Kovalla pakkasella ei kannata käyttää vesipitoisia kasvovoiteita.
Kovalla pakkasella ei kannata käyttää vesipitoisia kasvovoiteita.

Pakkasilma ja paahtava sähkölämmitys kuivattavat ilmaa – ja samalla ihoa. Valmistaudu ajoissa, niin pääset vähemmällä kutinalla.

1. Iällä on väliä

Ihon pinta kuivuu, kun veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihossa vähenee. Silloin vesi pääsee haihtumaan ihon syvistä kerroksista. Rasvojen määrä vähenee luonnostaan iän myötä, joten iäkkäiden iho on yleensä kuiva.

Kuori iho säännöllisesti.

2. Aloita ajoissa

Aloita tehokas kosteutus jo syksyllä, niin iho ei pääse talvella kuivumaan yhtä helposti. Kosteuttavat voiteet eivät imeydy kuolleen ihosolukon läpi. Kuori siis iho säännöllisesti. Hellän kuorinta-aineen sekoitat itse vaikkapa kookosöljystä ja sokerista.

3. Vaihda tuotteet

Öljypitoiset ja saippuattomat puhdistustuotteet käyvät talveen. Sopiva kosteusvoide löytyy kokeilemalla. Toisissa on vettä sitovia aineita, glyserolia ja glykolia. Levitä ne aina kosteaan ihoon. Rasvaiset voiteet estävät kosteuden haihtumisen. Niissä on vaseliinia ja parafiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä hankaa kuivaa ihoa pesusienellä tai harjalla.

4. Peseydy

Vastoin yleistä luuloa peseytyminen tai uinti eivät kuivata ihoa. Varo kuitenkin liian kuumaa vettä, sillä se kuivattaa ja rasittaa ihoa entisestään. Älä ikinä hankaa kuivaa ihoa pesusienellä tai harjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huuhtele hiki iholta heti liikunnan jälkeen.

5. Ajoita oikein

Huuhtele hiki iholta heti liikunnan jälkeen. Levitä voide peseydyttyäsi, jolloin se imeytyy hyvin. Rasvaa iho ainakin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Älä käytä kovalla pakkasella vesipitoisia kasvovoiteita, ne pahentavat pakkasen vaikutusta.

6. Muut keinot

Kuiva pakkanen ja tuuli nipistelevät ihoa. Suojaa kasvot huivilla tai hupulla ja kädet lämpimillä hansikkailla. Ilmankostutin auttaa kodin kuivaan sisäilmaan. Jos tilillä on ylimääräistä, reissaa etelään. Valo ja aurinko tekevät hyvää atooppiselle iholle.

Lähteet: allergiaterveys.fi, aava.fi, hyvaterveys.fi, terveyskirjasto.fi

Lue myös:

Länsimaissa ihminen käyttää keskimäärin noin kymmentä kosmetiikkatuotetta päivittäin ja kussakin tuotteessa on keskimäärin 30 eri ainesosaa. Näiden yhteisvaikutuksista on hyvin vähän tietoa. Ja varsinkin auringon ja näiden yhteisvaikutuksista ei juurikaan. Lähes kaikesta kosmetiikasta (myös apteekin) on löydetty haitallisia kemikaaleja. Kosmetiikan haitalliset kemikaalit aiheuttavat mm. ihosyöpää.

Kosmetiikan kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan. Ihan turhaan. Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mirobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Vauvan herkkä iho ei tarvitse pesuaineita. Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä, hiuslakkaa, geeliä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa kosmetiikkaa käytetään eniten.

Lisäksi nämä haitalliset kemikaalit joutuvat vesistöihimme ja sitä kautta ympäristöömme ja meihin ihmisiin. Ihmisistä on löydetty paljon haitallisia kemikaaleja. Asiaa lisäksi tutkitaan aivan liian vähän, koska rahaa tähän ei ole ja erilaisia kemikaaleja ja niiden sekoituksia tulee koko ajan lisää, jotta kauppa käy.

Tiesitkö että yli 20 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vesistöihin, kun auringonpalvojat käyvät vilvoittelemassa meressä tai järvessä? Etenkin etelän lomakohteissa mereen huuhtoutuneet, myrkyllisiä jäämiä sisältävät aurinkovoiteet vahingoittavat koralleja ja haittaavat muutakin meren elämää.

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin ihosyöpä lisääntyy samaa tahtia kuin kosmetiikan käyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla