Mihin kaikkialle borreliainfektio vaikuttaa? Lukijalla on muun muassa kuluneet nivelet ja hän haluaa tietää, onko punkki saanut sen aikaan.

Vuosikymmeniä sitten olin Kotkan saaristossa kesätöissä. Äitini huomasi tuolloin pakarani iholla ihomuutoksen. Se oli pyöreä, läpimitaltaan muutaman sentin. Ulkokehä oli punakka ja sisäosa vaaleampi. Se ei kutissut eikä vaivannut.

Olisiko se voinut tulla punkinpuremasta? Voiko kokein selvittää, olisinko tuolloin saanut borrelioosin ja vaivaako se minua edelleen?

Niveleni ovat kuluneet ja lannerangan ahtaumatauti leikattiin vajaa vuosi sitten. Selkä on kovin jäykkä ja kipeä eivätkä hoidot oikein auta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Pelokas

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Punkki puri – 8 kysymystä lääkärille

Jos punkki tartuttaa meihin borreliabakteerin, se alkaa lisääntyä ensin ihossa.

Merkkinä tästä on puremakohdan ympärille tuleva vaeltava punoitus, joka ilmaantuu 5 päivän tai viikon viiveellä ja hissukseen suurenee. Antibioottikuuri tepsii tähän hyvin.

Jos käy niin kehnosti, ettei ihottumaa huomaa tai sitä ei ehkä edes tule, borreliainfektio voi vaivihkaa levitä hissukseen keskushermostoon, sisäelimiin ja niveliin. Esimerkiksi vaeltavat niveltulehdukset ja kasvohalvaus ovat myöhäisborrelioosin oireita.

Vasta-ainetutkimuksilla varmistetaan, että kyse on borreliasta, ja aloitetaan antibioottihoito. Sekin tepsii tavallisesti hyvin.

Sinä et ole mitään tällaista tainnut koskaan sairastaa? Ja vaikka ehkä olisitkin, älä siitä nyt huoli. Sinua piinaavat kivut eivät ole merkki kroonisesta borrelioosista eikä vasta-ainetutkimuksista ole hyötyä.

Vaivasi selittynevät lannerangan kulumalla, ja toivotaan, että niille joku ratkaisu kuitenkin löytyy.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla