Poistettu paksusuoli ja keliakia pakottivat kokkolalaisen röntgenhoitaja Marja Janssonin, 59, ruokailun ryhtiin.

Minulta löydettiin vuonna 1990 haavainen paksusuolen tulehdus. Kärsin vatsakivuista, laihduin paljon ja olin tosi huonossa kunnossa. Veristä ripulia lääkittiin kortisonilla molemmista päistä. Ulostin yli 20 kertaa vuorokaudessa. Se  oli raskasta aikaa. Lääkäri totesi, että jatkuessaan näin aggressiivisena tauti johtaa viimeistään kymmenessä vuodessa paksusuolen syöpään. Tutkimuksissa meni vuosi.

Lääkäri sanoi, että huonommaksi ei voi enää mennä. Sitten hän laittoi kiireellisen leikkauslähetteen. Sairastin viisi vuotta, ennen kuin paksusuoleni leikattiin pois vuonna 1995. Vielä senkin jälkeen olin väsynyt ja ripuloiva. Kärsin myös leikkauksen jälkeisistä kiinnike­kivuista. Ulostamisen tarve oli edelleen kova, ja uloste oli hyvin löysää. Onneksi leikkaus onnistui sikäli, että ei tarvittu avannetta.

”Yritin pitkään tehdä töitä kokopäiväisesti, mutta lopulta en jaksanut; valvon vieläkin usein öisin vatsani takia.”

Pääsin osatyökyvyttömyyseläkkeelle vuonna 1997. Teen yleensä kolmena päivänä viikossa kuuden tunnin työpäivän.   
Vuonna 2000 minulla todettiin keliakia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iltaa kohti vähemmän - ota talteen Marjan ruokarytmi!

Minun pitää syödä rauhallisesti ja pieniä annoksia, muuten saan kipuja ja vatsan kramppeja. Välttelen etikkapitoisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia. Olen kokeilemalla oppinut vältettävät ruuat.  En syö sieniä, kuivattuja hedelmiä tai raakoja juureksia, enkä kovia ja rouheisia ruokia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokailurytmi on tärkeä. Syömiseni painottuvat alkuopäivään. Iltaa kohti vähennän, jotta yöllä ei tarvitsisi rampata vessassa. Aamulla on jo kova nälkä. Silloin juon esimeriksi Gefilus-herajuoman sekä maitoa ja Vi-Siblin-kuituvalmistetta. Sitten nautin kaurapuuroa, marjoja, banaanin ja lasin maitoa. Jonkin ajan kuluttua nautin kupin maitokahvia.

Aamupäivällä syön viilin ja soijarouhetta. Lounaan nautin vasta noin kello 13–14, jos se on mahdollista. On tärkeää kuunnella vatsaa: milloin se on valmis ottamaan lisää? Lounaani on usein keittoa, esimerkiksi kana- tai kalakeittoa, jossa on paljon kasviksia ja vain vähän lihaa. Suolaa minun täytyy käyttää normaalia enemmän, koska sitä poistuu paljon elimistöstäni. Samoin nestettä pitää juoda runsaasti.

Iltapäivällä nautin maitokahvin ja proteiinirahkan. Päivällisen kuittaamme usein mieheni kanssa leivällä, hedelmillä ja teellä. Jos lounas on ollut kevyt, voin tehdä illaksi vaikkapa lohilaatikkoa tai muuta vastaavaa. Iltakahdeksalta syön vielä teen kanssa joko viilin, hedelmän tai pienen voileivän.

”Syön joka päivä kuusi–kahdeksan Imocur-ripulitablettia.”

Liikunta antaa unta

Arkeeni kuuluu tarkkoja rutiineja ja joitakin rajoituksia: Vessaan pääseminen täytyy aina varmistaa. Elämän pitää olla rauhallista. Kiirettä ja stressiä ei saisi olla. Kaikki vaikuttaa herkästi yöuneeni.

Lääkkeetkin ovat osa elämääni. Syön joka päivä kuusi–kahdeksan Imocur-ripulitablettia. Ne hidastavat suoliston liikkeitä ja todella auttavat. Yöksi otan aineenvaihduntaa hidastavan lääkkeen, joka lamaa hiukan suolistoa. Joskus matkoilla, kun Imocur on loppunut, suolisto reagoi selvästi. Valitettavasti sen Kela-korvattavuus lopetettiin säästöjen vuoksi joitakin vuosia sitten.

Elämäni on vatsavaivoista huolimatta hyvää. Olen aina liikkunut paljon. Voimajooga, pilates ja lenkkeily rauhoittavat. Niiden jälkeen nukun paremmin. Käyn kuntosalilla, pyöräilen ja teen puutarhatöitä mökillämme Möllerissä. Viiden pienen lapsenlapsen fammolle riittää puuhaa.

Olen oppinut olemaan sinut vaivani kanssa vuosien myötä, sillä työssäni näen ihmisiä, joilla on pahempiakin vaivoja.”

Kun suoli tulehtuu

  • Haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jonka syy on tuntematon. Oireina ovat viikkoja jatkuva verinen ripuli, vatsakivut ja voimakas ulostamistarve.
  • Ripuliulosteita on 4–6 kertaa vuoro­kaudessa. Usein tulehdusarvot ovat koholla, ja tautiin liittyy myös anemiaa, pientä lämpöilyä sekä sydämen tiheälyöntisyyttä.
  • Diagnoosi tehdään oireiden, tähystystutkimuksen ja suolen limakalvolta otettujen koepalojen perusteella.
  • Haavainen paksusuolentulehdus ei parane, mutta oireiset ja oireettomat vaiheet vuorottelevat.
  • Haavaista paksusuolentulehdusta hoidetaan lääkkeillä, vaikeissa tapauk­sissa paksusuoli voidaan joutua poistamaan. Paikallishoitona suolen loppuosan taudissa voidaan käyttää peräpuikkoja ja -ruiskeita. Peruslääkkeet auttavat säännöllisesti käytettyinä ehkäisemään taudin pahenemisvaiheita. Kortikosteroideja käytetään vain akuuteissa pahenemisvaiheissa.
  • Jos lääkehoito ei auta, poistetaan leikkauksella koko paksu- ja peräsuoli. Yleisin syy leikkaukseen on krooninen, jatkuvasti oireileva taudinmuoto.
  • Haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy jonkin verran kohonnut paksusuolensyöpäriski.
Sisältö jatkuu mainoksen alla