Vaikka olisit saanut negatiivisen tuloksen keliakiatestistä, voit silti olla yliherkkä gluteenille. Kerro meille, miten olet pärjännyt vatsavaivojen kanssa.

Lääkärit ovat kohdanneet jo vuosien ajan potilaita, joilla on viljan käyttöön liittyviä mahavaivoja, jotka eivät kuitenkaan selity keliakialla. Monet potilaista ovat huomanneet, että oireet vähenevät, kun he välttävät ruista, ohraa ja venhää eli gluteenia sisältäviä viljoja.

Tutkijatkin ovat kiinnittäneet asiaan huomiota ja pari vuotta sitten kansainvälinen tutkijaryhmä ehdotti, että gluteenisensitiivisyys eli gluteeniherkkyys hyväksyttäisiin konsensuslausumana. Miten gluteeniherkkyys sitten eroaa keliakiasta?

– Gluteeniherkkä ihminen saa ruis-, ohra- ja vehnätuotteita syötyään samanlaisia oireita kuin keliaakikko eli vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta, suoliston kouristuksia ja ilmavaivoja. Gluteeniherkällä henkilöllä ei kuitenkaan todeta tutkimuksissa keliakiaa, eli hänen suolinukkansa on terve, sanoo keliakiatutkija, gastroenterologi Katri Kaukinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Gluteeni aiheutti oireita ei-keliaakikolle

Muutama vuosi sitten tehdyssä australialaistutkimuksessa osoitettiin, että keliakiaoireista voi kärsiä, vaikka keliakiaa ei todettaisi. Tutkijaryhmä teki lumekontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen, jossa gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyneitä ei-keliakikkoja altistettiin gluteenille. Tutkimuksessa oli vakioitu niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien määrä, joten ne eivät voineet selittää koehenkilöiden oireita.

– Tutkimuksessa osoitettiin, että gluteenitonta ruokavaliota noudattaneet saivat vähemmän oireita kuin gluteenia saaneet koehenkilöt. Eli ne henkilöt, jotka ovat saaneet gluteeniviljoista oireita, voivat vähentää tuntemuksia noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota, Katri Kaukinen sanoo.

Hankalaksi asian tekee, että yksittäisen ihmisen gluteeniherkkyyttä ei voida tällä hetkellä millään kokeella osoittaa. Asiaa kuitenkin tutkitaan eri puolilla maailmaa vilkkaasti, ja on mahdollista, että gluteeniherkkyyteen saadaan testi. Tällä hetkellä vain keliakia on testattavissa.
On todennäköistä, että osa gluteeniherkkyydestä kärsivistä on saanut ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosin. Sen oireet ovat samankaltaisia kuin gluteeniherkkyyden.

Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä: 10 kysymystä ja vastausta.

Gluteeniherkkyys on yhtä yleistä kuin keliakia

Keliakiasta kärsii 1–2 prosenttia suomalaisista, ja monet asiantuntijat arvelevat, että gluteeniherkkyys olisi ainakin yhtä yleinen.

Kannattaako henkilön, joka arvelee olevansa herkkä gluteenille, kokeilla gluteenitonta dieettiä omin päin?

– Asiaa kannattaa ensin pohtia lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Jos yhdessä päädytään siihen, että kokeilu kannattaa, niin sitten ilman muuta. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavaliota ei ole syytä kokeilla. Ennen ruokavaliokokeiluja on erittäin tärkeää varmistaa, ettei kyse ole keliakiasta tai vehnäallergiasta, Katri Kaukinen painottaa.

Ota kantaa ja keskustele jutun alapuolella olevassa kommentoi kirjoitusta -kentässä. Onko sinulla vatsavaivoja, joiden syy ei ole selvinnyt? Miten pärjäät niiden kanssa? Mikä auttaa? Mikä pahentaa?
 

Mikä on keliakia?

Mistä on kyse?

  • Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.
  • Tavallimpia oireita ovat vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Joskus keliakia oireilee pahoinvointina, ruokahaluttomuutena ja oksenteluna, myös anemiaa ja väsymystä voi esiintyä.
Vierailija

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

[quote author="Vierailija" time="22.07.2015 klo 17:16"] Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen...
Lue kommentti
Vierailija

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen kuullut puhuttavan tärkkelysherkkyydestä ja ymmärrän hyvin...
Lue kommentti

Siellä ne ovat, piilossa selän takana, lapaluut nimittäin. Lavat kannattaisi pitää mielessä jatkuvasti, sillä niitä tarvitaan hyvän ryhdin ylläpitoon.

Lapaluista puhutaan ryhmäliikuntatunneilla enemmän kuin aikaisemmin, vahvistaa fysioterapeutti, liikunnanohjaaja ja pilatesohjaaja Riikka Ilmivalta Virkisteristä.

 – Ryhti on kovalla koetuksella nykyään, ja lavat ja niiden hallinta ovat olennainen osa koko ryhtiä ja olkapään tervettä toimintaa. Lapaluu ohjaa ja tukee käsien liikettä.

Suuri osa työikäisistä istuu koneiden äärellä päivät pitkät, minkä seurauksena vartalon etupuolen lihakset ovat lyhentyneinä, mutta selän puolella olevat lihakset pysyvät staattisessa venytyksessä. Ryhti muuttuu helposti kumaraksi.

Lisäksi lavat ovat useimmille meistä tuntematon alue. Lapaluut ovat piilossa selän takana, eikä niitä tule senkään vuoksi ajatelleeksi. Edes säännöllisen liikunnan harrastaja ei välttämättä tiedä, mikä lapaluun tehtävä on tai miten se liikkuu.

– Aina kun käsivarsi liikkuu, myös lapaluu liikkuu. Mitä paremmin lapaluu ohjaa ja vakauttaa käden liikettä, sitä paremmin olkapää toimii ja pysyy terveenä.

Etsi ryhti

Mistä sitten tietää, onko oma ryhti hyvä ja toimivatko lapaluut, niin kuin niiden kuuluisi toimia?

Olkapään kiputilat johtuvat usein häiriintyneestä käsivarsi-lapaluu-rytmistä. Käsi ja lapa eivät enää seuraa luonnollisella tavalla toisiaan. Kivuton olkapää kertoo siitä, että lapaluun ja käsivarren yhteispeli on kunnossa.

Riikka Ilmivalta neuvoo  tarkistamaan omien lapojen tilanteen näin:

  1. Asetu peilin eteen sivuttain ja katso, ovatko olkapäät kiertyneet vartalon etupuolelle. Jos ovat, ryhti ei ole paras mahdollinen.
  2. Samalla voi myös tarkistaa, ovatko olkapäät suorassa linjassa lonkkaluiden kanssa. Ryhdikkäässä asennossa näin on.
  3. Jos ryhti näyttää kumaralta, parempaa asentoa voi lähteä hakemaan oikaisemalla ylävartalo ja vetämällä pehmeästi olkapäitä ja lapoja taakse. Lapoja ei tarvitse kuitenkaan ylivenyttää vimmaisesti alas, sillä se ylivenyttää niskan ja hartian lihaksia.

Ryhtiä parantavia jumppaliikkeitä löydät tästä artikkelistamme. Säännöllisellä harjoittelulla ryhtiä saa oikenemaan.

Jos haluaa syventyä asiaan kotijumppaa enemmän, kannattaa mennä pilatestunneille. Pilates on erittäin hyvää ryhtitreeniä. Osaavassa ohjauksessa löytyy myös oikea lapatuki.

Artikkeli on julkaistu myös ET Terveys -lehden numerossa 6/2017.

Nopea mutta tehokas taukojumppa vetreyttää niskaa, hartioita ja selkää sekä kohentaa ryhtiä. Tee vaikka joka ilta televisiota katsellessa.

1. Olkapäiden pyöritys

Seiso jalat lantion leveydellä, kädet vartalon sivulla. Jousta polvia ja kierrä olkapäät eteen. Suorista jalat ja nosta olkapäät samalla ylös, vie ne taakse ja paina ne lopuksi alas. Pyöritä näin olkapäitä 8–10 kertaa.

2. Käsien kierrot

Seiso jalat yhdessä. Nosta kädet vaakatasoon. Kierrä oikea käsi ulospäin ja vasen sisäänpäin. Käännä samalla katse oikealle ja jousta polvista. Tuo kädet takaisin alkuasentoon.

Tee sama toiselle puolelle. Kun teet kierron, hengitä ulos, ja kun palaat keskiasentoon, hengitä sisään. Tee 8–10 kiertoa.

3. Rintakehän avaus

Seiso jalat yhdessä, jousta polvia ja vie kädet suorina eteen kiertäen niitä sisäänpäin, niin että kämmenen yläosat tulevat vastakkain. Pyöristä samalla yläselkää. Ojenna sitten ryhti ja vedä kädet taakse kyynärpäät edellä ja purista lapaluita yhteen. Hengitä eteen kurottaessa ulos ja taakse viennissä sisään. Tee avauksia 8–10 kertaa.

4. Pään veto taakse

Seiso jalat lantion leveydellä, kädet vartalon sivulla. Vedä päätä vaakatasossa taaksepäin. Leuka painuu sisään. Pidä hetki ja tuo pää takaisin alkuasentoon. Yritä pitää hartiat samalla rentoina. Toista 3–5 kertaa.

5. Sivutaivutus

Aseta Jalat lantion leveydelle, pidä kädet vartalon sivulla. Vie oikea käsi ylös ja taivuta vartaloa vasemmalle. Vedä oikea käsi kyynärpää edellä alas selän taakse ja purista samalla sormet nyrkkiin. Toista 4–6 kertaa. Tee sama toiselle puolelle.

6. Pään taakse taivutus

Seiso jalat hartioiden leveydellä, selkä ryhdikkäänä, hartiat rentoina. Kierrä käsivarsia hieman ulospäin. Pidä keskivartalo hallittuna. Venytä kaula pitkäksi. Nosta leukaa ylös ja taivuta päätä rauhallisesti taaksepäin. Pidä hetki ja tuo pää takaisin alkuasentoon. Toista 3–5 kertaa