Kun vatsaa kipristelee tai refluksitauti vaivaa, moni syyttää siitä viidettä kahvikupillista. Tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä käsitystä.

Närästyksestä ja refluksitaudista kärsivät välttelevät usein kahvia sillä perusteella, että he kokevat kahvin aiheuttavan oireita. Refluksitaudissahan mahan hapan sisältö nousee ylös ruokatorvea, polttelee kurkussa ja tuo makuja suuhun asti. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan saatu mitään viitteitä siitä, että kahvinjuonti aiheuttaisi refluksitaudin oireita.

Kahvilla ei ole myöskään todettu yhteyttä pohjukaissuolen haavojen kehittymiseen.

Ärtyykö suoli?

Ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttajaa ei helppo saada selville, joten monet sairastuneet välttelevät tiettyjä ruoka-aineita omien tuntemustensa mukaan. Osa potilaista jättä siksi kahvin juomatta. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan kahvinjuonti ei kuitenkaan ole yhteydessä ärtyvän suolen oireyhtymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sappirakon toimintaan kahvi ja kofeiini vaikuttavat siten, että ne ilmeisesti käynnistävät sappirakon supistukset, ja tämä saattaa sappitaudin alkuvaiheessa estää pienten kiteiden muuttumisen suuriksi sappikiviksi. Jos sappikivet ovat jo suuria, supistukset saattavat aiheuttaa kipuja. Tämä vaikutus saattaa johtua kahvin sisältämästä kofeiinista, mutta hypoteesin vahvistamiseksi tarvitaan lisätutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kohtuullinen kahvinjuonti voi pienentää riskiä sairastua maksasyöpään.

Lähde: www.kahvijaterveys.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla