Turha lääkitys voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen pitää kilpirauhasen vajaatoimintaa muotidiagnoosina.

– Erilaisilla sairauksilla ja tiloilla on yhteisiä oireita, kuten väsymys, lämpöily, lihassärky, lihominen ja masennus. Vuorollaan on aina joku muotidiagnoosi, johon oireet sopivat. Aikoinaan se oli seleenin puute ja sitten amalgaami. Sen jälkeen tulivat punkit, mykoplasma, sisäilmaoireet ja D-vitamiini, Kiminkinen kertoo ET-lehdelle.

Taustaa: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Nyt kaikki, joilla on epäspesifiä oireilua, epäilevät itsellään kilpirauhasen vajaatoimintaa.

– Joillakin on se oikeasti, mutta ei heillä kaikilla voi olla. Heidän joukossaan on paljon ihmisiä, jotka ravaavat vuosikausia lääkäriltä toiselle. Joku antaa lopulta kilpirauhashormonia, Kiminkinen kertoo.

"Paljon ihmisiä ravaa vuosikausia lääkäriltä toiselle."

Jos ihminen on masentunut, hän piristyy aluksi kilpirauhashormonilla, vaikkei hänellä kilpirauhassairautta olisikaan. Pian ollaan kilpirauhasen liikatoiminnassa, joka muun muassa rasittaa sydäntä ja aiheuttaa osteoporoosia.

Lue lisää: Voinko saada kilpirauhaslääkkeet kokeeksi?

Tohtori Kiminkisen mukaan vääriä diagnooseja tehdään, koska kilpirauhasarvojen tulkinta on monimutkaista. Joillakin saattaa lisäksi olla elimistössään vasta-aineita, joiden vuoksi tulokset voivat olla ristiriitaisia.

– Silloin täytyy tehdä testi, jossa ensin otetaan vasta-aineet pois. Lääkärin täytyy olla hereillä, Kiminkinen sanoo.

Maalaislääkäriltä on juuri ilmestynyt uusi kirja Kiminkinen vastaa – 100 kysymystä lääkärille (Tammi). Siinä hän värikkääseen tapaansa ruotii vaivoja päästä varpaisiin.

Kysely

Kärsitkö kilpirauhasen häiriöistä?

Kyllä
Kyllä
75.0%
En
En
25.6%
Ääniä yhteensä: 820
Suomen kilpirauhaspotilaat ry

Kiminkinen: Kilpirauhasen vajaatoiminta on muotisairaus

Vastine maalaistohtori Kiminkiselle Syyskuu alkoi mielenkiintoisissa merkeissä, kun heti aamu-tv:ssä maalaistohtori Kiminkinen kertoi näkemyksiään nykyajan potilaiden vääristyneestä tavasta sairastaa. Diagnooseja etsitään monenlaisilta nettisivustoilta ja halutaan aloittaa tarpeettomia ja mahdollisesti vaarallisia lääkityksiä. Sitten perustetaan potilasyhdistyksiä ja lähdetään barrikadeille. Kiminkisen mielestä kyse on vain siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta on tullut muotisairaus. Tätä...
Lue kommentti
Iines2
Seuraa 
Liittynyt4.2.2015

Kiminkinen: Kilpirauhasen vajaatoiminta on muotisairaus

En missään nimessä sanoisi muoti-ilmiöksi. Taas on Kiminkisen vähättelytyyliä. Potilaan oireet pitää selvittää laboratoriokokeilla ja harkita lääkitykksen aloittamista pienimmällä annoksella. Suomessa on harmillisen vähän kilpirauhasen toimintahäiriöistä osaavia lääkäreitä. Arvauskeskus antaa Ei-vastauksen melkein kaikkeen mitä potilas valittaa ellei kyse ole halvauksesta tai infarktista. Vai onko se kustannuskysymys jos otetaan potilaasta ennen lääkitystä ja lääkityksen alettua kokeita?...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju