Hiihtokausi on ohi, mutta ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa monia askarruttavaan kysymykseen: miksi syke hidastuu urheillessa?

Ostin hiihtolaitteen, joka osaa seurata sydämen syketasoakin. Meniköhän
rahat hukkaan?

Nimittäin sydän ei näytä hiihtämisestä pitävän. Syke hidastuu rasituksen edetessä 45 lyöntiin minuutissa ja olo muuttuu tukalaksi.

Minut on ohitusleikattu ja sairastan sydämen vajaatoimintaa. Sykettä hidastavaa lääkettä ei käytössäni ole.

Nimimerkki 80 v

Älä harmittele: laitehan saattaa olla kelpo peli. Ja liikunta on sydänpotilaalle
parhaimpia lääkkeitä. Rasitusoireesi pitää vain selvittää. Sydän ei näytä selviävän työkuormasta, vaan ajautuu hapenpuutteeseen.

Ota rohkeasti asia esille omalääkärisi tai sinua hoitaneiden sydänlääkäreiden
kanssa.

He ehkä tekisivät rasituskokeen ja katsoisivat, mitä rasituksessa sydämelle ja sen rytmille oikein tapahtuu. Se johtanee korjaavien hoitotoimien jäljille.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: