Kun hätä ei lue häveliäisyyttä: tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavan on päästävä nopeasti pytylle, oltiinpa sitten kaupungilla tai kahvilassa.

Tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten Crohnin taudin tai haavaisen paksusuolitulehduksen, oirekirjoon kuuluu tarve päästä nopeasti vessaan.

Potilasyhdistys Crohn ja Colitis ry. onkin kehittänyt jäsenilleen erityisen vessapassin, jonka suolistosairas voi vilauttaa julkisten tilojen henkilökunnalle.

Passin tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä. Jäsenyhdistys toivoo myös, että maksullisten vessojen sekä invavessojen ovet avattaisiin veloituksetta vessapassin haltijalle.

Passissa kerrotaan, että ”Kortin haltija sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, joka vaatii välitöntä WC:n käyttöä useita kertoja päivässä.  Avaathan WC-tilasi oven!”.

Lisäksi kortissa on kaikki tunnetut WC-tilojen symbolit.

Crohn ja Colitis ry:ltä kaupat ja yritykset voivat tilata ilmaiseksi tarroja kiinnitettäväksi liiketilansa oveen.

Tarrassa on teksti: ”Meillä käy vessapassi.”

Potilasyhdistys haluaa haastaa yrittäjät, kauppiaat ja liikkeenharjoittajat kiinnittämään tarran oveensa: ”Tällä kädenojennuksella he parantavat tulehduksellista suolistosairautta sairastavaan henkilön elämänlaatua”, Crohn ja Colitis ry. huomauttaa.

Liikkeenomistaja, tilaa täältä ilmainen vessapassitarra:
ccafin@crohnjacolitis.fi tai puhelimitse 040 776 4942

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: