Onko mahalaukun heliöbakteerista vaaraa? Omalääkäri Risto Laitila vastaa huolestuneelle ET-lehden lukijalle.

Onko vaaraa siitä, ettei mahalaukussani asustavaa helikobakteeria ole saatu häädettyä?

Olen syönyt vuosien varrella neljä häätö­kuuria, mutta kontrollikokeiden mukaan bakteeri ei ole hävinnyt. Oireita ei erityisesti ole, eikä lääkärikään ole tästä huolestunut.

Voinko elää huolta vailla?

Lue myös: Millainen eliö helikobakteeri on? 10 kysymystä ja vastausta

Nimimerkki Heliko

Vaikka helikobakteeri löydettiin jo 30 vuotta sitten, pöpö tuottaa jatkuvasti tutkijoille yllätyksiä.

On havaittu, että toiset bakteerit ovat äkäisempiä tulehduksen aiheuttajia kuin toiset. Monet ovat kehittäneet niitä vastaan käytetyille antibiooteille vastustuskyvyn.

Tästä syystä missään hoitotutkimuksessa ei vielä ole päästy sadan prosentin häätötehokkuuteen.

On siis aina potilaita, joiden kohdalla on hyväksyttävä, ettei häätö onnistu. Silloin päätetään, tarvitaanko tähystysseurantaa bakteerin aiheuttaman taudinkuvan, vaikkapa atrofisen gastriitin silmällä pitämiseksi.

Monesti ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Sinun kohdallasi seuranta ei lääkärisi arvion mukaan ole tarpeen, joten älä suotta huoli.

Suosittelemme myös: Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: