Probiootit, kuten maitohappobakteerit, hoitavat suoliston terveyttä ja vaikuttavat esimerkiksi vastustuskykyymme. Mutta mistä probiootteja saa?

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris ylläpitää vastustuskykyään syömällä päivittäin reilusti marjoja ja hedelmiä. Saris korostaa, että muun muassa marjojen ja hedelmien sisältämät probiootit vahvistavat suolistomme luonnollista hyvää bakteerikantaa ja auttavat meitä pysymään terveinä pidempään.

– Suolistomme pinta-ala on noin pari tenniskenttää. Lisäksi vatsalaukussamme on paljon ärhäköitä mikrobeja, jotka tuhoavat suuren osan syömämme ruuan bakteereista. Näin kun ajatellaan, niin eipä se yksi purkillinen probiootti-jogurttia vielä paljon pelasta.

Lue myös: Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saris korostaa kuitenkin säännöllisyyttä. Lisäksi hän muistuttaa, että sokerit ja vaaleat viljat ovat suolistomme monimuotoisille bakteereille haitaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Runsas pullien ja sämpylöiden syöminen ei vahvista vastustuskykyämme.

Mistä saan hyviä pöpöjä?

Lasillinen probioottipiimää, pikarillinen probioottijogurttia tai yksi pullo tehojuomaa vastaavat suunnilleen toisiaan probioottilähteinä. Suositus on yksi annos päivässä.

Probioottimaitoa voi lisätä kahviin ilman, että probiootit tuhoutuvat, mutta ruoanvalmistukseen tuotteita ei kannata käyttää, jos lämpötila nousee yli +50 asteen. Silloin elävät maitohappobakteerit tuhoutuvat.

Probiootteja ovat muun muassa Acti regularis, tietyt bifidobakteerit, Lactobacillus casei defensis, Lactobacillus GG, Lactobacillus plantarum 299v ja Lactobacillus reuteri. Näistä tutkituin on Lactobacillus GG.

Lue myös: Maitohappobakteereista enemmän tehoa voiteena?

Kaupassa myydään esimerkiksi maitoa, piimää, mehuja, jogurtteja, juustoa ja marjakeittoja, joihin on lisätty probiootteja. Näitä ovat esimerkiksi Actimel-, Gefilus-, Rela- ja Proviva- tuotteet sekä viljapohjaiset Yosa- ja soijapohjaiset Soyosa-tuotteet. Apteekissa samoja bakteereita myydään kapseleina, tabletteina, jauheina ja tippoina.

– Ravinnon lisäksi on tärkeää olla rento ja onnellinen. Henkinen hyvä olo antaa meille hyvän suojan tauteja ja terveysriskejä vastaan, Saris korostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla