Tunnistatko oireet? Crohnin tauti kehittyy usein hiipien ja mukana tulee liitännäissairauksia.

  1. Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus, jonka syntysyytä ei tiedetä. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 400 hen­kilöä, joista osa on lapsia.
  2. Oireet ovat usein salakavalan selittämättömiä: niitä ovat muun muassa vatsa­kivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuumeilu. Moni luulee niitä tavallisiksi mahakivuiksi.
  3. Tauti kehittyy usein hiipien ja saattaa olla lievä, keskivaikea tai vaikea. Tauti aaltoilee: välillä on pahempia vaiheita, välillä huonompia.
  4. Diagnoosi varmistuu tavallisimmin paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tähystyksessä, jonka yhteydessä suolistosta otetaan näytepaloja.
  5. Tauti ei parane, mutta sen voi pitää aisoissa. Lääkkeitä ovat esimerkiksi kortisoni ja uudet biologiset lääkkeet.
  6. Potilas saattaa sairastua myös Crohnin taudin liitännäissairauksiin. Niitä ovat esimerkiksi suolitukokset, suoliston märkäpesäkkeet eli absessit tai suolistosta ulospäin kasvavat ontelot eli fistelit. Usein Crohn-potilaalla on vaikea anemia, jota korjataan raudalla tai B12-vitamiinipistoksilla. Runsas kortisoni altistaa osteoporoosille.
  7. Usein potilas joutuu noudattamaan tiukkaa dieettiä, kun suolisto ei kestä esimerkiksi kuitupitoista ruokaa.
  8. Yli puolet Crohn-potilaista joudutaan leikkaamaan esimerkiksi suolitukoksen, märkäpesäkkeen tai rajun suolistoverenvuodon takia. Tällöin poistetaan osa suolta ja asennetaan avanne. Tämä kerää suolesta tulevan ulosteen iholle kiinnitettyyn avannepussiin, jota potilas itse tyhjentää.
  9. Avannepotilas ei voi säädellä itse suolensa toimintaa, mutta voi muutoin elää normalisti, kun huolehtii riittävästä nesteen saannista.
  10. Ahmimishäiriöisillä Crohnin tauti on kolme kertaa yleisempi kuin muilla suomalaisilla.

Lähde: Crohn ja Colitis ry sekä etlehti.fi

10 x Crohnin tauti: Selittämättömiä vatsavaivoja ja ripulia

Vierailija 24.01.2015 klo 22:35 Yhdes kohdas sanottiin et kuitupitoinen ruoka saattaa aiheuttaa oireita. Ittellä on näin. Mitä kuitupitoisempi sen kipeempi. ... Minähän oon 7v aikana opetella kokeelun ja erehdysten kautta sen mitä voin syödä kipeytymättä ja mistä tuun vähän kipeeksi ja mistä kipuilu kestää useamman viikon. Voisitko ystävällisesti kertoa, mitkä ruoat sinulle käyvät kipeytymättä? Ja jos jaksat, myös ne "vähän kipeeksi"-ruoat. Kiitos etukäteen. Toivon todella, että näet tämän.
Lue kommentti

10 x Crohnin tauti: Selittämättömiä vatsavaivoja ja ripulia

Vierailija 10.02.2015 klo 08:40 minulla yli 20v. paksusuolen krooninen tulehdus....pysyy hallinnassa läääkkeillä mutta stressi laukaisee helposti uusinnan.Siis paha stressi, pelko jostakin pahasta, tapahtuvaksi puolisolle, siis sairastumista tarkoitan.Pahimmillaan univajetta, koska ei saanukuttua kun sinne vessaan pitää mennä yölläkin 10-15 min välein. Kauppaan ei mitään asiaa koska vessaan ei ehdi, julkisilla ei voi kulkea...jne. Näistä lehtijutuista saa vain pienen aavistuksen siitä mitä se...
Lue kommentti