Vaikka keliakiaa sairastava karsisi ruokavaliostaan parhaan tietonsa mukaan kaiken gluteenin, ”nollasaantiin” ei käytännössä koskaan päästä.

Piilogluteenilla tarkoitetaan luontaisesti gluteenittomissa elintarvikkeissa ja tuotteissa esiintyvää gluteenia. Ruuan tuotantoketju harvoin on niin puhdas, ettei siitä pääsisi yhtään gluteenia elintarvikkeisiin.

– Gluteeni voi sekoittua gluteenittomaan viljaan ja edelleen elintarvikkeisiin esimerkiksi pellolta, laareista, myllyistä tai pakkaamoista. Kaura kontaminoituu helposti ohralla, ja siksi teollisuus onkin panostanut keliaakikoille tarkoitettuun niin sanottuun puhtaaseen kauraan, sanoo keliakiatutkija, professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta.

Tattarissakin voi olla gluteenia

Vaikka tattarikin on luonnostaan gluteeniton, niin sekin saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia, ellei tuotantoketjua ole tarkistettu ja pakkauksessa erikseen todettu, että kyseessä on ”puhdas tattari.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suomessa asiat ovet melko hyvällä mallilla, vaikka nollalinjaa ei varmaan koskaan täysin saavuteta. Kun tarkastellaan pitkään gluteenittomalla dieetillä olleiden keliakiaa sairastavien henkilöiden ohutsuolen limakalvon nukkaa ja sen kuntoa, niin voidaan usein epäillä, että ruoka mahdollisesti sisältää gluteenia.
Osa ihmisistä saa sitä tietämättään, osa lipsuu dieetistä tietoisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keliaakikko on pulassa matkoilla

Matkoilla keliaakikon tilanne voi olla paljon hankalampi kuin Suomessa. Monissa maissa asia tunnetaan huonosti ja voi olla vaikea varmistaa, ettei ruuassa ole gluteenia.

– Asiassa on päästy onneksi eteenpäin. Ei ole pitkää aikaa siitä, kun Euroopassa suositeltiin luonnollista valkuaista – tämä oli puhdasta gluteenia – jotta esimerkiksi kinkku säilyi paremmin mutta samalla pysyi punaisena ja kosteampana. Hollannissa juusto kuorrutettiin ennen gluteenilla. Molemmat asiat on saatu järjestykseen.

Keliakiaan on kehitteillä lääke

Keliakiaan on kehitteillä useampia lääkkeitä, joista lähimpänä käyttöönottoa on gluteenia pilkkova kahden entsyymin ”pilleri”.

Lääke toimisi gluteenittoman dieetin tukihoitona, joka riittäisi huolehtimaan nimenomaan piilogluteenin pilkkomisesta. Se saattaa olla markkinoilla muutaman vuoden kuluttua, jos meneillään olevat tutkimukset onnistuvat odotusten mukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla