Vaikka olisit saanut negatiivisen tuloksen keliakiatestistä, voit silti olla yliherkkä gluteenille. Kerro meille, miten olet pärjännyt vatsavaivojen kanssa.

Lääkärit ovat kohdanneet jo vuosien ajan potilaita, joilla on viljan käyttöön liittyviä mahavaivoja, jotka eivät kuitenkaan selity keliakialla. Monet potilaista ovat huomanneet, että oireet vähenevät, kun he välttävät ruista, ohraa ja venhää eli gluteenia sisältäviä viljoja.

Tutkijatkin ovat kiinnittäneet asiaan huomiota ja pari vuotta sitten kansainvälinen tutkijaryhmä ehdotti, että gluteenisensitiivisyys eli gluteeniherkkyys hyväksyttäisiin konsensuslausumana. Miten gluteeniherkkyys sitten eroaa keliakiasta?

– Gluteeniherkkä ihminen saa ruis-, ohra- ja vehnätuotteita syötyään samanlaisia oireita kuin keliaakikko eli vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta, suoliston kouristuksia ja ilmavaivoja. Gluteeniherkällä henkilöllä ei kuitenkaan todeta tutkimuksissa keliakiaa, eli hänen suolinukkansa on terve, sanoo keliakiatutkija, gastroenterologi Katri Kaukinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Gluteeni aiheutti oireita ei-keliaakikolle

Muutama vuosi sitten tehdyssä australialaistutkimuksessa osoitettiin, että keliakiaoireista voi kärsiä, vaikka keliakiaa ei todettaisi. Tutkijaryhmä teki lumekontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen, jossa gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyneitä ei-keliakikkoja altistettiin gluteenille. Tutkimuksessa oli vakioitu niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien määrä, joten ne eivät voineet selittää koehenkilöiden oireita.

– Tutkimuksessa osoitettiin, että gluteenitonta ruokavaliota noudattaneet saivat vähemmän oireita kuin gluteenia saaneet koehenkilöt. Eli ne henkilöt, jotka ovat saaneet gluteeniviljoista oireita, voivat vähentää tuntemuksia noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota, Katri Kaukinen sanoo.

Hankalaksi asian tekee, että yksittäisen ihmisen gluteeniherkkyyttä ei voida tällä hetkellä millään kokeella osoittaa. Asiaa kuitenkin tutkitaan eri puolilla maailmaa vilkkaasti, ja on mahdollista, että gluteeniherkkyyteen saadaan testi. Tällä hetkellä vain keliakia on testattavissa.
On todennäköistä, että osa gluteeniherkkyydestä kärsivistä on saanut ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosin. Sen oireet ovat samankaltaisia kuin gluteeniherkkyyden.

Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä: 10 kysymystä ja vastausta.

Gluteeniherkkyys on yhtä yleistä kuin keliakia

Keliakiasta kärsii 1–2 prosenttia suomalaisista, ja monet asiantuntijat arvelevat, että gluteeniherkkyys olisi ainakin yhtä yleinen.

Kannattaako henkilön, joka arvelee olevansa herkkä gluteenille, kokeilla gluteenitonta dieettiä omin päin?

– Asiaa kannattaa ensin pohtia lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Jos yhdessä päädytään siihen, että kokeilu kannattaa, niin sitten ilman muuta. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavaliota ei ole syytä kokeilla. Ennen ruokavaliokokeiluja on erittäin tärkeää varmistaa, ettei kyse ole keliakiasta tai vehnäallergiasta, Katri Kaukinen painottaa.

Ota kantaa ja keskustele jutun alapuolella olevassa kommentoi kirjoitusta -kentässä. Onko sinulla vatsavaivoja, joiden syy ei ole selvinnyt? Miten pärjäät niiden kanssa? Mikä auttaa? Mikä pahentaa?
 

Mikä on keliakia?

Mistä on kyse?

  • Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.
  • Tavallimpia oireita ovat vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Joskus keliakia oireilee pahoinvointina, ruokahaluttomuutena ja oksenteluna, myös anemiaa ja väsymystä voi esiintyä.

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

[quote author="Vierailija" time="22.07.2015 klo 17:16"] Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen...
Lue kommentti

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen kuullut puhuttavan tärkkelysherkkyydestä ja ymmärrän hyvin...
Lue kommentti