Kun kansallinen terveysarkisto KanTa käynnistyy, kaikki terveystietosi ovat tallessa siellä sähköisessä muodossa. Pääset myös katsomaan tietoja silloin kuin itse haluat. Mutta ovatko ne turvassa urkkijoilta?

1. Milloin Kansallinen terveysarkisto eli KanTa valmistuu?

Ensi vuoden lopulla sen pitäisi olla jo yleisessä käytössä.

Terveysarkiston kokonaisuus koostuu kolmesta osasta, joita ovat sähköinen lääkemääräys, potilastiedot ja kansalaispalvelut.

Näistä sähköinen resepti on jo otettu käyttöön julkisessa terveydenhuollossa, ja iso osa arkiston yksityisestä osasta tulee mukaan loppuvuonna.

Arkiston potilastietojen käsittelyä testattiin vuosi sitten yhdellä paikkakunnalla, ja sen perusteella järjestelmää on paranneltu.
Potilastietojen pitäisi olla Kansallisessa terveysarkistossa jo valtaosin vuonna 2016.

2 Mitä tietoja KanTaan tulee?

Toivottavasti kaikki potilastiedot. Aluksi lähdetään liikkeelle olennaisimmista tiedoista, joita ovat muun muassa lääkäreiden antamat yhteenvetotiedot, diagnoosit, laboratoriotulokset, röntgenlausunnot sekä lähetteet ja palautteet.

Potilas voi myös tallettaa järjestelmään omia tahdonilmaisujaan, kuten elinluovutustestamentin ja hoitotahdon. Röntgenkuvat saadaan arkistoon melko pian.

3 Miten Kansallinen terveysarkisto hyödyttää kansalaista?

Potilaan näkökulmasta hänen saamansa hoito on sitä parempaa, mitä tarkemmat tiedot lääkärillä hänestä on.

Käytännössä lääkäri saa aiemmista potilasasiakirjoista viitteitä, jotka auttavat paremmin vaivan jäljille tai esimerkiksi vanhoja laboratoriotuloksia voidaan tulkita uudessa valossa, kun uutta tietoa verrataan vanhaan.

Samalla voidaan välttää turhia kokeita ja käyntejä, kun aikaisemmat tulokset ovat käytettävissä.

Potilas näkee itse omat tietonsa, jotka hänestä on arkistossa, eikä hänen tarvitse muistaa käyntejään tai kaivella kotona vaikkapa vanhoja labrakoetulosteita uutta lääkäriä varten tai muistella, että milloinkas sen ja sen rokotteen otin.

4 Kuka saa katsoa arkistotietojani? Voivatko asiaankuulumattomat päästä terveystietoihini?

Sähköinen arkisto on potilaalle turvallisempi kuin paperinen. Tiedon hakemisesta jää aina merkintä, joten arkiston asiaton käyttö paljastuu helpommin.

Tietoja saavat käyttää potilaan hoitoon osallistuvat henkilöt sen mukaan, mitä näistä tiedoista he työssään tarvitsevat.

Järjestelmään on rakennettu erilaisia varmistuksia aitoa tiedonhakua varten. Esimerkiksi tietoja ei voi hakea arkistosta, jos hoitosuhdetta ei ole olemassa.

Potilas voi itsekin estää joidenkin tietojensa näkymisen terveysarkistossa. Esto koskee tietojen luovuttamista muihin hoitopaikkoihin. Kiellon voi tehdä vaikkapa asioidessaan terveydenhuollossa.

Estolla voi suojata esimerkiksi omia mielenterveyteen ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioitaan.

5 Pääsenkö itse katsomaan omia tietojani?

Pääset. Se tapahtuu käyttämällä sähköisiä tunnisteita kuten vaikkapa pankkitunnisteita.

On kuitenkin tapauksia, joissa potilaan pääsyä omiin tietoihinsa on rajoitettu tai viivästytetty hoidollisista syistä.

Näissä tapauksissa voi olla kyse esimerkiksi siitä, että lääkäri haluaa kertoa tiedot ensin kasvotusten.

6 Voinko kieltää tai poistattaa arkistotiedoistani jotakin?

Laki estää poistamasta potilastiedoista mitään. Tämä määräys on aina ollut voimassa eikä liity erityisesti sähköisiin palveluihin.

Virheelliset tiedot voidaan korjata, mutta päätöksen siitä, mikä on virheellinen tieto, tekee hoitava lääkäri. 

Kaikilla terveydenhuollon yksiköillä on pääsy omassa yksikössä syntyneisiin tietoihin, eikä potilas voi estää tätä. Potilas voi kuitenkin kieltää tietojen luovutuksen organisaatiosta toiseen.

Siten esimerkiksi yksityisellä lääkäriasemalla tehty tutkimus voidaan estää näkymästä terveyskeskuksessa, tai julkisessa sairaalassa tehty operaatio voidaan potilaan niin halutessa piilottaa työterveyshuollolta.

7 Ovatko lääkereseptini siellä turvassa?

Paremmassa turvassa kuin missään muualla.
 
8 Pitääkö minun itse tehdä jotakin, kun KanTa valmistuu?

Ei tarvitse. Jollakin käynnilläsi lääkäri tai hoitaja kertoo uusista palveluista ja pyytää luvan käyttää niitä. Luvan voit myöhemmin peruuttaa tai voit vaatia, että yksittäisiä tietojasi piilotetaan.

9 Miten vanhoja tietoja järjestelmään kirjataan?

Tietoja alkaa kertyä arkistoon siitä lähtien, kun lupa kysytään potilaalta ensimmäisen kerran. Sitä vanhempia tietoja arkistoon ei laiteta.

Vastaajana erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Joko sähköinen resepti on tuttu?

 • Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Reseptin perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa lääkkeet, kun mukanasi on Kela-kortti.
 • Paperi-, puhelin- ja faksireseptejä ei tallenneta sähköisiksi resepteiksi.
 • Sähköiset reseptit säilyvät 2,5 vuotta. Sen jälkeen ne siirtyvät reseptiarkistoon.
 • Tiesitkö, että voit yhä saada pyynnöstäsi paperireseptin?
 • Voit saada kaikista sähköisistä resepteistä yhteenvedon, josta selviää yhdellä silmäyksellä kaikki reseptisi.
 • Sähköiset reseptit voit uusia apteekin kautta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto