Vaikka olisit saanut negatiivisen tuloksen keliakiatestistä, voit silti olla yliherkkä gluteenille. Kerro meille, miten olet pärjännyt vatsavaivojen kanssa.

Lääkärit ovat kohdanneet jo vuosien ajan potilaita, joilla on viljan käyttöön liittyviä mahavaivoja, jotka eivät kuitenkaan selity keliakialla. Monet potilaista ovat huomanneet, että oireet vähenevät, kun he välttävät ruista, ohraa ja venhää eli gluteenia sisältäviä viljoja.

Tutkijatkin ovat kiinnittäneet asiaan huomiota ja pari vuotta sitten kansainvälinen tutkijaryhmä ehdotti, että gluteenisensitiivisyys eli gluteeniherkkyys hyväksyttäisiin konsensuslausumana. Miten gluteeniherkkyys sitten eroaa keliakiasta?

– Gluteeniherkkä ihminen saa ruis-, ohra- ja vehnätuotteita syötyään samanlaisia oireita kuin keliaakikko eli vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta, suoliston kouristuksia ja ilmavaivoja. Gluteeniherkällä henkilöllä ei kuitenkaan todeta tutkimuksissa keliakiaa, eli hänen suolinukkansa on terve, sanoo keliakiatutkija, gastroenterologi Katri Kaukinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Gluteeni aiheutti oireita ei-keliaakikolle

Muutama vuosi sitten tehdyssä australialaistutkimuksessa osoitettiin, että keliakiaoireista voi kärsiä, vaikka keliakiaa ei todettaisi. Tutkijaryhmä teki lumekontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen, jossa gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyneitä ei-keliakikkoja altistettiin gluteenille. Tutkimuksessa oli vakioitu niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien määrä, joten ne eivät voineet selittää koehenkilöiden oireita.

– Tutkimuksessa osoitettiin, että gluteenitonta ruokavaliota noudattaneet saivat vähemmän oireita kuin gluteenia saaneet koehenkilöt. Eli ne henkilöt, jotka ovat saaneet gluteeniviljoista oireita, voivat vähentää tuntemuksia noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota, Katri Kaukinen sanoo.

Hankalaksi asian tekee, että yksittäisen ihmisen gluteeniherkkyyttä ei voida tällä hetkellä millään kokeella osoittaa. Asiaa kuitenkin tutkitaan eri puolilla maailmaa vilkkaasti, ja on mahdollista, että gluteeniherkkyyteen saadaan testi. Tällä hetkellä vain keliakia on testattavissa.
On todennäköistä, että osa gluteeniherkkyydestä kärsivistä on saanut ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosin. Sen oireet ovat samankaltaisia kuin gluteeniherkkyyden.

Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä: 10 kysymystä ja vastausta.

Gluteeniherkkyys on yhtä yleistä kuin keliakia

Keliakiasta kärsii 1–2 prosenttia suomalaisista, ja monet asiantuntijat arvelevat, että gluteeniherkkyys olisi ainakin yhtä yleinen.

Kannattaako henkilön, joka arvelee olevansa herkkä gluteenille, kokeilla gluteenitonta dieettiä omin päin?

– Asiaa kannattaa ensin pohtia lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Jos yhdessä päädytään siihen, että kokeilu kannattaa, niin sitten ilman muuta. Kaikkiin vatsavaivoihin ruokavaliota ei ole syytä kokeilla. Ennen ruokavaliokokeiluja on erittäin tärkeää varmistaa, ettei kyse ole keliakiasta tai vehnäallergiasta, Katri Kaukinen painottaa.

Ota kantaa ja keskustele jutun alapuolella olevassa kommentoi kirjoitusta -kentässä. Onko sinulla vatsavaivoja, joiden syy ei ole selvinnyt? Miten pärjäät niiden kanssa? Mikä auttaa? Mikä pahentaa?
 

Mikä on keliakia?

Mistä on kyse?

  • Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.
  • Tavallimpia oireita ovat vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Joskus keliakia oireilee pahoinvointina, ruokahaluttomuutena ja oksenteluna, myös anemiaa ja väsymystä voi esiintyä.
Vierailija

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

[quote author="Vierailija" time="22.07.2015 klo 17:16"] Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen...
Lue kommentti
Vierailija

Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

Olen 30 vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka keliakiaa ei ole todettu. Oleilin 2 vuotta Englannissa ja sen jälkeen oloni meni tosi huonoksi. Voin oikein hyvin tällä ruokavaliolla. Nykyään en käytä tärkkelyksiä oikein ollenkaan, koska olen huomannut, että ei-luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa paljon käytetty vehnä ja maissitärkkelys tekevät myös oloni huonoksi. Samoin perunan olen samasta syystä jättänyt pois. Olen kuullut puhuttavan tärkkelysherkkyydestä ja ymmärrän hyvin...
Lue kommentti

Mäntyharjun pappa vei Marja Suomalaisen, 68, suksille pienenä tyttönä 50-luvulla, ja siitä lähtien hiihto on kuulunut Marjan harrastuksiin. 

Espoolainen Marja ehtii hiihtää 1200 kilometriä vuodessa. Yllä olevalla videolla Marja kertoo harrastuksestaan ja antaa näytteen luistelutyylistä.

Hiihto on ollut osa Marjan elämää pienestä asti.

– Se on minulle melkein elämäntapa. Ja jos kesällä on vammoja, niin ne häipyvät talven myötä, koska hiihto on niin kokonaisvaltaista, Marja kertoo.

Lue Marjan hiihtoharrastuksesta ja välinevinkeistä lisää 22.3. ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä 3/2018.

Nöyryyttäjä tölväisee sanallisesti tai kätkee pilkan äänenpainoon. Alistumisen sijaan kannattaa opetella suuttumaan. 

1. Mitä on nöyryyttäminen?

Nöyryyttämiselle on monta nimeä: tölväisy, moite, nolaaminen tai mitätöinti. Se on toisen ihmisen kunnioittamisen puutetta ja hänen arvonsa alentamista. Nöyryytettyä kohdellaan muita huonompana, hänet ohitetaan tai häntä ei huomioida.

2. Millaisia seurauksia nöyryytyksellä voi olla?

Nöyryyttäminen on myrkkyä ihmissuhteille, sillä se vähentää ihmisten välistä läheisyyden tunnetta ja herättää nöyryytetyssä vihan, katkeruuden, arvottomuuden ja kostonhalun tunteita nöyryyttäjäänsä kohtaan. Samalla nöyryytetyn minäkuva vääristyy. Itsearvostuksen tunteet jäävät ahdistuksen ja masennuksen alle.

3. Miksi nöyryytetyksi tuleminen on häpeällistä?

Vallalla tuntuu olevan käsitys, että mieleltään terveen ihmisen pitäisi kestää mitä tahansa. Jos nöyryytetty ilmaisee pahoittavansa mielensä, muut saattavat sanoa: "Hän nyt on niin herkkä loukkaantumaan." Nöyryytetyn ylpeys omasta itsestä kääntyy häpeäksi.

4. Voiko nöyryytetyksi joutua vaivihkaa?

Tarkoituksellinen nöyryyttäminen on useimmiten juuri epäsuoraa ja sanatonta. Pilkka tai halveksunta piilee äänenpainoissa ja mulkaisuissa, jotka viestivät nöyryytetylle, että hän on naurettava tai typerä. Nöyryyttäjä on ihminen, joka pönkittää itsetuntoaan ja asemaansa toisen kustannuksella.

5. Miksi nöyryytykseen on niin vaikea reagoida?

Nöyryytys on kuin läimäys vasten kasvoja. Sellaisessa tilanteessa jähmettyy eikä keksi mitään sanottavaa. Monille arkipäivän nöyryytykset ovat niin tavanomaisia, etteivät he tietoisesti noteeraa niitä. Tulee vain epämääräinen paha olo.

"Suuttuminen antaa nöyryytetylle tunteen, ettei jäänyt tilanteessa aivan sanattomaksi."

6. Millaisia ovat pahimmat nöyryytykset?

Monet kokevat pahimmiksi julkiset häpäisyt ja naurunalaiseksi joutumisen porukassa. Tölväisyt sattuvat sitä syvemmin, mitä arempiin kohtiin nöyryyttäjä iskee: "Taidat olla ihastunut, kun tuolla tavalla pynttäydyt."

Lapsuuden nöyryytykset ovat aina pahoja. Monelle lapsena selkäänsä saaneelle on ollut nöyryyttävämpää joutua itse hakemaan Koivuniemen herra pihapuusta kuin saada vitsaa.

7. Miten nöyryytyksestä voi selviytyä?

Oman mielenterveyden kannalta olisi välttämätöntä, että uskaltaisi myöntää itselleen: hän nolasi ja häpäisi minut. Nöyryyttämistilanteessa suuttumisen ilmaiseminen kannattaa. Suuttuminen antaa nöyryytetylle tunteen, ettei jäänyt tilanteessa aivan keinottomaksi.

Kertomalla nöyryyttäjälle, miltä tuntuu, voi parhaassa tapauksessa vaikuttaa nöyryyttäjän käytökseen. Nöyryytetty voi sanoa kiusaajalleen ironiseen sävyyn esimerkiksi: "Olipa tuo sinulta ystävällisesti sanottu."

8. Mistä nöyryytetty voi saada apua?

Kannattaa hakea vertaistukea. Sellaista löytyy myös netistä, jossa toimii erilaisia keskustelu- ja vertaisryhmiä. Kannattaa katsoa esimerkiksi Väestöliiton sivut.

Jos nöyryytys tapahtuu työpaikalla, on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun.

Ystävältä voi saada tukea. Ystävä voi sanoa nöyryytetylle: "On tosi ikävää, että sinulle tehtiin noin. Se oli ehdottomasti väärin."

Parisuhteissa tapahtuva nöyryytysten kierre olisi katkaistava. Apua saa pariterapiasta. Tilanne voi avautua, jos puolisot uskaltavat paljastaa, mitä he pohjimmiltaan toivovat toisiltaan.

Yksilöterapiaan kannattaa hakeutua, jos nöyryytysten aiheuttama paha olo jatkuu. Terapian tarkoituksena on etsiä ihmisestä aitoutta, joka on nöyryytysten yhteydessä kadonnut.

9. Voiko nöyryytetyksi tulemisesta oppia?

Nöyryytetystä tulee sisäisesti entistä vahvempi, jos hän ei suostu lamaantumaan vaan sisuuntuu. Jos pilkkaaja on tokaissut nöyryytetylle, että "sinusta ei tule yhtään mitään", häpäisevä lausahdus kääntyy voimavaraksi, jos nöyryytetty päättää näyttää, mihin hän pystyy.

Lähteenä: Juhani Mattila: Nöyryytys. Arvokkuuden kokemuksen menettämisestä ja uudelleen löytämisestä. Kirjapaja 2017.

Keskustelu- ja vertaisryhmiä: vaestoliitto.fi

Terapeutteja voi etsiä: psyli.fi/psykoterapeuttiluettelo/hae_psykoterapeuttia

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehdessä 5/2017.