
Pitääkö vaihdevuosivaivoja hoitaa ja miten, voiko olla ilman hoitoja, onko hoito turvallista? Vaihdevuosiin liittyvät asiat on käytävä jokaisen kanssa huolellisesti läpi, mutta hoitojen valinta jää naisen omalle vastuulle.
Uusin tieto hormonihoidoista?
Viiden vuoden käyttö ei lisää esimerkiksi rintasyövän riskiä lainkaan. Kauemminkin käytettäessä riski nousee vain noin 7 promillea!
Kauanko oireet kestävät?
Vaihdevuodet tulevat ikävuosina 40–60 keskimäärin 50–51-vuotiaina. Vielä 70-vuotiaillakin voi olla oireita. Pahimpana koetaan hikoilu, kuumat aallot. Muita oireita ovat masentuneisuus, alakulo ja väsymys, ärtymys ja seksuaalinen haluttomuus.
Milloin hormonikorvaushoitoa?
Liikunta ja vireä ote elämään ovat hyväksi, samoin kevyt, monipuolinen ravinto. Alkoholia voi käyttää vähän. Tupakka on paha myrkky aina, se nakertaa estrogeenin hyötyjä.
Vaikeissa vaihdevuosioireissa hormonikorvaushoito on paras. Jos kohtu on tallella, sitä on suojeltava keltarauhashormonilla, joka estää kohdun limakalvon kasvua. Lopettaminen pitää tehdä pikkuhiljaa kokeilemalla.
Hormonihoidoissa hyvä vaihtoehto on annostella estrogeeni ihon kautta geelinä tai laastarista. Jos kohtu on tallella, nainen tarvitsee myös keltarauhashormonikierukan.
Esteitä hormonihoidolle ovat muun muassa rinta- ja kohtusyöpä sekä tuore veritulppa ja hankala sydänvika tai verenpainetauti.
Miten voi estää limakalvojen kuivumista?
Emätinpuikoilla. Estrogeenipuikkojen avulla emättimeen rakentuu pehmeä ja kostuva solukerros, joka suojaa emätin- ja virtsatietulehduksilta ja parantaa pidätyskykyä.
Mitä pitää tietää luontaistuotteista?
Niitä ei pidä koskaan ostaa internetistä, vaan aina apteekista tai luontaistuotekaupasta. Luontaistuotteilla ja ravintolisillä voi olla hankalia yhteisvaikutuksia muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Siksi niistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Kysymyksiin vastasi gynekologi Pirkko Brusila
Olen samaa mieltä vierailijan klo 18:06 kanssa, että jos käyttää lääkkeitä, niin mitä tahansa ei kannata niiden kanssa suuhunsa pistää, kun vaikutuksia ei tiedä.
Apua, apua, kertokaahan, miksi ihmeessä hikoilen aivan valtavasti nimenomaan kasvoista, myös talvella!?? Minulle on laitettu hormoni-kierukka vaihdevuosien takia, ja se onkin vähentänyt huomattavasti vuotoa. Käytän myös hormoni-laastareita muihin oireisiin.
Mutta tuo kamala hikoilu ei vaan vähene, vaan kasvoni ovat aivan märät "ihmisten ilmoilla"! Onko enää kyse lainkaan vaihdevuosista, vai voisiko hikoilu johtua esim. diabeteksesta, jos se on nyt iskenyt kimppuuni?
Kilpirauhasen vajaatoimintaa olen sairastanut jo melkein 14 vuotta, eikä se ennen ole ainakaan aiheuttanut tällaista hikoilua.
Nimim. epätoivoinen Hanna