Keliakiaan on kehitteillä lääke, joka näyttää vähentävän keliakian aiheuttamia limakalvovaurioita ja sallivan jopa normaalin ruokavalion.

Moni valittelee kotimaisen viljan aiheuttamia vatsavaivoja. Virallisesti keliakiaa sairastavat hoitavat tilannetta gluteenittomalla ruokavaliolla.

Ongelma on usein se, että etenkin maailmalla gluteenittomien tuotteiden saatavuus on huonompi kuin Suomessa, ja ruokavalion noudattaminen esimerkiksi matkoilla voi olla vaikeaa.

Nyt kehitteillä oleva uusi lääke vähentää gluteenin aiheuttamia limakalvovaurioita keliaakikoilla. Lääkekokeessa lääkettä testanneet potilaat kokivat myös vähemmän vatsakipua ja mahasuolikanavan oireita kuin lumevalmistetta saaneet potilaat. Asiasta uutisoi Tampereen yliopiston uutis- ja tiedotuslehti Aikalainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tämä on ensimmäinen keliakialääketutkimus, jossa voidaan osoittaa, että jotakin todella tapahtuu ja lääke voisi olla oikeasti tehokas, lehden haastattelema lääketieteen tohtori Marja-Leena Lähdeaho Tampereen yliopistosta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lomalla sittenkin leipää

Lääkkeen teho perustuu entsyymeihin, jotka pilkkovat gluteenia vaarattomaksi.

– Sen voisi ajatella olevan vaihtoehto gluteenittomalle ruokavaliolle, mutta paineet ovat kovat – ruokavalio on keliakian hoidossa turvallinen ja ilman sivuvaikutuksia oleva hoito, Lähdeaho toteaa Aikalaisen uutisessa.

– Lääkettä voisi kuitenkin käyttää niin, että keliaakikko voisi poikkeustilanteissa, esimerkiksi matkoilla nauttia gluteiinipitoisia ruokia.

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin valkuaisen aiheuttama sairaus, jossa valkuainen rikkoo ohutsuolen limakalvoa.

Lähde: Aikalainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla