
Sekoaako sinun vatsasi kaalilaatikon jälkeen tai kun olet stressaantunut? Monella on ärtynyt suoli tietämättään.
Ärtynyt paksusuoli on tuttu vaiva monelle: vatsa turpoaa ja kipuilee. Ripuli ja ummetus vuorottelevat. Vaivaan on ainakin yhdeksän oiretta.
Ärtyneen suolen oireita ovat:
- Turvotus
- Ripuli
- Ummetus
- Ummetus ja ripuli vuorottelevat
- Vatsakipu
- Nopea täyttymisen tunne ruokailtaessa
- Vatsa ei toimi säännöllisesti
- Kiire ulostamaan
- Epätäydellinen suolen tyhjenemisen tunne
Ärtynyt paksusuoli voi aiheuttaa vain jotakin näistä oireista. Se voi olla ripulipainotteinen tai ainoa oire on vatsan turvottelu tai kipuilu. Se saattaa ilmetä niin, että ummetus ja ripuli vuorottelevat.
Vinkki! Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon
– Kun puhutaan herkästä vatsasta, sillä ymmärretään yleensä ärtyvä suoli -oireyhtymää. Pääosa oireista on paksusuoliperäisiä. Vähintään viidellä prosentilla suomalaista on tämä vaiva, kertoo professori Martti Färkkilä.
Se ei ole mikään nykyajan elintasosairaus eikä suomalaisten erikoisominaisuus, vaan sitä on esiintynyt aina ja kaikkialla.
Heti lääkäriin
Yleensä hoitoon hakeudutaan vasta, kun oireet ovat kovin invalidisoivia tai ripuli on jatkunut pitkään. Professori Färkkilällä on kuitenkin tarkat ohjeet, milloin lääkäriin pitää mennä.
– Lääkäriin pitäisi ottaa yhteyttä heti, jos oire on uusi ja potilas on yli 50-vuotias, mikäli vaivat ilmantuvat äkkiä ja vatsavaivoista kärsivä laihtuu. Myös jos on verta ulosteessa tai suvussa paksusuolensyöpää.
Toiminnallisten vatsavaivojen taustalla on usein stressi. Kun on psyykkisesti kovilla, suolisto on tavallista herkempi ja supistelee poikkeavasti.
Lue myös: 10 kysymystä ärtyneestä suolesta
Unohda kaali ja sipuli
– Jotkut ravintoaineet saattavat aiheuttaa vatsa- tai suolisto-oireita. Osa hiilihydraateista ei imeydy. Ne lisäävät kaasun muodostusta. Niitä on muun muassa viljassa, omenissa, päärynöissä, kirsikoissa, aprikooseissa ja luumuissa.
Kaali ja sipuli ovat Färkkilän mukaan pahimmasta päästä. Joillekin oireita aiheuttavat sienet ja palkokasvit, makeutusaineista, ksylitoli ja sorbitoli. Myös niin sanotut vatsajugurtit, joissa on sokeria, voivat ärsyttää vatsaa.
Diagnoosi on helpotus
Taudin diagnoosi perustuu pitkälti potilaan tuntemuksiin. Tyypillistä on, että kipu ja muut oireet helpottavat, kun suoli toimii. Tähystystutkimuksia tarvitaan vain poikkeustapauksissa.
– Useimmat tulevat oikein hyvin toimeen vaivojensa kanssa ruokavalio- ja elintapamuutoksin. Monet huomaavat, että esimerkiksi kun työstressiä on vähemmän, vähenevät myös vaivat.
Loma-aikoina suoli saattaa olla aivan rauhallinen. Potilaan stressitasoa laskee myös sen, että hän saa tietää, mikä häntä vaivaa. Yleensähän pelätään aina pahinta.
Jotta vaiva asettuisi, täytyy ruokavaliosta poista kaasun muodostusta lisäävät tuotteet. Hoito riippuu siitä, minkä tyyppisiä oireita vaiva aiheuttaa. Jos vaivana on pelkästään ripuli, passitetaan potilas yleensä paksusuolen tähystykseen.
Ihanat reseptit: Lämpimäisiä vaativalle vatsalle x 4
Reissussa vatsa riehaantuu
Monia vuorottelevasta ripulista ja ummetuksesta kärsiviä auttaa se, että ruokavalioon lisätään kuitua, joka tasapainottaa suolen toimintaa.
Jos ärtynyt paksusuoli aiheuttaa vatsakipuja, voidaan käytetään suolen supistelua vähentäviä tai kipukynnystä laskevia lääkkeitä – myös joitakin masennuslääkkeitä – kivun hoitoon.
Joidenkin paksusuoli ärtyy aina ulkomailla. Färkkilä luettelee siihen monta syytä: ruokavalio muuttuu, monet kärsivät matkoilla ummetuksesta ja suolistobakteeristo muuttuu.
Edelliseen lisään vielä, että potilas oli nuori, joten asenne oli se, että on hakemassa sairaslomaa, juo liikaa jne jne. Jos olisi ollut 70-80- kymppinen, olisi ollut heti erikoislääkärin tutkimuksissa. Selitys sitten oli, että kun yleensä näin nuorella ei ole näin vakavaa tautia, mutta sehän se lohduttaa...lääkärit puolustelevat toisiaan ja selittelevät, että kun se ei välttämättä näyttänyt niin pahalta... Vaikka potilas oli niin laiha ja oksennellut ja kovien kipujen kanssa elänyt kuukausia, että näytti jo huumeveikolta...luotto lääkäreihin ei ainakaan parantunut.
Samaa mieltä, vatsavaivoja ei tutkita tarpeeksi nopeasti, melko usein vakavin seurauksin. Vatsa voi olla turvonnut paljon vakavammista syistä kuin paksusuolen häiriöstä, johon vai usein päädytään, kun ei " nähdä tarvetta " tutkia enempää. Samoin närästys on oire usein vakavastakin tilanteesta, ei vain " pikkuva iva. Mutta miten päästä tutkimuksiin tai jos pääsee, miten saada lääkäri uskomaan, että jotain on pahemmin vialla, kun sen useimmin kuitenkin potilas itse vaistoaa, että nyt ei ole kaikki kunnossa. Olen erittäin pettynyt esim. Meilahden hoitoon, viivyttelyä, palaveria, aika kahden viikon päähän, kuukausien ajan tätä. Seurauksella, että potilas on jo niin sairas, että .....