Suomessa arviolta pari–kolmesataa ihmistä käyttää reseptilääkkeenä lääkekannabista. Asia jakaa mielipiteitä lääkäreiden keskuudessa.

Kannabis tunnetaan huumaavana päihteenä, jonka käyttö, osto, myynti ja hallussapito on Suomessa kiellettyä. Lääkekannabisvalmisteet sen sijaan ovat lääkärin määräämiä lääkkeitä, joiden reseptinmukainen käyttö on sallittua.

– Ne ovat lääkekannabis- tai lääkeyhtiöiden tuottamia, valvotuissa olosuhteissa valmistettuja tuotteita, jotka sisältävät eri määriä kannabiskasvin eri yhdisteitä, määrittelee tutkimusprofessori Pekka HakkarainenTHL:stä.

Niitä tekevät ulkomaiset yhtiöt. Suomen lainsäädäntö ei salli kannabiksen viljelyä lääkkeelliseen käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kannabis lievittää kipua

Kannabiskasvissa on satoja erilaisia yhdisteitä. Lääkevaikutusten kannalta keskeisimpiä niistä ovat tetrahydrokannabinoli eli thc ja kannabidioli eli cbd.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Thc on kannabiksen päihdyttävä aine, mutta sillä on ajateltu olevan yhteys elimistön kipua lievittävään järjestelmään.

Cbd:tä pidetään lääkinnällisiltä ominaisuuksiltaan hyvänä, eikä se aiheuta päihtymyksen tunnetta. Sen tehoa on tutkittu esimerkiksi kivunhoidossa ja lihasrelaksanttina.

Päihdelääkäri ja yleislääketieteen erikoislääkäri, geriatri Esti Laaksosen mukaan lääkekannabisvalmisteet sisältävät samoja aineita kuin huumeena käytettävä kannabis.

MS-tautia sairastavat saavat apua lihasjäykkyyteen.

– Erona on, että huumekannabis on ostettu laittomasti ja sen pitoisuudet voivat olla ties mitä. Lääkekannabisvalmisteissa pitoisuudet on vakioitu, eikä lääkekannabista käytetä polttamalla kuten huumekannabista yleensä, Laaksonen sanoo.

Suomessa arviolta 200–300 ihmistä saa kannabisvalmisteita lääkärin reseptillä. Niitä käytetään esimerkiksi MS-taudin aiheuttaman lihasjäykkyyden hoidossa.

– Myös moni kroonisista kivuista kärsivä potilas kertoo, että kannabisvalmisteet auttavat kipuihin ja tuottavat vähemmän sivuvaikutuksia kuin vahvat kipulääkkeet. Usein potilaat ovat sellaisia, jotka ovat aiemmin kokeilleet monenlaisia hoitoja, mutta mikään ei ole tuntunut auttavan, Pekka Hakkarainen sanoo.

Reseptejä vaikea saada

Suomessa ainoa myyntiluvallinen lääkekannabisvalmiste on ms-taudin hoitoon tarkoitettu lääke nabiksimoli eli kauppanimeltään Sativex, jota käytetään suusumutteena.

Lisäksi lääkärin reseptillä apteekit saavat myydä lasten vaikean epilepsian hoitoon tarkoitettua cbd-lääkettä, jossa on käytetty kannabiskasvista eristettyä synteettisesti valmistettua ei-päihdyttävää yhdistettä.

– Muut käytössä olevat lääkekannabisvalmisteet ovat kuivattua kannabiskasvin kukintoa, jota käytetään teenä tai vaporisointilaitteessa höyryttämällä, Esti Laaksonen sanoo.

Potilaiden keski-ikä viidenkympin hujakoilla.

Jos lääkäri kirjoittaa reseptin jonkin muun kuin myyntiluvallisen lääkekannabisvalmisteen käyttöön, apteekki tarvitsee sen myymiseen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämän erityisluvan.

Pekka Hakkaraisen mukaan lupien myöntämiseen suhtaudutaan tiukasti.

Esti Laaksonen on määrännyt lääkekannabista vaikeista hermokivuista kärsiville sekä MS-tautia sairastaville potilailleen. Aiemmin hän on kirjoittanut lääkekannabista myös syöpäkipuihin tai sytostaattihoitojen aiheuttamaan pahoinvointiin.

Potilaiden keski-ikä on viidenkympin hujakoilla, mutta myös iäkkäämpiä käyttäjiä on ollut. Lisäksi jotkut Parkinsonin tautia sairastavat ovat saaneet luvan lääkekannabiksen käyttöön ja hyötyneet siitä, tosin eivät kaikki.

– Riippuu yksilöstä, kenelle lääkekannabiksesta on hyötyä. Kaikki mahdolliset muut kipulääkkeet pitäisi olla kokeiltu, ja jos ne eivät auta tai aiheuttavat sivuvaikutuksia, voidaan viimeisenä vaihtoehtona ja hyvillä perusteilla kokeilla lääkekannabista, Laaksonen sanoo.

Hoito jakaa lääkärikuntaa

Kannabisvalmisteiden käyttö jakaa mielipiteitä ja lääkärikuntaa. Joidenkin mukaan lääkekannabis voi auttaa eri sairauksiin, toiset katsovat, että tutkimusnäyttöä ei juuri ole tai että näyttö on ristiriitaista.

– Koko lääkekannabis-kysymys on kiistanalainen asia, jossa asenteet risteilevät vahvasti, Hakkarainen kuvailee.

Harva lääkäri Suomessa kirjoittaa nykyään lääkekannabisreseptejä. Esti Laaksonenkaan ei enää kirjoita reseptejä uusille käyttäjille, sillä hän ei ehdi ottaa vastaan kaikkia lääkekannabista toivovia potilaita.

Hoidon mahdolliset haitat huolettavat monia.

Kannabiksen hyötyjä lääkkeenä on toistaiseksi tutkittu vähän verrattuna muihin lääkkeisiin. Monia huolestuttavat sen haitat. Erityisesti pitkäaikaiseen käyttöön voi liittyä muun muassa mielenterveyshäiriöiden riski.

Laaksosen mukaan lääkekannabis voi koukuttaa yhtä lailla kuin kannabis.

– Toisaalta myös vahvoina kipulääkkeinä käytettävät opiaatit koukuttavat ja aiheuttavat vuosittain useita kuolemia, joten vaihtoehtoja tarvitaan, Laaksonen sanoo.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 22/2020.

3 faktaa

  1. THL:n tutkimuksissa noin 2000–5000 ihmistä Suomessa kertoo käyttävänsä kannabista lääkinnälliseen tarkoitukseen. Suurin osa käyttää muita kuin lääkäreiden määräämiä valmisteita eli esimerkiksi itse kasvatettujen kannabiskasvien osia.
  2. Kaikki päihteet vaikuttavat erityisen negatiivisesti nuorten aivojen mielihyväsäätelyjärjestelmään. Siksi lääkekannabista ei yleensä myönnetä alle 25- vuotiaille.
  3. Kannabiksen käyttöön liittyy psykoosiriski myös iäkkäillä. Jos suvussa on esimerkiksi skitsofreniaa, lääkekannabista ei pitäisi kokeilla.
Vierailija

Niin, onhan se niinkin vaarallinen huume että siihen ei voi kuolla.

Pointtisi on ihan validi.

Realisti kirjoitti:
Haluaisin kommentoida tuota ”vaarallinen huume” käsitettä. Päihde on huume jos se on laiton. Ei mistään muusta syystä. Tulevaisuudessa kun nikotiini kielletään sekin muuttuu huumeksi. Saamme ihan eri kuvan tupakanhimoista, salatupakoinnista ja sen vieroitusoireista. Kannabista on Thl:n mukaan nauttinut joka neljäs suomalainen. Eli 25%kansasta. Kuitenkin huumeongelmaisten määrä yhteiskunnassa mitataan promilleissa. Joten jos vetää viivan näiden kahden luvun väliin huomaa että keskustelussa on jotain todella pahaati pielestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla