Onko minulla syytä leikkaukseen, kysyy lähes 70-vuotias nainen. Katso, mitä omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Olen 67-vuotias nainen, ja vajaa kolme vuotta sitten kilpirauhasestani löytyi ultraäänitutkimuksessa reilun kahden senttimetrin kokoinen kysta. Ei onneksi syöpää.

Olisiko kuitenkin aihetta leikkaukseen, kun hikoilen öisin valtavasti? Lopetin tosin estrogeenin käyttämisen puoli vuotta sitten. Kilpirauhasen toiminta on todettu normaaliksi.
Nimimerkki Väsynyt

Kilpirauhaskyhmyn löytyminen tietää lääkärille salapoliistyötä. Kyhmyhän löytyy usein sattumalta, kun potilasta muuten tutkitaan. Tai potilas hätkähtää patin hoksatessaan ja tulee lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimustyö alkaa potilaan kokemien oireiden ja sairaushistorian selvittelyllä. Suvun sairaushistoria, etenkin syöpäsairauksien osalta käydään läpi. Kaula ja kilpirauhanen tunnustellaan ja hormonitoiminta selvitetään laboratoriokokein. Ultraäänitutkimuksessa radiologi ottaa kyhmystä näytteen. Jos kyseessä on kysta eli nesterakkula, radiologi tyhjentää sen. Näytteen solututkimuksen perusteella päätellään, kuinka suuri on kyhmyn syöpäriski. Jos se on merkittävä, potilaan on syytä varautua leikkaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinkertaisen kystan kohdalla – siis minkä sinäkin tässä kuvaat – tuo riski on häviävän pieni. Mutta jos kysta on kooltaan yli kolme senttimetriä ja se kasvaa pian takaisin, vaikka se tyhjennetään, syöpäriski on silloin reilun 10 prosentin luokkaa. Se onkin jo syy leikata.

Koska kilpirauhastoimintasi on normaali, hikoilulle ja väsymykselle on muu syy. Johtuuko hikoilu estrogeenihoidon lopettamisesta? Se selviäisi, jos hoidon aloittaisi koemielessä uudelleen.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla