Näin vuonna 1985 esiteltiin ksylitolin eli koivusokerin hyötyjä Hammaslääkäripäivillä.
Näin vuonna 1985 esiteltiin ksylitolin eli koivusokerin hyötyjä Hammaslääkäripäivillä.

Kun makean nälkä iskee, suomalaiset päätyvät syömään yhä useammin ksylitolipurkkaa. Silti +55-vuotiaat käyttävät ksylitolituotteita yllättävän vähän.

Maailman ensimmäiset ksylitolipurukumit tulivat myyntiin Suomessa jo vuonna 1975. Nyt ksylitolituotteiden valikoima on laajentunut valtavaksi markkinaksi.

Ennen ksylitolia kulutettiin vain purukumin muodossa. Nyt purkkamakuja on useita kymmeniä. Samoin ovat lisääntyneet ksylitolipastellien valikoimat.

Tuore tutkimus kertoo erikoisesta kulutustottumuksesta: Suomalaiset yrittävät tyynnyttää nykyisin karkinhimoaan syömällä ksylitolipurkkaa.  Makeis- ja purukumivalmistaja Cloettan teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 61 prosenttia puree purkkaa karkinkorvikkeena. Näin tekevät kaikenikäiset suomalaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ksylitolipurkka on erittäin terveellinen vaihtoehto karkille. Todella hienoa, että ihmiset ovat alkaneet pureskella purkkaa makeanhimoon, sanoo Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtaja Satu Mäkinen tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan ksylitolituotteiden käytössä on ikäryhmien välillä suuria eroja, kertoo ksylitolitiedottaja Milla Vihanto. Purukumin vaihtoehdotkaan, eli monet ksylitolituotteet, eivät kelpaa iäkkäämmille suomalaisille.

– 50–65-vuotiaista suomalaisista vain 16 prosenttia käyttää ksylitolituotteita päivittäin, verrattuna esimerkiksi 18–24-vuotiaisiin joilla vastaava luku on 32 prosenttia, Vihanto kertoo ET-lehdelle.

Hammashoidon ammattilaiset kehottavat käyttämään ksylitolia säännöllisesti, viisi grammaa päivässä, jotta sen vaikutus suun terveyteen olisi mahdollisimman suuri. Mutta ei ole ihan sama, miten ja milloin sitä nauttii.

Vihannon mukaan tätä seuraavaa asiaa ei kovin moni iäkkäämpi suomalainen kuitenkaan tiedä: Ksylitolia tulisi käyttää peräti 3–5 kertaa päivässä, jotta sen käytöstä saadaan paras hyöty hampaille. Sekä tietämystä että ksylitolin tehoa on tutkittu lukuisissa tutkimuksissa.

"Kuiva suu -oireyhtymä on kova rasite"

Ksylitolin käytöstä on monia hyötyjä erityisesti 55+ vuotiaille, vinkkaa Vihanto, joka on koulutukseltaan suuhygienisti. Tosin heille suositellaan mieluummin usein pastilleja purukumin sijasta.

– Iän myötä usein lääkkeiden käyttö lisääntyy, joka taas vaikuttaa syljen eritykseen. Myös hormonaalisilla muutoksilla voi olla vaikutuksia syljen määrään. Vähentynyt syljeneritys eli  kuiva suu -oireyhtymä on kova rasite hampaille ja se altistaa nopealle hampaiden reikiintymiselle. Ksylitolilla voidaan stimuloida syljen eritystä ja suojata hampaita, Vihanto kertoo.

Kolme neljästä suomalaisesta on kuitenkin sitä mieltä, että ksylitolia tulisi käyttää päivittäin.

Suomalaiset syövät purkkaa vuodessa noin 600 grammaa henkilöä kohden.  Makeanhimon taltuttamisen lisäksi suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi purevansa purukumia perinteisistä syistä, eli happohyökkäyksen katkaisemiseksi syönnin jälkeen ja suun raikastamiseksi.

En syö minäkään, vaan pureskelen muutaman minuutin kahta murkkatyynyä, hampaanvälit ja suu samalla puhdistuu. Erittäin hyvä ja hyödyllinen tapa. eräs mummo jolla on omat hampaat suussa.

En syö xylitol-purukumia, ei purkkaa saa niellä. Pureskelen, mutta se ei ole syömistä, vaan - eikö olekin yllättävää - pureskelemista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla