Jos vatsa on löysällä, voi äänikin käheytyä – kysymys on neste­hukasta. Pahimmillaan pihinän syy on kasvain.

Kurkunpäätulehdus
Ylivoimaisesti yleisin ja ohimenevä käheyden syy on viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus. Tulehdukseen liittyy kurkkukipua, yskää ja nuhaa. Parasta hoitoa ovat lepo, säästeliäs äänenkäyttö ja lämmin juotava, tarvittaessa tulehduskipulääkkeet. Myös höyryn hengittelystä voi olla apua.

Jännitys
Toisinaan tilanne luo paineita – myös äänelle. Käheys saattaa johtua jännityksen aiheuttamasta sitkeän liman erittymisestä. Veden juominen huuhtoo kurkunpäätä ja voi helpottaa oloa. Hartioiden pyöräyttäminen ja syvään hengittäminen ovat hyviä lääkkeitä.

Ripuli
Yllättävää mutta melko ilmeistä: kun kehoa vaivaa nestehukka, vaikkapa ripulin aiheuttama, äänihuulten kimmoisuus vähenee ja ääni käheytyy. Kuivuneet äänihuulet eivät sulkeudu tiiviisti ja tue äänen kuulautta. Pitkään jatkunut nestevajaus kuivattaa samaan tapaan esimerkiksi ihoa. Veden juominen auttaa, mutta vasta kun menetetty nestemäärä on korvattu ja kun ripuloinnin pudottama paino palautunut ennalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurkunpään kasvain
Kurkunpään tai kilpirauhasen kasvain aiheuttaa käheyttä, joka jatkuu pidempään kuin tulehdus ja kehittyy hitaammin ajan kuluessa. Jos käheys ilman flunssaoireita kestää yli viikon, on syytä hakeutua lääkäriin äänihuulten tilan tarkistamiseksi. Tarvittaessa tehdään mikroskooppitähystystutkimus. Pelkkä käheys tai äänen katoaminen silloin tällöin ei vielä ole oire vakavasta vaivasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äänihuulten halvaus
Äänihuulen tai -huulten hal­vaus on harvinaista. Halvaantuminen voi johtua kaulan alueen kirurgisesta toimenpiteestä, kuten kilpirauhasleikkauksesta, keuhkojen tai kaulan alueen kasvaimesta tai hermoston sairauksista. Asia selviää peilitähystyksessä. Halvaantunut äänihuuli on liikkumaton.

Ohentuneet äänihuulet
Ikääntyessä äänihuulet ohentuvat, joten riitelyhuuto ja jatkuva höpöttäminen kuluttavat varttuneen ääntä ärhäkämmin kuin nuoren. Nestetasapainosta, yleisestä notkeudesta ja hengityslihasten kunnosta kannattaa pitää huolta. Äänihäiriöiden erikoislääkäri, foniatri, voi neuvoa äänenkäytössä.

Refluksi
Jos ääni on käheänä heti aamusta, syynä voi olla mahalaukusta kurkunpäähän nousevien happojen aiheuttama ärsytys. Vaivan syy selviää ruokatorven ja mahalaukun tähystyksellä. Arkikeinona oloa voi helpottaa välttämällä happoisuutta aiheuttavia rasvaisia tai käristettyjä ruokia ja myöhään syömistä. Myös sängynpäädyn kohottamisesta voi olla apua.

Puhetulva
Pitkäaikainen äänen käyttö tai yskiminen ärsyttää äänihuulten limakalvoa ja väsyttää ääntä. Sille, mikä määrä puhetta on liikaa, ei kuitenkaan ole suoraa mittaria.
Kova kannustushuutaminen urheilukilpailussa voi olla jo turhan rasittavaa.

Totta vai tarua?

Vesi vanhin voitehista, juomalla ääni pysyy kunnossa.
VÄÄRIN. Vesi ei ehkäise ennalta, mutta auttaa kyllä neste­hukan jälkeen.

Hiljaa pysyminen tekee ­hyvää äänelle.
OIKEIN. Ehkäpä, mutta kuka nyt osaisi pysyä vain hiljaa?

Lusikallinen oliiviöljyä voitelee äänihuulet.
VÄÄRIN. Minkään nesteen ei pitäisi valua äänihuulille, silloinhan neste menee väärään kurkkuun eli henkitorveen.

Välillä pitää huutaa, jotta ­paikat pysyvät auki.
VÄÄRIN. Tälle on yhtä vähän näyttöä kuin vanhalle väitteelle karstojen polttamisesta auton sylintereistä ajamalla kaasu pohjassa.

Vanhemmiten ääni ja ääni­huulet rappeutuvat.
OIKEIN. Kyllä ne menettävät jäntevyyttään.

Laulaminen pitää äänen ­kunnossa.
OIKEIN / VÄÄRIN. Laulaminen pitää lauluäänen kunnossa, mutta kyllä laulajankin ääni­huulet vanhemmiten menettävät jäntevyyttään.

Kun keskivartalo on vahva, myös ääni kulkee kirkkaasti.
OIKEIN / VÄÄRIN. Tätä täytyy kysyä laulunopettajalta.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma lääkäriseura Duodecimistä.

Samaa mieltä vierailijan 9.5.14 kanssa. Melko tavallinen äänen käheyttäjä on juuri tuo sairaalle tai ainakin epäpuhtaalle sisäilmalle altistuminen. Koko asiasta näyttää taas vaietun! Keskustelu pitäisi pöyhäistä taas framille. Eivät ongelmat ole poistuneet, vaikka pahiten sairastuneet eivät enää jaksa taistella, kohta alkaa oireilla tuore sukupolvi, mitä sitten tapahtuu?

Oletko mahdollisesti altistunut homeiselle sisäilmalle? Se on ainakin yksi varma syy äänen käheyteen. Se on vaan valitettavasti ongelma, jolla suurin osa lääkäreistä pyyhkii pehvaansa. Vasta jos itse on sairastunut sairassa rakennuksessa sen ymmärtää. Lukekaa ketju "Sisäilmamyrkkyjen uhrit".

Sisältö jatkuu mainoksen alla