niistä ei pidä vetää kaikkia koskevia johtopäätöksiä.

– Yksittäinen ihminen voi hyötyä esimerkiksi arginiinistä, mutta ei sillä ole tieteen kanssa mitään tekemistä. Oman kokemuksen tueksi etsitään ja löydetään usein tutkimusnäyttöä, mutta tavallinen ihminen ei pysty arvioimaan sen luotettavuutta. Siksi THL käy tutkimuksia läpi ja antaa suosituksia.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila viittaa HerbalBaseen, joka on Suomalaisen Lääkäriseuran kustannusyhtiö Duodecimin tietokanta. Sen ylläpitäjät seuraavat aktiivisesti luontaistuotteiden tutkimusrintamaa, myös arginiinitutkimuksia.

"Hyöty on joko vaatimatonta tai sitä ei ole."

– Referoidun tutkimustiedon valossa arginiiniravintolisän hyöty sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen tai masennuksen hoidossa on joko vaatimatonta tai hyötyä ei ole. Liikunta sitä vastoin on ilman muuta lääkkeistä paras, kuten lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonenkin meitä opettaa, Laitila sanoo.

Lue myös: Tätä mieltä Risto Laitila on kalaöljykapseleista

Lääketeollisuutta kritisoidaan usein tutkimustulosten vääristelystä ja vilpillisten tutkijoiden käyttämisestä rikastumistarkoituksessa. Laitila ei usko, että Duodecimin HerbalBase olisi salaliittojen talutusnuorassa.

Salaliittoteorioille ei lämpene myöskään Kiminkinen.

– Lääketeollisuutta kritisoivat lisäainekauppiaat pyörittävät usein itse valtavaa pilleribisnestä.

Suosittelemme: Nämä merkit paljastavat: Saatko liian vähän vitamiineja?

Kysely

Oletko huomannut vaikutuksia käyttämästäsi arginiinistä?

En ole koskaan käyttänytkään!
En ole koskaan käyttänytkään!
67.1%
Kyllä
Kyllä
23.8%
En
En
8.9%
Ääniä yhteensä: 67
Kumma heppu

Milloinkahan Kiminkinen alkaa itse nauttia elämästä, kun tuntuu, että suupalttia v...tuttaa kaikki. Ainakin jos ovat eri mieltä. Ihme äijä, ja vielä ihmeellisempää että moinen saa palstatilaa.

Kaapo

 Kiminkinen saarnaa terveille ihmisille. Hän painottaa, että erikseen ovat sairaat ja he tarvitsevat asianmukaista hoitoa. Maalaislääkärillä on helpot ja huokeat ohjeet taviksille. Ulkoilua, tavallista kotiruokaa, marjoja, kokojyvätuotteita ym. suomalaista ruokaa siis. Sitä on vain vaikea toteuttaa, koska elämästä on tehty liian monimutkaista. Eipä osata nauttia hetkestä. Mieluummin nössötetään ja sometetaan,  kuin harrastettaisi liikuntaa tai valmistettaisi helppoa ja terveellistä kotiruokaa. Näin yksinkertaisilla konsteilla  myös pikkuhiljaa läski alkaisi sulaa ylipainoisilta, kohta jalattomilta , suomalaisilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla