Jos sinulla on jatkuvia vatsaoireita, mutta ei kuitenkaan todettua keliakiaa, saatat olla gluteeniyliherkkä.

Tuoreessa tutkimuksessa oli mukana 238 vatsaoireista kärsivää henkilöä, joilla ei ollut todettu keliakiaa. Heistä 125 henkilöä pääsi vatsaoireistaan kokonaan tai lähes kokonaan, kun he jättivät gluteenin pois ruuastaan. Oireet palasivat heti, kun he siirtyivät jälleen gluteenia sisältävään ruokavalioon.

Koehenkilöillä ei ollut muita sairauksia, kuten esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää tai laktoosi-intoleranssia, jotka olisivat selittäneet vatsavaivoja. Tutkijat määrittelivät nämä henkilöt gluteeniyliherkiksi.

Omin päin ei kannata aloittaa gluteenitonta dieettiä. Vatsavaivoista on hyvä käydä ensin keskustelemassa lääkärin kanssa, joka tutkii, voivatko oireet johtua keliakiasta tai vilja-allergiasta. Sairaus todetaan ohutsuolesta otettavasta koepalasta. Jos kyse ei ole keliakiasta, gluteenitonta ruokavaliota voi kokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaura on sallittu

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavallimpia oireita ovat vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Joskus keliakia oireilee pahoinvointina, ruokahaluttomuutena ja oksenteluna, myös anemiaa ja väsymystä voi esiintyä.

Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, jolloin on kyse ihokeliakiasta (dermatitis herpetiformis). Ihottumaa on yleisimmin kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa ja pakaroissa.

Sairauden tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi syntyyn vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tuntematon tekijä. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa.

Lähteet: www.duodecimlehti.fi, www.keliakialiitto.fi

Vierailija

Minulla ei ole keliakiaa, elimistöni ei vain siedä gluteenia, eli vahva yliherkkyys on kohdallani oikea ilmaisu erikoislääkärin mukaan. Samaan aikaan huomattiin maitoallergia sekä myös kananmuna aiheutti sekä vatsa- että iho- oireita.

Aloitin gluteenittoman ja maidottoman ruokavalion kolme vuotta sitten, kananmunan jätin myös kokonaan pois. Nivelkivut ja vatsaoireet katosivat parissa viikossa. Kauraa elimistöni sietää pieninä määrinä, hyvä niin. Hiven vehnää, niin raju ripuli seuraa välittömästi, samoin on kananmunan laita. Painoni on pudonnut n. 18 kiloa tänä aikana ja voin erinomaisesti nyt. Veriarvot ovat kohdallaan ja mielialakin huomattavasti parempi kuin ennen tämän ruokavalion aloittamista. Kuitujen saamisesta pidän huolen myös, syön gluteenitonta näkkileipää, salaattia, juureksia ja kokonaisuudessaan terveellistä, itse valmistamaani ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla