Ahmimishäiriö, reuma ja diabetes – mitä yhteistä näiden tautien takana on? Tuore suomalaistutkimus selvitti asiaa.

Sairaalloinen ahmiminen on yksi syömishäiriön muodoista, jotka voivat johtaa erilaisiin autoimmuunisairauksiin.  Näihin syömishäiriön muotoihin lukeutuvat niin bulimiaa kuin epätyypillistä ahmimishäiriötä BED:iä sairastavat. Sama autoimmuunitautien kohonnut riski on laihuushäiriö anoreksia nervosaa sairastaneilla.

Tautien yhteyttä selvitettiin laajassa suomalaistutkimuksessa. Aineisto oli iso, ja siinä oli noin 2 300 Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS:n) syömishäiriöklinikalla vuosina 1995–2010 hoidettua potilasta. Väestörekisterikeskuksesta oli mukaan poimittu yli 9 000 verrokkia.

10 kysymystä psoriasiksesta: ”Näitä oireita ei osata yhdistää sairauteen”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Halusimme osoittaa sen, kuinka laaja-alaisesti autoimmuunisairaudet liittyvät syömishäiriöihin, tiivistää tutkijatohtori Anu Raevuori tutkimuksen tarkoituksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset ovat hätkähdyttäviä: Esimerkiksi tyypin 1 diabetes on syömishäiriöistä kärsineillä neljä kertaa yleisempi kuin verrokeilla. Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti on kolme kertaa yleisempi.  Myös reumaa ja ihosairauksia esiintyi syömishäiriöisillä enemmän kuin muilla.

Raevuoren mukaan aineistossa oli kolmekymmentä autoimmuunitautia, joista tieto saatiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) hoitoilmoitusrekisteristä.  Autoimmuunitauteja tunnetaan noin 80, mutta osa niistä on todella harvinaisia. Osa taas on hyvin yleisiä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Sen tietoja tässä tutkimuksessa Raevuori ei kuitenkaan pidä täysin luotettavina.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnoista iso osa diagnosoidaan ja hoidetaan perusterveydenhuollossa. Tällöin tieto niistä ei välttämättä päätynyt käyttämiimme rekistereihin, mainitsee Raevuori.

Ahmijat muita iäkkäämpiä

Syömishäiriöitä pidetään tavallisesti tyttöjen ongelmina, mutta tämä ei pidä paikkaansa.  Esimerkiksi BED:n on arvioitu kansainvälisissä tutkimuksissa yleisimmäksi syömishäiriön muodoksi, jota esiintyy kaikissa ikäluokissa.

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa BED-potilaat olivat hoitoon tullessaan joukon vanhimpia, kertoo Raevuori. Heidän keski-ikänsä oli 37 vuotta. Koska tutkimuksen seuranta-aika oli pitkä, loppuvaiheessa he olivat jo 50–60-vuotiaita.

Aineiston potilaita ei jaoteltu ikäryhmittäin. Ikähaitari oli kuitenkin laaja, 16-vuotiaista aina 64-vuotiaisiin. Anoreksiaa sairastavien alkuvaiheen keski-ikä oli 23 vuotta.

Seuranta-ajan lopussa melkein yhdeksällä prosentilla potilaista oli diagnosoitu yksi tai useampi autoimmuunisairaus, kun vertailun kohteilla tämä luku oli 5,4 prosenttia.

Olen 61 vuotias nainen ja sairastanut BED-syömishäiriöitä 16 vuotta. Tauti iski äkkiarvaamatta jäädessäni yksin. Lihoin nopeasti 40 kiloa ja elämä muuttui totaalisesti järkyttävällä tavalla. En ole saanut mitään hoitoa. Elämäni on pilalla.

Köyhä läski

Näinhän se on että bed: tä kärsivä ei saa mitään apua ainakaan julkiselta puolelta ennenkuin sairastuu diabetekseen tai muuhun ylipainosta aiheutuvaa sairauteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla