Miksi lääkäri ei puhu potilaalle tavallisten ihmisten kielellä, professori Pertti Mustajoki ihmettelee.

"Lääkärinä ja lääketieteen asiantuntijana olen istunut lukuisissa kokouksissa hoomoilasena. Olen kuunnellut, kun ekonomit kertovat portfolion tapahtumista, allokaatioista ja volati… volont… mikä se nyt onkaan -asioista.

Ammattitermien viljely on helmasynti myös terveydenhuollossa. Vaikeiden termien pesiytyminen lääkäreiden kieleen on murheellista, sillä erityisesti terveydenhuollossa tarvitaan selkeää kieltä. Ymmärrys oman sairauden hoidosta on edellytys paranemiselle.

Lääkäreiden kieli vilisee vierasperäisiä sanoja: allergeeni (allergiaa aiheuttava aine), prognoosi (sairauden ennuste), etiologia (sairauden syy, aiheuttaja), psykoottinen (mielisairauden kaltainen), komplikaatio (lisätauti, jälkitauti).

Lääkärit ja sairaanhoitajat koulutetaan hoitamaan potilaita, auttamaan heitä. Mikseivät he halua puhua potilaille tavallisten ihmisten kielellä? Koska harva heistä osaa.

Nuorena lääkärinä kirjoitin taudista potilaalle latinalaisessa muodossa hypothyreosis. Että siitä vaan selvittämään sanan sisältöä, olkaa hyvä! Nyt kirjoitan kilpirauhasen vajaatoiminta.

Lähes viidenkymmenen vuoden lääkärinurani aikana lääketiede on muuttunut suomenkielisempään suuntaan, onneksi, ja nyt terveydenhuollon kielenkäytössä on meneillään niin iso murros, että sitä nimitetään reformaatioksi Martti Lutherin käynnistämään uskonpuhdistukseen viitaten.

Lääketieteen kielenpuhdistuksen on aloittanut internet. Sen avulla ihmiset saavat tietoa sairauksista ja niiden hoidoista monipuolisesti, kun vuosikymmeniä sitten potilaat saivat tietoa melkein yksinomaan lääkäreiden tulkitsemana. Ja kun tieto tuppasi olemaan lääkärilatinaa, samoin kuin entisaikojen pappien puhe munkkilatinaa, potilaat eivät tiedosta paljoa kostuneet.

Tietoa terveydestä ja sairauksista ei saa silti jättää internetin varaan. Terveydenhuollon ammattilaisten on puhdistettava kielenkäyttönsä, jotta tieto oikeasti palvelee potilasta.

Minulla on ratkaisu. Lakkaa kunnioittamasta liikaa lääkäriäsi. Kysy, ja kysy toisenkin kerran, jos et ymmärrä hänen sanojaan.

Seuraavan kerran kun lääkäri kertoo toleranssista, tivaa, mitä se tarkoittaa. Hän varmaan osaa kertoa, että se merkitsee sietokykyä.

Tai jos ortopedi kertoo, ettei jalla murtuman jälkeen saa varata ainakaan neljään viikkoon, kysäise, mistä varauksesta oikein on kyse. Vaadi selkeää kieltä ja ymmärrettäviä sanoja siitäkin huolimatta, että vitseissä etenkin kirurgit ovat melkein Jumalasta seuraavia. Kun uskallat kysyä, lääkärisi pitäisi kertoa, ettei jalalle saa laskea kehon koko painoa, siis varata.

Lääkärin vastaanotolta poistuva potilas pysähtyy liian usein sairaanhoitajan infotiskille ihmettelemään, mitä lääkäri tarkoitti. Niin ei saa olla. Sinun oikeutesi on saada tietoa. Lääkärin velvollisuus on sitä antaa."

Keskustelua aiheesta täällä

Teksti on julkaistu ET terveys -lehdessä 1/14

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.