Mikä tauti? Sitä sairastaa miljoona suomalaista, siihen ei ole parantavaa hoitoa ja se maksaa yhteiskunnalle miljardin vuodessa? No sehän on nivelrikko.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Pelkästään Suomessa on noin miljoona nivelrikkoista ihmistä.

Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Sen aiheuttajaa ei tunneta.

Nivelrikosta puhutaan arkikielessä myös kulumana, mutta lempinimi johtaa harhaan. Nivelrikossa ei ole kysymys pelkästään ruston mekaanisesta kulumisesta, vaan syyt löytyvät solujen ja geenien tasolta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaistaen voi sanoa, että nivelrikossa rustoa korjaavat prosessit häviävät rustoa tuhoaville prosesseille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamun ensimmäiset oireet

Kun korjaavat prosessit jäävät häviölle, nivelrikko alkaa oireilla. Usein kipu on jomottavaa, pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa.

Niveliin ilmaantuu myös aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Jalkojen nivelrikossa kävely vaikeutuu sekä tasamaalla että rapuissa.

Pitkälle ehtineessä nivelrikossa esimerkiksi sukkien, housujen ja kenkien pukeminen alkaa käydä ylivoimaiseksi.

Lääkkeeksi lempeää liikuntaa

Nivelrikon vaaratekijöistä vain osaan voi vaikuttaa elämäntavoillaan. Perimä ja ikääntyminen tulevat pyytämättä, joten ponnistelu kannattaa keskittää liikkumiseen ja painonhallintaan.

Ylipaino altistaa etenkin jalkojen nivelrikkoihin.

Liikunta on kaksipiippuinen juttu, jos nivelrikko jo oireilee. Liikunta vähentää merkittävästi nivelrikon mukanaan tuomia toimintahaittoja, mutta lajit kannattaa valita lempeimmästä päästä: kävelyä, pyöräilyä, vesivoimistelua ja hiihtoa. Rynkyttävät ja niveliä rassaavat lajit kannattaa unohtaa.

Liikkuvuusharjoitusten suunnittelussa tarvitaan useimmiten pari, kolme käyntiä fysioterapeutilla. Jotta harjoittelusta saa pitkäkestoisen hyödyn, sen on oltava säännöllistä ja jatkuvaa. Esimerkiksi polven nivelrikossa harjoittelun hyöty ilmenee vasta parin kuukauden kuluttua.

Keppiä ja parasetamolia

Kipeiden nivelten tukena voi käyttää joustavaa, esimerkiksi neopreenista valmistettua tukea. Jos nivel on epävakaa, siirrytään jäykkään tukeen.

Alaraajojen nivelrikossa keppi tai kyynärsauva helpottaa liikkumista. Sitä pidetään kipeän nivelen vastakkaisella puolella.

Nivelrikon ensisijainen lääke on parasetamoli. Jos sen teho ei riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin.

Missä vaiheessa lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, kun nivelkipu häiritsee päivittäisiä töitä ja touhuja. Myös jatkuva leposärky kertoo siitä, että nivelrikko alkaa vaatia tehokkaampaa hoitoa.

Lääkärin tutkimuksen tueksi riittää yleensä röntgenkuva, sillä nivelrikko ilmenee röntgenkuvassa nivelraon kaventumisena. Usein kuvasta voi nähdä myös rustonalaisen luun kalkkeutumista, onteloitumista ja luu-ulokkeita.

Jos nivelrikko on tulehdusvaiheessa, niveleen annettu kortisonihoito lievittää yleensä sekä kipua että tulehdusreaktiota.

Siinä vaiheessa kun nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa ja niveleen on kehittynyt merkittävä liikerajoitus, potilaalle voidaan tehdä tekonivelleikkaus. Tekonivelleikkauksia tehdään Suomessa vuodessa noin 20 000.

Suomen Nivelyhdistys ry ylläpitää nivelrikkoaiheisiin keskittyvää internetsivustoa www.niveltieto.net sekä soittajille maksutonta Nivelneuvontaa numerossa 0800 05252. Eri puolilla Suomea toimii lisäksi noin 50 Nivelpiiri-nimistä vertaistukiryhmää.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla