Karvaton iho voi olla mukava kesämekkokeleillä. Muista hoitaa ihoa hyvin, jotta se ei ärsyynny karvojen poistosta.

1. Valmistele iho

Kuori iho aina ensin, niin saat pois kuollutta ihosolukkoa. Se saattaa muuten tukkia höylätyt karvatupet, jolloin iho ärtyy ja karvat voivat alkaa kasvaa sisäänpäin.

Höyläys kannattaa tehdä suihkun lopuksi, jolloin veden (tai saunan!) lämpö on ehtinyt pehmentää karvoja ja tehdä ihosta kimmoisan. Silloin karvatupet eivät tulehdu niin herkästi.

2. Käytä vaahtoa

Höylääminen on kivuton tapa poistaa sääri- ja kainalokarvat. Käytä aina apuna karvanpoistoon tarkoitettua geeliä tai vaahtoa, hätätapauksessa vaikkapa hiustenhoitoainetta. Huuhtele höylä usein ajelun aikana, mieluusti joka vedon jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos olet herkkäihoinen, ajele karvat kasvusuuntaan. Vastakarvaan voi tulla tarkempaa jälkeä, mutta iho ärtyy herkemmin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista vaihtaa tylsynyt terä uuteen muutaman käyttökerran jälkeen.

3. Muista jälkihoito

Levitä lopuksi iholle hellävaraista kosteusvoidetta. Älä käytä tiukkoja ja huonosti hengittäviä vaatteita sheivauksen jälkeen.

Jos iholle nousee punaisia, kutisevia näppyjä, karvatupet ovat tulehtuneet. Se on tavallinen vaiva. Levitä alueelle sinkkivoidetta tai apteekista saatavaa antiseptistä voidetta. Pidä ärtynyt iho puhtaana. 

Sisäänpäin kasvaneet karvat voivat johtua myös tiukoista vaatteista tai huonosti hengittävistä materiaaleista, jotka hankaavat ihoa.

Muista kosteuttaa ihoa usein myös höyläyskertojen välissä.

4. Sileänä pidempään?

Höylätty karva kasvaa pian takaisin. Epilaattori on laite, joka nyppäisee karvan juurineen, jolloin iho pysyy sileänä pidempään.

Voit myös antaa ammattilaisen vahata tai sokeroida karvat pois. Lopputulos kestää viikkoja. Molemmat sattuvat jonkin verran, mutta sokerointi on hellempi vaihtoehto, sillä sokerimassa tarttuu vain karvaan. Vaha tarttuu myös ihoon, ja sen kiskaisu sattuu siten yleensä enemmän.

Suomalaiset suosivat yleensä sokerointia vahauksen sijaan. Säärien sokerointia kannattaakin kokeilla, jos haluaa sileät sääret moneksi viikoksi. Esimerkiksi kainalot ovat paljon herkempää aluetta, joten höyläys voi olla niille helpompi vaihtoehto.

Osa suosii kaupoista saatavia vahaliuskoja. Jos kokeilet niitä, lue ohjeet hyvin. Tulokset vaihtelevat. Kauppojen karvanpoistovoiteiden kanssa on myös syytä olla varovainen, sillä joillekin ne voivat aiheuttaa ihoreaktion. 

5. Jätä intiimialue rauhaan

Bikinirajan voi siistiä höylällä, mutta aja karvat myötäkarvaan, jotta iho ei ärry. Sokerointi ja vahaus antavat siistin tuloksen. Terveysalan ammattilaiset eivät suosittele täysin paljasta alapäätä. Karvojenpoisto häpyhuulilta ärsyttää ihoa ja voi aiheuttaa kipua.

6. Älä stressaa

Tuntuuko höylääminen ja vahaaminen työläältä, turhalta tai kivuliaalta? Karvojen ajelu on jokaisen oma asia, eikä niitä ole pakko poistaa.

Muista, että karvoilla on myös tehtävä: ne suojaavat ihoa. Esimerkiksi häpykarvoitus suojaa ulkosynnyttimiä ja mahdollistaa ilmankierron, jonka ansiosta limakalvotkin voivat paremmin.

+ Tiesitkö?

Vanhan uskomuksen mukaan ihokarvat kasvavat takaisin tummempana tai tuuheampana, kun ne ajelee tai nyppäisee pois. Se ei pidä paikkaansa. Illuusio johtuu siitä, että karvan tyvi on sen kärkeä paksumpi. Kun poistettu karva alkaa kasvaa takaisin, se tuntuu paksummalta ja näyttää tummemmalta, koska karva ei ole vielä ehtinyt kulua kärjestä.  

Lähteet: terveyskirjasto.fi, womenshealth.com, hs.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla