Puhdas kaura on Tarja Kvarnströmin ehdoton valinta.

"Minua tutkittiin jo koululaisena 60-luvulla. Lääkärit totesivat, että minulla on huono ruoansulatus ja huonot vatsahermot. 1980-luvun alussa todettiin laktoosi-intoleranssi ja keliakia vuonna 1985.

Kun luovuin kotimaisesta viljasta, oloni parani hiljalleen, vatsaoireet helpottivat ja paino ja veriarvot alkoivat nousta. Pahimmillaan painoin vain 45 kiloa. Kesti vuoden ennen kuin aloin tuntea itseni normaaliksi.

Kun minulla todettiin keliakia, kaupassa oli tasan yhtä lajia gluteenitonta jauhoa. Ei ollut tietoakaan valmiista leivonnaisista, näkkileivistä, kekseistä tai makaroneista. Nyt valikoima on hyvä. Semperillä ja Provenalla on maukkaat ja hyvin onnistuvat maalaisleipä- ja kauraleipäseokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi kokkasin perheelle omat ruoat ja söin itse gluteenitonta.  Nykyään teen kaikki gluteenittomana. Sämpylät muille ostan tavallisesta hyllystä. Keliakiaruokavalio tulee noin neljä kertaa kalliimmaksi kuin tavallinen ruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viljoista voin syödä puhdasta kauraa, hirssiä ja tattaria. Olen ehdoton, ei tulisi mieleenkään syödä mitään missä on gluteenia.

Minua suututtaa, kun gluteeniton ruokavalio on nykyisin ”muodikasta”. Me emme noudata trendiä emmekä voi lipsua yhtään!

"Nykyään kuljetan omat leivät mukanani matkoilla."

Ulkomaan matkoilla on vaikeaa saada ymmärrystä sille, kuinka tarkkaa gluteeniton ruokavalio on. Olen usein kotiutunut matkoilta tosi kipeänä. Nykyään kuljetan omat leivät mukanani, ja yritän valita ruokaa, jossa ei ole käytetty esimerkiksi suurustettua kastiketta.

Kierrän kaukaa hampurilaispaikat, vaikka ne mainostavat gluteenittomia tuotteita. Joka kerta olen tullut hampurilaisen jälkeen kipeäksi. Kovin maustettuakaan ruokaa en voi syödä.

Keliakian kanssa on kuitenkin helppo elää, kun siihen tottuu. Tähän vaivaan ei tarvitse edes syödä lääkkeitä.”

Katso resepti: Tarjan gluteeniton näkkileipä

Tarja Kvarnström, 66

  • Eläkeläinen, entinen ­kaupungin matkailusihteeri.
  • Asuu Hangossa.
  • Perhe: Aviomies, aikuinen poika perheineen, miehen ­kolme aikuista bonuslasta.
  • Harrastukset: Kokkaus, käsityöt, rooliopastukset, martat.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 3/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla