Vaikka keliakiaa sairastava karsisi ruokavaliostaan parhaan tietonsa mukaan kaiken gluteenin, ”nollasaantiin” ei käytännössä koskaan päästä.

Piilogluteenilla tarkoitetaan luontaisesti gluteenittomissa elintarvikkeissa ja tuotteissa esiintyvää gluteenia. Ruuan tuotantoketju harvoin on niin puhdas, ettei siitä pääsisi yhtään gluteenia elintarvikkeisiin.

– Gluteeni voi sekoittua gluteenittomaan viljaan ja edelleen elintarvikkeisiin esimerkiksi pellolta, laareista, myllyistä tai pakkaamoista. Kaura kontaminoituu helposti ohralla, ja siksi teollisuus onkin panostanut keliaakikoille tarkoitettuun niin sanottuun puhtaaseen kauraan, sanoo keliakiatutkija, professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta.

Tattarissakin voi olla gluteenia

Vaikka tattarikin on luonnostaan gluteeniton, niin sekin saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia, ellei tuotantoketjua ole tarkistettu ja pakkauksessa erikseen todettu, että kyseessä on ”puhdas tattari.”

– Suomessa asiat ovet melko hyvällä mallilla, vaikka nollalinjaa ei varmaan koskaan täysin saavuteta. Kun tarkastellaan pitkään gluteenittomalla dieetillä olleiden keliakiaa sairastavien henkilöiden ohutsuolen limakalvon nukkaa ja sen kuntoa, niin voidaan usein epäillä, että ruoka mahdollisesti sisältää gluteenia.
Osa ihmisistä saa sitä tietämättään, osa lipsuu dieetistä tietoisesti.

Keliaakikko on pulassa matkoilla

Matkoilla keliaakikon tilanne voi olla paljon hankalampi kuin Suomessa. Monissa maissa asia tunnetaan huonosti ja voi olla vaikea varmistaa, ettei ruuassa ole gluteenia.

– Asiassa on päästy onneksi eteenpäin. Ei ole pitkää aikaa siitä, kun Euroopassa suositeltiin luonnollista valkuaista – tämä oli puhdasta gluteenia – jotta esimerkiksi kinkku säilyi paremmin mutta samalla pysyi punaisena ja kosteampana. Hollannissa juusto kuorrutettiin ennen gluteenilla. Molemmat asiat on saatu järjestykseen.

Keliakiaan on kehitteillä lääke

Keliakiaan on kehitteillä useampia lääkkeitä, joista lähimpänä käyttöönottoa on gluteenia pilkkova kahden entsyymin ”pilleri”.

Lääke toimisi gluteenittoman dieetin tukihoitona, joka riittäisi huolehtimaan nimenomaan piilogluteenin pilkkomisesta. Se saattaa olla markkinoilla muutaman vuoden kuluttua, jos meneillään olevat tutkimukset onnistuvat odotusten mukaisesti.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi:

 

Omaa kehoa voi olla vaikea rakastaa. Siksi pinnalle on noussut kehopositiivisuus eli aate, joka pyrkii opettamaan itseinhon sijaan itsensä hyväksymistä. 

Etenkin kesää kohden ajatukset bikineistä ja mekkokeleistä voivat ahdistaa: en voi, en kehtaa, näytän kamalalta. Entä, jos stressaamisen, ulkonäön muokkaamisen ja ainaisen laihduttamisen sijaan yrittäisitkin muuttaa ajatusmaailmaasi?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit opetella kehopositiivisemmaksi.

1. Katso peiliin

Iso vatsa, heiluvat allit, muhkuraiset reidet, liian luiseva... Kun katsot peiliin, näetkö vain vikoja? Pyri mieluummin keskittymään hyvään. Keksi jokaista kehossasi inhoamaasi asiaa kohden kaksi asiaa, joista pidät. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian alat löytää positiivisia kohtia helpommin. Voit ajatella: ”En ehkä ole juuri sellainen kuin haluaisin, mutta olen silti aika ihana.”

2. Kiitä kehoasi

Mieti, miten usein parjaat ulkonäköäsi hiljaa mielessäsi tai ääneen ystävällesi. Ala sen sijaan kehua kroppaasi siitä, mitä se osaa tehdä. Jalkasi kuljettavat sinua, kätesi voivat koskettaa. Olet ehkä voimakas tai hyvä halaamaan. Jokaisella on vain yksi keho. Mikset arvostaisi omaasi ja kohtelisi sitä rakkaudella?

3. Unohda kokolappu

On kurjaa, kun tuttu vaatekoko ei mene päälle sovituskopissa. Muista kuitenkin, että vaatekoot vaihtelevat paljon eri valmistajilla. Siksi niitä ei kannata tuijottaa liikaa. Älä välitä lapun numerosta, vaan valitse sellainen vaate ja koko, joka tuntuu hyvältä päällä.

Paidanniskaan merkitty koko ei myöskään kerro sinusta ihmisenä mitään. Jos lapun numeron näkeminen silti ahdistaa, leikkaa koko lappu irti.

4. Älä vertaa muihin

Katsele muita ihmisiä lempein silmin, älä katkerasti tai vertaillen. Kun mietit, että tuttavasi, joku julkisuuden henkilö tai mainoksen malli on kaunis ja upea, ajattele: ”Ja niin olen minäkin.”

Nykyinen kauneusihanne on ehkä hoikka ja treenattu, mutta vartaloita on lukemattomia erilaisia. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. 

5. Liiku oikeista syistä

Moni rääkkää itseään kuntosalilla tai lenkkipolulla verenmaku suussa. Jos huomaat urheilevasi ulkonäön takia, ota aikalisä. Etsi laji tai tapa liikkua, josta oikeasti pidät. Liiku hyvän olon vuoksi – älä siksi, että söit eilen pullan. Liikunnan ei kuulu olla rangaistus.

6. Ole ystävä itsellesi

Yritä kohdella itseäsi yhtä kiltisti kuin kohtelet parasta ystävääsi. Pidät hänestä hänen itsensä, et ulkonäön takia, eikö niin? Mieti, mikä sinun persoonassasi on hyvää. Olet ehkä sisukas, rohkea, hyvä äiti tai rakastava puoliso, kätevä käsistäsi tai hyvä työssäsi. Keskity vahvuuksiisi. Ihmisarvosi ei riipu siitä, miltä näytät.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.