Kipulääke Lyrica puhututtaa: onko siitä kivun turvalliseksi lievittäjäksi? Jääkö siihen koukkuun?
Omalääkäri Risto Laitilan mukaan ikäihmisten kannattaa olla valppaana: he ovat herkimpiä Lyrican sivuvaikutuksille.

Lyrica-nimistä lääkettä määrätään hermokipuihin ja masennukseen, ja sitä kuulemma käytetään paljon Suomessakin. Alun perin se kaiketi kehitettiin epilepsian hoitoon. Yleisessä keskustelussa lääkkeen vaikutuksista leviää kovin ristiriitaista tietoa.  Uskaltaako ikäihminen turvautua Lyricaan? Aiheuttaako se riippuvuutta ja vieroitusoireita?
Nimimerkki Eläkkeellä

Lääkäri Risto Laitila vastaa:

"Lyrican käyttöaiheita on kolme: epilepsia, yleinen ahdistuneisuushäiriö ja hermosärky eli neuropaattinen kipu.

Ahdistuneisuushäiriön lääkityksessä lääkäreitä neuvotaan suhtautumaan Lyrican kirjoittamiseen pidättyvästi riippuvuusongelman takia. Tämä ei sulje pois sitä, etteikö se jollekulle olisi käypä apu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riippuvuuden tunnistaa juuri vieroitusoireista, siis poisjättöoireista, ja lääke lopetetaankin aina asteittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ET-lehden bloggaaja avautuu Lyrican käytöstä

Neuropaattinen kipu on kuitenkin valtava haaste. Karkeasti noin puolella potilaista kipu puolittuu, kun käytetään nykyisiä lääkehoitoja.

Jos Lyricalla saavutetaan tyydyttävä kivunlievitys ja potilas sietää lääkkeen, sitä voi turvallisesti käyttää, vaikka se ei jollekulle toiselle sivuvaikutusten vuoksi  sovikaan.

”Lyrican käyttö edellyttää hyvää hoitosuhdetta.”

Sivuvaikutukset ovat usein juuri  keskushermostoperäisiä: outoa oloa, huimausta. Ikäihmiset ovat niille herkimpiä, ja lääkkeen aloittaminen edellyttääkin hyvää hoitosuhdetta.

Tämä on tärkeätä siinäkin mielessä, että lääkäriin saa heti yhteyden, jos potilas törmää sivuvaikutuksiin."

Katso alla: Näin ET-lehden Facebook-fanit keskustelivat aiheesta

Bloggaja Maija Rauha, 56, tunsi kipulääkekuurinsa aikana, ettei hän pystynyt kävelemään kadulla edes suoraan.

Julkaissut ET-lehti 8. tammikuuta 2016

Lue myös: Ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Kysy mitä tahansa terveydestä ja lääkkeistä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Kysely

Oletko käyttänyt Lyricaa?

Kyllä
Kyllä
64.9%
En
En
35.0%
Ääniä yhteensä: 77
Vierailija

Öö.. empä ihan allekirjottaisi tuota HUOLESTUNUT LÄHEINEN.. tai voihan se sit joillekki tietenki nuinki mennä.
Itse käytän lyricaa ahdistuksiin ja vain silloin kun on pakko..eli en läheskään joka päivä ,mutta viikottain.
Aina ensimäisen kerran kun ottaa vaikka 150mg lyricaa niin tulee kyllä niiiiiin energinen olo, jaksaa siivota jaksaa lähteä ulos asunnosta, pystyy tekemään kaikki mitä täytyy. ( Tällainenhan ei itseltä onnistu "aina" ilman lyricaa) joten on aivan pakko ottaa että pystyn menemään esimerkiksi kauppaan (ei aina)
Luulen tuosta aiemmin mainitsemasta kommentista HUOLESTUNUT LÄHEINEN, että tällä läheisellä ei ole ollut mitään psyykkistä tarvetta lääkkeelle... Ja siksi lääke tekee tuollaista ,kun lyricahan on myös ahdistuksen hoitoon.. riippuvuus on lyricasaa omasta mielestä hirveän iso vain HETKELLISESTI...
Olen itse kokenut 300mg hirveät hirveätt olot ihan maailman kauhein ahistus ja pala kurkussa olo javoin kerto että jos ihminen tarvitsee unta sananlasku niin se on kirjaimellisesti totta! Kun lyrican lopettaa seinään jota ei sais tehdä niin ei tosiaan pysty nukkumaan ei syömään kuuma ja kylmä . (Lähentelee jtn subutex viekkari oloa ) ei kuitenkaan kestä kauaa ja lyrica oloon ainakaan itse en ole jäänyt koukkuun. Yleisimmin en halua sitä oloa ettö häslää koko ajan ja silloin pitäisi syödä jatkuvasti lyricaa mutta en halua 10kg lisäkiloa niin ei kiitos. Mielummin olen häsläri ja pietän lyrica koukunkin kaukana kuin että söisin joka pv ja olisin 100kiloinen hätääntynyt norsu . Joten kaikille opetus tästä viestistä jotka syö lyricaa EI KANNARÄTA SYÖdä ehkä säänölisesti. Terveisin pregabaliini !

Huolestunut läheinen

Olen lukenut nyt useampiakin uutisjuttuja Lyricasta, ja kommenttipalstoilla usein lääkettä kehuvat käyttäjät itse, mutta eivät koskaan läheiset. Olen nähnyt suvussamme jo kahden henkilön persoonan täysin muuttuvan tämän lääkkeen ansiosta, jota itse kovasti kehuvat, koska saavat siitä kuulemma hyvän olon. Valitettavasti he ovat nykyään poissaolevia, kädet tärisevät ja unohtelevat asioita. Ja illalla lääkkeen vaikutuksen vähentyessä ovat ärtyneitä tai saavat paniikkihäiriöitä, joita ei ennen ollut. Kieltävät, että tärinä, unohtelu, suun kuivuminen tai muut uudet vaivat johtuisivat lääkkeestä, eivätkä suostu puhumaan sivuoireista lääkäreille. Kuinkas sitten lääkärit voisivat tietää, että näitä oireita on, jos potilas itse "huumekoukussa" kieltää ongelmat? Ulkopuolisen silmin kyseessä on erittäin ongelmallinen aine, ja olen varma että moni muukin läheinen kokee samoin. Siitäkin olen valitettavasti kuullut, että monet käyttäjät tekisivät ystäviinsä pesäeron, koska nämä eivät arvosta heidän uutta lääkkeellistä elämäänsä, johon kuuluu pelkästään television katselu lasittuneessa ja höperössä mielentilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla